Now Reading:
Konačno odabran izvođač radova za RCGO Piškornica – sustav za gospodarenje otpadom Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije
Full Article 5 minutes read

Konačno odabran izvođač radova za RCGO Piškornica – sustav za gospodarenje otpadom Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije

U ponedjeljak, 03. srpnja, u prostorijama HGK-Županijske komore Koprivnica potpisan je Zapisnik o uvođenju u posao izvođača radova na projektiranju i izvođenju radova na izgradnji RCGO Piškornica.

Zapisnik o uvođenju u posao izvođača radova na projektiranju i izvođenju radova na izgradnji RCGO Piškornica potpisali su , direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman i predstavnik izvođača, zajednice ponuditelja KOSTAK komunalno in gradbeno podjetje d.d. Krško u Sloveniji i KOSTAK-GRADITELJSTVO TEHNOLOGIJA SIROVINE d.o.o. iz Zagreba Miljenko Muha . Stručni nadzor nad izgradnjom RCGO Piškornica provodit će tvrtka GEOKON-Zagreb d.d., a ugovorena vrijednost tih radova je 1.259.539,00 eura bez PDV-a. Usluge tehničke pomoći i upravljanja projektom RCGO Piškornica obavljat će Maxicon d.o.o. iz Zagreba i Extructa d.o.o. iz Zagreba, a ugovorena vrijednost radova je 781.737,34 eura.

Uvođenju u posao izvođača radova nazočili su i župani Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, Međimurske županije Matija Posavec i Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, načelnik općine Koprivnički Ivanec Zoran Vrabelj te drugi partneri u projektu.

Prva je to faza u projektu izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, vrijednog 88.910.270,74 eura, dok će ukupna vrijednost projekta koja obuhvaća i izgradnju pretovarnih stanica, nabavu mobilne opreme, nadzor nad izgradnjom RCGO Piškornica, i dr., nakon revizije studije izvedivosti, uz implementaciju novih cijena u građevinskom sektoru, opreme i radne snage, iznositi oko 120 milijuna eura. Udio EU sredstava iznosi do 69,9975%, udio nacionalnih sredstava (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) do 20,0025%, dok je 10% sredstava osigurano iz vlastitih izvora.

Uz direktora Piškornice obratio se i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je kazao kako se današnjim danom i potpisom Zapisnika okreće nova stranica u priči RCGO Piškornica.

-Nadam se da ćemo sada punim jedrima zaploviti našem cilju, do kojeg put zasigurno nije bio lagan. Mnogo je koraka potrebno za realizaciju cjelovitog i funkcionalnog sustava za zbrinjavanje otpada s najvišim standardima, a ovaj je projekt izuzetno kompleksan i sadrži mnoge komponente – ekološku, ekonomsku, društvu i druge. Drago mi je da su danas s nama i kolege iz drugih centara koji nam mogu pomoći svojim znanjima i iskustvima i hvala svima koji su na bilo koji način dali doprinos ovom projektu. Izvođačima radova i stručnom nadzoru želim mnogo uspjeha u radu, na zadovoljstvo svih nas, a posebno građana koji ovdje žive i države koja je to prepoznala kao stratešku investiciju – rekao je župan Koren.

župan Darko Koren

Budući RCGO gradit će se na području Općine Koprivnički Ivanec u Koprivničko-križevačkoj županiji, a njegovom uspostavom, modernizirat će se sustav gospodarenja otpadom, odnosno uspostaviti cjeloviti i integrirani sustav gospodarenja otpadom na području četiri županije sjeverozapadne Hrvatske: Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije za dobrobit 500 tisuća stanovnika u 110 općina i gradova.

– Zaštita okoliša, odnosno tla, vode i zraka je top tema današnjice, a upravo ovim projektom tome značajno doprinosimo. Cilj ovog velikog ulaganja je smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima te uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na sjeveru Hrvatske. Današnjim uvođenjem u posao činimo ključan korak prema izgradnji i konačnoj uspostavi Regionalnog centra za gospodarenje otpadom za četiri županije – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. 

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da Međimurje na vrhu ljestvice najuspješnijih hrvatskih regija kada je riječ o gospodarenju otpadom te je veliki broj jedinica lokalne samouprave – kada je o selektiranju otpada riječ – bilježi dosege poput onih u najrazvijenijim područjima Europske unije.
-Izgradnjom Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, otpad s međimurskih odlagališta zbrinjavat će se u novoizgrađenom Centru, što će pridonijeti dodatnom razvoju Međimurja kao zelene destinacije – rekao je župan Posavec.

Potpisivanju je prisustvovala zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je istaknula kako je za ovu županiju izuzetno bitno sustavno i održivo gospodarenje otpadom.

-Stoga nam je i Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica od velike važnosti. Dakako da nismo sretni što je ovaj proces tako dugo trajao, no zadovoljni smo što je konačno došlo do trenutka uvođenja u posao i veseli nas što se kreće u realizaciju. Krapinsko-zagorska županija će, kao jedan od osnivača Piškornice d.o.o., pomno pratiti realizaciju projekta te očekujemo da će sve proći u ugovorenom roku od 44 mjeseci – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Projekt uključuje i izgradnju dvije pretovarne stanica Varaždin i Zabok, a stanice će biti namijenjene za pretovar miješanog komunalnog otpada i ostataka nakon sortiranja, kako bi se racionalizirao transport na RCGO Piškornica.

RCGO Piškornica

U RCGO Piškornica će se provoditi biološka i mehanička obrada miješanog komunalnog otpada, sortiranje odvojeno skupljenog otpada, priprema otpada za recikliranje, priprema otpada za energetsku oporabu i završno odlaganje inertiziranog otpada i obrada i odlaganje građevnog otpada.

Trajanje projektiranja i izgradnje RCGO Piškornica je 44 mjeseca, od dana uvođenja u posao.

izvor: RCGO Piškornica

sjever.hr 03.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.