Now Reading:
Brojni posjetitelji na tradicionalnom, 14. po redu Sajmu pri Starom gradu!
Full Article 2 minutes read

Brojni posjetitelji na tradicionalnom, 14. po redu Sajmu pri Starom gradu!

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića održan je tradicionalni, 14. Sajam pri Starom gradu u Konjščini.

Tradicionalni Sajam pri Starom gradu postao je jedna od najvažnijih manifestacija Krapinsko–zagorske županije, a ovogodišnji, 14. po redu Sajam je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Jedan od brojnih posjetitelja 14. Sajma pri Starom gradu u Konjščini bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je uime predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, otvorio Sajam! Napomenuo je kako je predsjednik osobno trebao otvoriti festival, 13. svibnja, međutim, zbog vremenskih neprilika do toga nije došlo.

-Meni je pripala čast i zadovoljstvo da mogu biti izaslanik predsjednika i da sam u njegovo ime mogao otvoriti manifestaciju, ali to samo govori o tome da je predsjednik prepoznao kapacitet ove manifestacije koja bi tek u budućnosti mogla značiti strahovito puno za kulturno-turističku ponudu Krapinsko-zagorske županije – poručio je župan Kolar i za kraj najavio:

-Sljedeće godine je 15. Obljetnica i očekujemo jedan pravi spektakl.

Načelnica Općine Konjščina Anita Krok naglasila je kako je riječ možda i o najznačajnijoj manifestaciji u Općini Konjščina, a objasnila je kako se manifestacija inače održava prvog tjedna u svibnju, kada se bitka s Turcima i dogodila.

-Imamo tu posebnu priču – jedina bitka s Turcima u Zagorju odvila se u Konjščini, to je nešto što trebamo promovirati. Općina Konjščina svoj fokus stavlja upravo na brendiranju i promoviranju baštine iz tog vremena – poručila je Krok i najavila kako slijedi obnova Starog grada i samog prostora oko Starog grada.

Predsjednica udruge Grofovija Konjski Jasna Lugarić napomenula je kako je ovo već 14. Sajam pri Starom Gradu.

-To je sajam starih zanata i običaja koji je počeo jako davno. Počeli smo prkositi svemu i nadamo se da ćemo odraditi naš sajam do kraja. Imat ćemo mitske priče, priče o vilama, to su neke mitske, tajanstvene priče koje čak nisu dozvoljene za djecu te jako puno fireshowa i naravno, bitka s Turcima – rekla je Lugarić.

mdjak/sjever.hr
01.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.