Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina obilježili Dan državnosti: Prvi višestranački izbori bili su prekretnica u razvoju Republike Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina obilježili Dan državnosti: Prvi višestranački izbori bili su prekretnica u razvoju Republike Hrvatske

Delegacije Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine te predstavnici braniteljskih udruga i policije u ponedjeljak su obilježili 30. svibnja – Dan državnosti Republike Hrvatske, ali i obljetnicu osnutka hrvatskih Oružanih snaga.

Tom su prilikom, u spomen na teške, ali slavne dane naše povijesti i sve one koji su za hrvatsku slobodu i neovisnost dali svoje živote, kod centralnog spomen-obilježja za sve poginule i preminule branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar podsjetio je kako se Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora prisjetivši se i postrojavanja Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

-Prilika je to ponovno da se sjetimo svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja jer nažalost, velika većina onih gardista koji su se postrojili tog 28. svibnja položili su svoj život za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Provedeni prvi višestranački izbori za Sabor Republike Hrvatske i sastav nove vlade su bili jedna prekretnica u daljnjem razvoju, ne samo Republike Hrvatske kao mlade države nego i općenito demokracije kakvu danas poznajemo u Republici Hrvatskoj – poručio je Kolar.

Centralno spomen-obilježje za sve poginule i preminule branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije u Perivoju Janka Draškovića uredio je Grad Krapina u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja te uz pomoć Županije, pa su uoči Dana državnosti upravo na tom mjestu položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović naglasio je kako su se tim činom prisjetili svih koji su dali svoje živote za domovinu i ostvarili san o samostalnoj, neovisnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj.

-Ono najmanje što možemo napraviti za njih je da ih se prisjetimo, a ova obljetnica i Dan državnosti uistinu je jedan povod da se sjetimo svih naših branitelja – rekao je Gregurović.

Zvonimir Kantolić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije istaknuo je ponos što je kao pripadnik Gromova sudjelovao u ratnim operacijama i to od samog početka djelovanja ove gardijske brigade. Dodao je i kako je 208 pripadnika Gromova u Domovinskom ratu poginulo, a Dan državnosti prilika je da se prisjete svih onih koji su dali život za domovinu.

tklopotan / www.sjever.hr
29.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.