Now Reading:
Evo kako su prije deset godina Zagorci i Varaždinci ušli u Europsku uniju…
Full Article 3 minutes read

Evo kako su prije deset godina Zagorci i Varaždinci ušli u Europsku uniju…

Ulazak u Europsku uniju prije točno 10 godina u Krapinsko-zagorskoj županija posebno je obilježene u Općini Zagorska sela na samoj granici sa Slovenijom.

Tamo su se okupili slovenski i hrvatski ministri te čelni ljudi općina i županija s jedne i druge strane granice.

Prije deset godina tamo su bili ministar gospodarskog razvoja i tehnologije slovenske Vlade Stanko Stepišnik. Njegov kolega ministar infrastrukture i prostora Samo Omerzel.

S hrvatske strane bio je tadašnji prvi čovjek hrvatskog turizma ministar Darko Lorencin. Zatim tadašnji ministar pomorstva, prometa i veza i bivši župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić i tada a sada župan Željko Kolar.

Veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, Vojko Volk, zaželio je Hrvatskoj dobrodošlicu u Europsku uniju te želju da se „poklopi“ ulazak Hrvatske i prestanak gospodarske krize u Uniji. Poručio je da današnji dan treba obilježiti slavlje širom Hrvatske koje onda treba zamijeniti rad i strpljenje.

Na kraju svečanosti na središnjem trgu tadašnji načelnik općine Zagorska Sela, Željko Kodrnja, i njegov kolega iz Slovenije, načelnik susjedne Općine Podčetrtek, Peter Misja, zajednički su razvili zastavu Europske unije.

Program obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju u općini Zagorska Sela bio je nastavljen nogometnom utakmicom između ekipe župana i načelnika Hrvatske i Slovenije te zabavnim programom i koncertom klape „Cambi“.

S druge strane ulazak u Europsku uniju u Varaždinskoj županiji bio je svečano obilježen na Korzu a vrhunac je bio točno u ponoć.

Točno u ponoć Varaždinski komorni orekstar završio je prvi dio svog cjelovečernjeg koncerta na središnjem gradskom trgu izvedbom himne Europske unije „Ode radosti“ nakon čega su usljedili govori i čestitke lokalnih čelnika te gostiju iz Europe.

Inače, nekoliko minuta prije ponoći, uz zvukove Radetski marša, na pozornicu na središnjem gradskom trgu, članovi Varaždinske građanske garde i županijskih Husara, zajednički su iznijeli zastave Hrvatske i Europske unije te Varaždinske županije i grada Varaždina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz kulturni dio, nešto ranije tijekom dana održan je i sportski dio programa obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U organizaciji varaždinskog trkačkog kluba „Marathon 95“ održan je Europski maraton, simbolična utrka u kojoj je 28 trkača povezalo gradove prijatelje Ptuj i Varaždin te Čakovec i mađarsku Nagykanizsu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

s.kalajdzija/sjever.hr Foto: sjever.hr/OLYMPUS DIGITAL CAMERA
01.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.