Now Reading:
Ministri Bačić i Božinović održali sastanak sa županom Kožićem: “Projekti obnove u Zagrebačkoj županiji vrijedni gotovo kao Plješki most”
Full Article 3 minutes read

Ministri Bačić i Božinović održali sastanak sa županom Kožićem: “Projekti obnove u Zagrebačkoj županiji vrijedni gotovo kao Plješki most”

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održali su u petak u Zaprešiću sastanak s gradonačelnikom Željkom Turkom i zagrebačkim županom Stjepanom Kožićem te su obišli zgrade Pučkog otvorenog učilišta, četiri privatne zgrade i zgradu suda koja kreće u rekonstrukciju.

– U Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti EU financira se 148 projekata ukupne vrijednosti 273 milijuna eura, što je gotovo vrijednost Pelješkog mosta bez pristupnih cesta – istaknuo je ministar Bačić prilikom obilaska radova te nastavio:

– Iznimno sam zadovoljan obnovom u Zaprešiću. Zahvalan sam gradonačelniku, županu i svim sudionicima obnove što odgovorno i u roku provode radove konstrukcijske obnove na javnim zgradama, kao i višestambenim zgradama koje vodi komunalno poduzeće – rekao je Bačić, naglasivši da će se obnova višestambenih zgrada osim iz Fonda solidarnosti financirati kroz projekte energetske učinkovitosti pa će moći obnoviti sve zgrade.

Zahvalivši Vladi RH na mogućnosti korištenja decentraliziranih sredstava za obnovu zgrada javne namjene župan Kožić rekao je da je do sada potpisano 76 ugovora u vrijednosti 17,5 milijuna eura.

– Najveći dio tih sredstava, točnije 7,7 milijuna eura, ugovoren je za obnovu objekata na području Zaprešića s obzirom da je upravo Zaprešić pretrpio najveće štete od potresa – rekao je Kožić istaknuvši kako se na ovakvim primjerima pokazuje suradnja nacionalne, regionalne i lokalne razine vlasti, a sve s ciljem kako bi objekte što prije doveli u njihovu prvobitnu namjenu.

Kožić je podsjetio na povijesno velik iznos sredstava koji je iz Fonda solidarnosti EU osigurala Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije – 76 milijuna eura kojima se obnavlja 70 mostova i propusta, 82 klizišta te 113 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 300 kilometara

O detaljima obnove u Zaprešiću, gradonačelnik Turk rekao je kako se zgrada Pučkog otvorenog učilišta intenzivno obnavlja, a za nekoliko dana počinje obnova zgrade suda.

Ministar Božinović rekao je da više od tri desetljeća svjedoči stasanju Zaprešića u modernu cjelinu te naglasio da se kroz sve projekte obnove nastavlja s pametnim rješenjima za stanovnike i grad. Najavio je da se planira premještanje policijske postaje, a da u obzir dolazi sjeverni dio grada (Zelengaj) gdje bi trebale biti smještene žurne službe. S tim u vezi razmišlja se i o gradnji centra civilne zaštite koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali i na nacionalnoj razini.

www.sjever.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.