Now Reading:
Na Sveučilištu Sjever održan simpozij sportske medicine Pokaži srce
Full Article 2 minutes read

Na Sveučilištu Sjever održan simpozij sportske medicine Pokaži srce

U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić, te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij.

-Vrhunska skrb je ono čemu težimo. Potičemo da se znanje koje nudi Sveučilište Sjever u području fizikalne medicine implementira u rad Specijalne bolnice čiji smo osnivač. Sportska medicina razvija se upravo zahvaljujući vama koji promišljate i izmjenjujete iskustva tijekom kojih se rađaju velike ideje. Varaždinska županija pozdravlja svaki oblik suradnje znanosti i struke te od srca zahvaljujem na svim zajedničkim naporima za zdravlje sportaša – istaknula je Zagorec.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

-Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum – istaknuo je Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

Foto: varazdinska-zupanija.hr
sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.