Now Reading:
Općina Petrijanec proslavila svoj dan u znaku velikih projekata
Full Article 6 minutes read

Općina Petrijanec proslavila svoj dan u znaku velikih projekata

Svečani dio proslave Dana Općine Petrijanec i Dana župe, održao se u utorak i to svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Tom je prilikom predsjednik Općinskog vijeća, Martin Evačić, pozdravio sve prisutne te istaknuo kako u Općinskom vijeću već 30 godina, te da je to vrijeme prošlo strelovito brzo.

– Neki dan smo bili na Konjičkim igrama u Zelendvoru, i razgovarali smo sa načelnicima drugih općina. Razgovarali smo o tome da li je ovako rascjepkana samouprava potrebna. Ja bih se tu složio sa načelnikom Općine Sračinec, kad je rekao da Varaždin nikad ne bi toliko brinuo o Sračincu kao sami Srakari. Isto smatram da je i u Petrijancu. – rekao je Evačić.

Svečana sjednica odlična je prilika da se rezimiraju svi projekti koji su napravljeni u proteklih godinu dana, ali i da se najave neki budući projekti. Načelnik Općine Petrijanec, Željko Posavec, istaknuo je neke od većih projekata u općini, a Energetska obnova zgrade kulturnog dobra Stare škole, zasigurno je jedan od najvećih.

Radi se o najvećem projektu koji Općina provodi samostalno, a vrijedan je 4 milijuna kuna, s time da Fond za zaštitu okoliša projekt sufinancira s milijun kuna. – Razveselila nas je odluka Ministarstva regionalnog razvoja iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice o dodatnom financiranju neprihvatljivih troškova sa 55 tisuća eura. Trenutno smo u tijeku nabave druge faze obnove Stare škole, vrijedno oko 120 tisuća eura, koji je također prijavljen na Ministarstvo regionalnog razvoja. S obzirom da se radi o nepokretnom kulturnom dobru, očekujemo isto tako sufinanciranje Ministarstva kulture i medija – rekao je načelnik Posavec.

Neki od projekata koji su odrađeni je uređenje parkirališta ambulante vrijedno 411 tisuća kuna, u naseljima Petrijanec i Nova Ves Petrijanečkoj su groblja popločena betonskim opločnicima. Nakon aglomeracije, u Novoj Vesi Petrijanečkoj su obnovljene ulica Rade Končara i ulica Hinka Krizmana, proširena je Bobmellesova ulica u Majerju a produžuje se i Ulica Florijana Bobića. Odrađen je projekt „Zaželi” koji se u provodio u tri faze, radi se na zaštiti okoliša pa je tako omogućeno razvrstavanje otpada na kućnom pragu ali i na javnim mjestima. Nadograđen je Dječji vrtić, a ove godine prijavljen je i Projekt dogradnje, adaptacije i rekonstrukcije Dječjeg vrtića gdje je odobreno 4,9 milijuna kuna. Pri tome je načelnik zahvalio Osnovnoj školi i Županiji na ustupanju parcele, te rekao kako se početak radova očekuje sljedeće godine.

– Ovako ćemo našim predškolcima osigurati kvalitetan rast i razvoj, za onu najosjetljiviju dob – rekao je načelnik Posavec.

Odobren je i projekt razvoja predškolskog odgoja gdje se roditelje oslobodilo participacije Dječjeg vrtića za mjesec svibanj, a isto će biti i u mjesecu lipnju. Ujedno je odobreno i 35 tisuća eura za uređenje vanjskog igrališta u Dječjem vrtiću.

U Petrijancu na groblju napraviti će se parkiralište sa 47 parkirnih mjesta, čeka se uporabna dozvola za aglomeraciju za naselje Strmec Podravski, Družbinec, Novu Ves Petrijanečku i dio Petrijanca, dok je uporabna dozvola za Zelendvor već ishođena. Ujedno se radi i na brzom internetu Za naredno razdoblje izrađuje se mnogo projekata, jedan od njih je i završetak Trga Svetog Petra, ishođena je građevinska dozvola za Ulicu Đure Basaričeka u Majerju, nekoliko projekata u Novoj Vesi Petrijanečkoj, prijavljene su dvije energetske obnove,

– Svi zajedno možemo svjedočiti da je Općina na jednom dobro putu, da ulažemo u gotovo sva naša naselja ravnomjerno. Zahvaljujem svim udrugama na našem području, kojih ima mnogo, što su organizirali bogat program za Dane Općine – rekao je načelnik, te ujedno zahvalio i svim vijećnicima, djelatnicima Općine te čestitao svim dobitnicima i mještanima Dan Općine.

Svečanoj sjednici su, između ostalog, prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj kao izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak.

Izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, Neven Bosilj, kazao je kako Općina Petrijanec ima izuzetno agilnog načelnika, koji isto kao i Grad Varaždin, diže iznose stipendija, koji je dao besplatan vrtić za dva mjeseca ali i radi na mnogim socijalnim mjerama – Nadam se da će Županija i država početi malo više pratiti gradove poput Varaždina i Općine Petrijanec u njihovim naporima. Ne da će nam uzimati novac nekakvim suludim poreznim reformama gdje država od sebe ne uzima apsolutno ništa, nego uzima jedinicama lokalne samouprave i raspoređuje nekakvim nepotrebnim institucijama poput županije – rekao je Bosilj.

Okupljene je, u ime Hrvatskog sabora, pozdravio Siniša Jenkač te istaknuo kako je kao gradonačelnik i saborski zastupnik često morao izlaziti pred govornicu u Hrvatskom saboru i na neki način braniti boje lokalnih čelnika

– Kao gradonačelnik Novog Marofa mogu zaključiti da teško da bi s pozicije centralne vlasti sve ove aktivnosti koje se danas provode u ovakvim gradovima i općinama bile realizirane da je nastao neki drugi ustrojstveni oblik. Još uvijek postoje oni koji su glasni, ali u životu nikada nisu ništa vodili – rekao je Jenkač te istaknuo kako mu je drago da je načelnik Posavec u svakom projektu istaknuo i sufinanciranje projekata s nacionalne razine kao i EU fondove.

– Moram naglasiti da je po prvi puta u povijesti moderne RH upravo Vlada Andreja Plenkovića napravila jednu ozbiljnu financijsku decentralizaciju i omogućila nama s lokalne sredine da imamo nešto više financijskih sredstava i da možemo nešto lakše odgovoriti na potrebe naših sugrađana – rekao je Jenkač.

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, čestitao je Dan Općine te istaknuo kako su posljednjih dana često u Općini Petrijanec, koju je zadesila elementarna nepogoda. – Obišli smo unesrećene odnosno naše OPG-ovce, razgovarali s premijerom i i ministricom poljoprivrede, te sada, osim što prikupljamo podatke o šteti, dogovaramo i određeni vid obeštećenja. – rekao je župan te dodao kako se u općini događa niz investicija, između ostalog i u školama.

Naime, u Osnovnoj školi se gradi fotonaponska elektrane, a u sklopu dviju područnih škola se projektiraju sportske dvorane.

– Smatramo da ćemo time podići, ne samo obrazovni proces, nego i žiteljima tih mjesta omogućiti da se u slobodno vrijeme bave sportom i rekreacijom. Također, na području općine se održava niz manifestacija te Županija pomaže rad svih udruga odnosno bez obzira na ove nepogode možemo reći kako se ovdje odvija čitav niz investicija i svakako općinskom vodstvu i vijećnicima treba na tome čestitati – rekao je župan.

Zahvalnicu Općine Petrijanec dobili su Vladimir Milavec, Ana Mikulek, Karla Vujević, NK Nova Ves “Ecoagro”, NŠK Orač Petrijanec, VZO Petrijanec, DVD Majerje, DVD Strmec Podravski, Sportsko ribolovna udruga Općine Petrijanec, Remss d.o.o.. 

Pohvalnice Općine Petrijanec dobili su studentice Klara Leskovar i Ana Kokot, te učenici Anja Leskovar, Jan Kerežia, Jana Šipek, Jan Fabijančić i Domagoj Darabuš.

n.p.bajz/sjever.hr

28.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.