Now Reading:
VIDEO: Po prvi puta u povijesti u Prelogu prikazana nova taktika gašenja požara pomoću aviona
Full Article 2 minutes read

VIDEO: Po prvi puta u povijesti u Prelogu prikazana nova taktika gašenja požara pomoću aviona

U Prelogu je u utorak, po prvi puta u Hrvatskoj, prikazana nova taktika gašenja požara na otvorenom mjestu, uz pomoć Air Tractor aviona koji je specijaliziran za gašenje požara.

Pokazna vježba gašenja požara održana je kod Oporovca, u smjeru Jezera Hidroelektrane Dubrava, a sastojala se od četiri naleta aviona. U prva dva naleta požar se gasio upotrebom vodenog gela koji se sastoji od vode i proizvoda Hydrex, koji u kontaktu sa vodom stvara gel, a u druga dva naleta koristila se samo voda za gašenje.

Pokaznoj vježbi prisustvovao je i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, Slavko Tucaković, koji je istaknuo kako je glavni cilj današnje vježbe bilo testiranje gela kako bi se vidjelo koliko je učinkovit u gašenju i kontroliranju požara, te mogu li se uvesti nove tehnologije i taktike gašenja požara na otvorenom mjestu.

– Prikazali smo novu taktiku gašenja požara na otvorenom prostoru gdje smo dodali u vodu jedan gel, koji je ekološki prihvatljiv, nije otrovan i nije korozivan. Gel koji se stavlja u vodu jednostavno se razmoči i on se nakon 24 sata opet pretvara u vodu. Danas smo prvi puta u povijesti vidjeli prvo bacanje s 0,5 posto gela unutar punjenja Air Tractora, i ono najbitnije, mogli smo vidjeti da je učinak bio odmah pozitivan i da kako odmiče vrijeme, taj gel opet postaje još učinkovitiji i plamen prestaje gorjeti – rekao je Tucaković, te dodao kako, zbog globalnog zatopljenja te sve više ekstremnih pojava, moraju razmišljati unaprijed i poboljšavati tehnike gašenja požara.

Nakon završetka vježbe provedena je analiza s pilotima i tehničarima Air Tractora te strukom, te će se donijeti odluka hoće li se gel uvesti kao nova tehnika gašenja. – Tog gela imamo dovoljno da ga možemo već ove godine isprobati u priobalju – najavio je Tucaković.

Vježbu su izvodile zračne snage Hrvatske vatrogasne zajednice i tvrtka Švenda-Tarmann Chemie d.o.o

sjever.hr

20.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.