Now Reading:
Novo istraživanje: Pogledajte tko je na vrhu ljestvice najpopularnijih političara – ima promjena u rejtingu stranaka
Full Article 2 minutes read

Novo istraživanje: Pogledajte tko je na vrhu ljestvice najpopularnijih političara – ima promjena u rejtingu stranaka

RTL je u suradnji s Promocijom plus sinoć ekskluzivno objavio CRO Demoskop za srpanj, a rezultate istraživanja prezentirao je Tomislav Jelinčić.

U tijeku su dvije afere – usto što danas istječe mandat šefu vojne sigurnosne agencije, a novoga još nema, točno tijekom ovog istraživanja buknula je i plinska afera. Je li naškodila vladajućima?

Hrvatski birači ne praštaju, ali povijest pokazuje da brzo zaboravljaju. Da, potpora HDZ-u usred plinske afere je pala za 0,7 postotnih poena (srpanj 25,5 posto – lipanj 26,2 posto), a isto se dogodilo i u rujnu prošle godine tijekom afere INA. No negativni trend tada je trajao tri mjeseca nakon kojih su se vratili na staro.
HDZ je inače jedina stranka među prvih pet koja je pala, SDP stagnira na drugom mjestu (srpanj 16,7 posto – lipanj 16,7 posto), dok je treći i dalje Možemo (srpanj 9,7 posto – lipanj 9,4 posto).

No, ne bi bio treći kad bismo MOST-u (srpanj 8,5 posto – lipanj 8,2 posto) pridodali glasove Suverenista (srpanj 1,3 posto – lipanj 1,3 posto) s kojima su u subotu sklopili predizbornu koaliciju. Prešišali bi Možemo za dlaku, ali im još dosta treba da budu drugi što tvrde da su u ovom trenutku, donosi RTL.

Najpozitivniji političar

Vrh ljestvice najpozitivnijih političara od ožujka 2021. drži predsjednik Republike Zoran Milanović (srpanj 17,4 posto – lipanj 15,9 posto). Raste popularnost i premijeru Andreju Plenkoviću (srpanj 17,0 posto – lipanj 15,2 posto) unatoč žestokim kritikama zbog plinske afere, dok pada zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću (srpanj 5,4 posto – lipanj 5,5 posto) kojem je blokirana ideja snimanja i kažnjavanja onih koji krivo odlažu otpad.

screenshot/rtl.hr
sjever.hr/rtl.hr
10.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.