Now Reading:
Plenković najavio novi paket mjera pomoći građanima te izjavio: Krajem turističke sezone, cijene moraju ići dolje
Full Article 2 minutes read

Plenković najavio novi paket mjera pomoći građanima te izjavio: Krajem turističke sezone, cijene moraju ići dolje

Tijekom rujna vlada će donijeti novi paket mjera kojim će se pomoći najugroženijim građanima, a među njima će se sigurno naći i umirovljenici, najavio je u petak premijer Andrej Plenković.

Plenković je upitan razmatra li se, u kontekstu jačanja inflacije, porez na ekstraprofit na trgovačke marže, rekao da će vlada sagledati situaciju i razgovarati s gospodarstvenicima, pritom poručivši da je sve otvoreno, prenosi Index.

-Smatramo da su prihodi od dodatnog poreza na dobit prošle godine bili toliki da od njih u ovom trenutku imamo još dovoljno sredstava za redistribuciju prema onima kojima su najpotrebnija, poput umirovljenika. S obzirom na okolnosti, sve je otvoreno – izjavio je Plenković.

Upitan o posljedicama inflatornih pritisaka, Plenković smatra da oni ne mogu narušiti socijalnu koheziju te da je ona očuvana.

Na pitanje kada očekuje da će se inflacija smanjiti, premijer je odgovorio kako misli da će se to dogoditi krajem turističke sezone, kada cijene moraju ići dolje te je izrazio uvjerenje da će se to tada svesti ipak u neke normalne okvire.

Na upit smatra li da postoji neka vrsta kartela kada je riječ o trgovačkim lancima i podizanju cijena, Plenković je kazao da je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da to utvrđuje.

-To je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ako postoje takve prakse koje su protivne po hrvatskim ili europskim propisima za zaštitu tržišnog natjecanja, ako ima takvih indikacija, to treba odmah istražiti i kazniti. To je onda kada se dogovorom onih koji imaju najveći udio na tržištu potrošača dovodi u nepovoljan položaj – izjavio je Plenković.

sjever.hr/index.hr
01.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.