Now Reading:
Kako su u Zlataru posvajana djeca iz Konga: Odluke u 10 minuta, žalbe nema
Full Article 2 minutes read

Kako su u Zlataru posvajana djeca iz Konga: Odluke u 10 minuta, žalbe nema

Jutarnji list proveo je veliko istraživanje o načinu na koji su hrvatski općinski suci potvrđivali presude o posvojenjima i prikupio je 54 rješenja o međunarodnom posvojenju, od kojih se 50 odnosi na djecu iz DR Konga. Otkriveno je mnogo sumnjivih aspekata u proceduri koju su hrvatski sudovi provodili kad je riječ o posvajanju djece iz Afrike.

Kako piše Jutarnji, jedna sutkinja suda u Zlataru, Stalne službe u Krapini, rekorderka je po broju odobrenih priznanja posvojenja iz Konga. 10. lipnja 2020. godine u 10 minuta posvojiteljici bez supruga ili partnera priznala je presudu o posvojenju djevojčice (2) iz Konga premda po zakonu Konga posvojiti mogu samo bračni partneri nakon 5 godina braka. Posvojiteljica se odrekla prava na žalbu (protiv same sebe jer druge strane nije bilo) pa je sutkinja bez dodatnog obrazloženja omogućila da žena pribavi državljanstvo za curicu i dovede je u Hrvatsku. Pet minuta kasnije ta ista sutkinja je počela novo ročište koje je trajalo 5 minuta dulje, s istim ishodom.

Predmete ta sutkinja, kako piše Jutarnji, nije dobila nasumično, nego ciljano. Jedan je zagrebački par u razmaku od rujna 2021. do studenog 2022. posvojio čak pet djevojčica unatoč tome što zakon Konga kaže: “Nitko ne može posvojiti više od troje djece.”

Od 23 slučaja posvojenja u Zlataru, njih 15 rješavale su favorizirane sutkinje. Iako su sudovi bili dužni provjeriti jesu li posvojitelji upisani u Registar posvojitelja u Hrvatskoj, kako piše Jutarnji, to nisu učinili nijednom. U 99 posto analiziranih rješenja nema osnovnih podataka o biološkim roditeljima.

www.sjever.hr/www.jutarnji.hr
18.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.