Now Reading:
Fijasko Dreleovog prosvjeda u Varaždinu! Iako ih se skupilo tek 15ak, jasno je poručeno “Ako bude leda, bit će i vatre”
Full Article 2 minutes read

Fijasko Dreleovog prosvjeda u Varaždinu! Iako ih se skupilo tek 15ak, jasno je poručeno “Ako bude leda, bit će i vatre”

Ispred Županijske palače u centru Grada Varaždina, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar Drele organizirao je mirni prosvjed zbog neprovođenja obrane od tuče.

Saborski zastupnik Dretar istaknuo je cilj prosvjeda da zajednički pošalju jasnu poruku vladajućima da je zaštita usjeva i imovine od tuče zajedničko zakonsko, ljudsko i domovinsko pravo.

-Ako se provode svi ostali zakoni u Hrvatskoj, nema razloga da se ne provodi ovaj, izuzetno bitan, zakon. Zahtijevamo od primjera Plenkovića da se Zakon o obrani od tuče provodi točno onako kako je. Ovi “grincegi” koje smo danas po Varaždinu malo podijelili, bi možda mogli biti i posljednji “grincegi” s ovoga kraja – rekao je Dretar.

Provođenje važećeg zakona jasna je poruka prosvjeda održanog u nedjelju ujutro, a koji je skupio oko 15 sudionika.

-Premda smo se skupili u skupu upozorenja, bojimo se da će kroz nekoliko dana, tjedana, ponovno doći do neke od katastrofalnih tuča i sukladno tome i katastrofalnih šteta. Za onda možemo samo poručiti: ako bude leda, bit će i vatre – oštar je bio Dretar.

Osvrnuo se Dretar i na župane Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

-Župan Krapinsko-zagorske županije kaže da ovaj današnji prosvjed smatra potpuno legitimnim. Ono što ja ne smatram potpuno legitimnim je činjenica da on u posljednje dvije godine nije uplatio niti kune za sustav obrane od tuče. Kao što župan Posavec, međimurski župan nije uplatio niti jedne jedine kune od 2020. godine. Varaždinski župan, Anđelko Stričak, uplatio je od 2020. do danas, svake godine po 10 tisuća kuna – istaknuo je Dretar.

Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, naglasio je kako se Hidrometeorološki zavod Hrvatske krajnje maćehinski ponaša prema sustavu obrane od tuče i svake godine je želi uništiti.

Predsjednik Udruge raketara dotaknuo se i teme uništavanja preko 2500 raketa kojima je istekao rok trajanja te će porezni obveznici sada morati izdvojiti oko 600 tisuća kuna samo za uništenje raketa kao i ukidanje generatorskih postaja. Zaključio je kako Zagorje sada brani svega 17 generatorskih postaja, a prije ih je bilo 37 u sprezi s raketama.

mdjak/sjever.hr
02.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.