Now Reading:
Na 12 škola u Varaždinskoj županiji uskoro solarne elektrane – Zamjenica Zagorec: Želimo biti predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije
Full Article 4 minutes read

Na 12 škola u Varaždinskoj županiji uskoro solarne elektrane – Zamjenica Zagorec: Želimo biti predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije

Živimo u izazovnim vremenima i svjedoci smo neprestanog rasta cijena energenata, stoga je iznimno bitno okrenuti se obnovljivim izvorima energije, a Varaždinska županija u svom fokusu ima i želi iskoristiti sve potencijale koji se nude na području županije.

Na tom tragu, u četvrtak su potpisani ugovori za izgradnju dvanaest fotonaponskih elektrana za osnovne škole Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračine te srednje škole – Elektrostrojarsku, Gospodarsku i Strojarsku i prometnu školu.

Riječ je o projektu pod nazivom „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije” koji je sufinanciran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura, a ukupna vrijednost projekta iznosi 351.226,25 eura.

SONY DSC

Potpisivanju ugovora u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu nazočila je zamjenica župana Silvija Zagorec koja je istaknula da Varaždinska županija želi biti predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije.

-Tome u prilog govori i činjenica da smo zajedno s Općinom Mali Bukovec osnovali društvo Bukotermal te želimo iz geotermalne vode proizvoditi električnu energiju i taj je projekt u postupku realizacije. Također, prije godinu i pol dana smo uveli projekt DIZEL odnosno određeni standard digitalno i zeleno. Taj smo program uveli u naše škole jer želimo biti globalno konkurentni – naglasila je zamjenica župana.

Potpisani su ugovori s izvođačem za izgradnju fotonaponskih elektrana koje će se ugraditi na 12 škola čiji je osnivač Županija, s time da će kod osam škola prilikom ugradnje ostvariti snaga od 25 kWh, a na četiri škole koje već imaju fotonaponske elektrane će se povećati kapacitet s 10 na 35 kWh.

-Želimo postići energetsku samodostatnost i neovisnost te će se ostvariti određena energetska ušteda. Vrijeme trajanja provedbe projekta je 22 mjeseca – rekla je Zagorec.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek istaknuo je da su se svi okupili radi zelenog, radi proizvodnje toplinske i električne energije.

-Svugdje gdje je moguće u našim školama imat ćemo takvu kombinaciju. Na krovovima će biti sunčane elektrane, a grijanje ćemo pokušati riješiti preko dizalica toplina. To znači da ćemo proizvoditi vlastitu energiju za vlastitu potrošnju. Ovih 12 škola je oko 300 kilovatsati instalirane snage, a u kompleksu u Hallerovoj aleji je šest škola i tu imamo instalirano s ovim projektom oko 200 kilovatsati snage na krovovima i oko pola megavata proizvodnje toplinske energije – rekao je Huđek.

Istaknuo je da je u tijeku natječaj koji će i Elektrostrojarsku školu isto spojiti na obnovljive izvore, kad je riječ o toplinskoj energiji.

-Ta dva zadnja projekta financirao nam je HEP, a prijašnjih pet financirali smo sami. Sve to nam daje snagu, što u struji, što u toplinskoj energiji i puno lakše ćemo moći financirati poslovanje naših škola, što je i jedan od dominantnih ciljeva – zaključio je Huđek.

Uime ravnatelja 12 spomenutih škola obratio se ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos.

-Mogu samo zahvaliti Varaždinskoj županiji što provodi i razmišlja na ovaj digitalni i zeleni način. Siguran sam da ćemo na ovaj način i ovim projektom još dići ljestvicu više, što se tiče našeg standarda. Unaprijedimo li jednu školu, unaprijedili smo sve druge – rekao je Kos spomenuvši projekt DIZEL.

-Ja bih još ispred dodao I – inteligentno i izvrsno i vjerujem da možemo biti jako dobra primjer svima drugima na koji način to treba raditi – rekao je Kos.

a.kučić/sjever.hr
25.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.