Now Reading:
Mursko Središće: Krisztina Glavanicz postala počasna građanka na svečanoj sjednici Gradskog vijeća
Full Article 4 minutes read

Mursko Središće: Krisztina Glavanicz postala počasna građanka na svečanoj sjednici Gradskog vijeća

Na spomendan svetog Ladislava, zaštitnika najsjevernijeg grada, Mursko Središće obilježava svoj Dan grada. Svečana sjednica održana je u Centru za kulturu „Rudar“, a svojim su je dolaskom uveličali brojni uzvanici.

Svojim su se govorima, uz gradonačelnika Dražena Srpaka i predsjednika Gradskog vijeća, Miljenka Cmrečka, uzvanicima obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Ante Sanader, izaslanik Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije, Matija Posavec. Program je vodio Miljenko Ovčar, a glazbenim su ga točkama uveličali Mirko Švenda Žiga, Tamara Korunek i Marko Žerjav i Ženska vokalna skupina „Ftičice“ Mursko Središće.

Prikazan je i film o deset godina Murskog Središća u Europskoj uniji. Poslana je jaka poruka o razvoju Murskog Središća i milijunskim projektima koji su ostvareni zahvaljujući sredstvima Europske unije, ali i naporima Vlade Republike Hrvatske koja je ta sredstva osigurala uspješnim prijavama Gradske uprave Grada Mursko Središće.

Gradonačelnik, Dražen Srpak, poručio je da se iz prikazanog jasno vidi da znaju kuda Grad vode, da znaju što žele i da znaju to ostvariti. Dotaknuto se teme projekata koji su pri kraju ili su već završeni. Spomenuo je projekte vezane uz aglomeraciju u vrijednosti od 40 milijuna eura, obnovljene ceste, projekt širokopojasnog interneta u vrijednosti od 10 milijuna eura te je istaknuo projekte koji tek moraju zaživjeti.

-Tu je i Nacionalni program razvoja na koji smo prijavili planinarski dom, stijenu za penjanje, boćalište i malonogometno igralište s umjetnom travom. Odobren nam je i projekt dogradnje vrtića, kao i projekt obnove Sokolske dvorane, nekadašnje stare sportske dvorane. Prijavili smo i energetsku obnovu nove sportske dvorane, a riječ je o projektu vrijednom 1,2 milijuna eura, a tu je i obnova pješačkih staza te domova. Radimo i nastavak šetnice prema Podturnu, što ukratko znači da je iza nas jedna vrlo aktivna godina – zaključio je Srpak.

Najsvečaniji trenutak večeri bila je dodjela priznanja nagrađenima. Počasnim građaninom Murskog Središća, zbog izrazitog doprinosa u razvoju društvenog i kulturnog života te jačanju međunarodnih odnosa i promicanju ugleda Grada Mursko Središće, postala je Krisztina Glavanicz iz Općine Narda, koja je dirljivim govorom pokazala kolika joj je čast dodijeljena.

-Jako sam počašćena. Kada sam dobila ovu vijest jednostavno nisam vjerovala. To je već 29. godina da zajedno surađujemo, a iduće godine ćemo proslaviti 30. godišnjicu našeg partnerstva. Mislim da smo jedan od rijetkih partnera koji stvarno aktivno surađuju. – istaknula je Krisztina, načelnica Općine Narda u Mađarskoj te dodala kako traže svaku slamku da očuvaju ono što su prije 500 godina dobili od svojih predaka.

Nagradu Lapornik primili su Tvrtka I-KONG d.o.o., Nada Turk, MEDIA-MIX-RADIO 105 d.o.o. i Slavko Bregović. Nagradu Magma cum Laude, namijenjenu darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola dobili su Edvin Nedeljko i Nikola Fučko. Zahvalnicu Grada Mursko Središće dobili su Zlata Varga, Zvonko Horvatić, Stanko Tuksar, Antun Pšeničnik, Dinko Šarić, Dražen Breglec, Ivan Novak, Vladimir Sovar i posthumno, akademik Dragutin Feletar, u čije je ime nagradu preuzeo sin Petar, koji se i zahvalio na gesti.

Župan Matija Posavec, svim je građankama i građanima čestitao Dan Grada te se dotaknuo projekata u Međimurskoj županiji.

-Mi nastojimo, s pozicije Županije, doista razvijati svaki naš grad, svaku našu općinu, svako naše 131 naselje koje imamo u Međimurju, i to se vidi. Ravnomjerni razmjer je suština naše politike, pa tako i u Murskom Središću – istaknuo je Posavec te spomenuo jedan od većih projekata, pješačko – biciklističku stazu prema Krisztina Glavanicz.

-S Međimurske županije smo revitalizirali višenamjensko igralište pored škole i vrtića, smatrajući da djeca to zaslužuju. Uveden je videonadzor u Osnovnu školu, pripremljena je sva projektna dokumentacija za dogradnju škole za jednosmjensku nastavu, a danas-sutra i razvoj te škole. – zaključio je Posavec.

sjever.hr/mursko-sredisce.hr Foto: sjever.hr/mursko-sredisce.hr
28.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.