Now Reading:
U Termama Tuhelj XII. konferencija socijalnih radnika, na otvorenju i predsjednik Milanović: Nadam se da će biti vrednovana požrtvovnost ovog posla jer tu nema novaca
Full Article 6 minutes read

U Termama Tuhelj XII. konferencija socijalnih radnika, na otvorenju i predsjednik Milanović: Nadam se da će biti vrednovana požrtvovnost ovog posla jer tu nema novaca

Od ponedjeljka do srijede u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika u Termama Tuhelj održava se XII. konferencija socijalnih radnika pod nazivom „Umijeće, znanost, etika i estetika socijalnog rada”, a otvorenju konferencije prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Predsjednik Milanović naglasio je kako je biti socijalni radnik posao u kojem oni pomažu nekome nad kime ni u jednom trenutku ne ostvaruju nikakvu stvarnu moć ili dominaciju što je, kaže, za njega važno.

-Malo je takvih profesija ili poziva – to su učitelji i učiteljice, oni što rade s malom djecom, medicinske sestre, socijalni pedagozi, defektolozi, logopedi, socijalni radnici. I tu je u principu rezervoar iscrpljen, nema dalje. Tko god vam kaže da je upisao pravo da se time bavi da bi pomagao ljudima, laže. Čak je i liječnički posao koji je predivan i zahtjevan ipak posao koji statusno i kontekstualno dovodi do jedne dominacije nad drugima. Psihološki također, psiholozi mogu pomagati djeci ili odraslima u poteškoćama, ali isto tako mogu biti beskrupulozni i nijansirani manipulatori prvog reda i mnogi to rade za novac – rekao je Milanović.

Naglasio je kako je njihova profesija potrebna. Upravo je zato, dodaje, odlučio u ponedjeljak doći na otvorenje ove konferencije.

-Nadam se da će problemi, nepravde i nejasnoće biti korigirane i ispravljene i da će biti vrednovana posebnost i požrtvovnost ovog posla jer tu nema novca, a gdje nema novca, nema ni dominacije, a ljudski odnosi i društvo su strukturirani na odnosu dominacije i to je jako ružno – kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na prošla vremena kada je, ističe, tolerancija prema nasilju bila puno veća i kada su neki oblici ponašanja bili normalni.

-Ono što se dogodilo u Srbiji prije nekoliko tjedana, posebno onaj prvi slučaj kad je jedan dječak u svojoj školi oduzeo život jednom broju dječaka i djevojčica je strašan i upozoravajući sa stajališta društvene etike i vaše profesije jer govori nešto o naučenom ponašanju i o predrasudama. Tog momka je otac vodio da puca iz vatrenog oružja, a to 14. godišnji dječak – poručio je predsjednik.

Dodao je kako je odnos prema oružju važna stvar jer, kako kaže, tamo gdje ima oružja, vrlo je vjerojatno da će ono i opaliti, a tome nije mjesto u civiliziranoj zajednici. Upozorio je kako bi u društvu jedino policija i vojska trebale nositi oružje te nitko drugi izuzev lovaca. Istaknuo je kako za nošenje oružja nema opravdanja, pa čak ni u vidu samoobrane budući da nismo barbari ni divljaci, pa bi u Hrvatskoj država po tom pitanju trebala napraviti još.

-Ono što se dogodilo u Srbiji, a to je susjedstvo, dogodilo se zato što svatko kome je milo doma ima oružje. To je činjenica. Vama želim da izgradite i unaprijedite svoje odnose s poslodavcima u jednom vrlo centraliziranom sustavu u kojem je praktički skoro isključivo vaš poslodavac centralna država što nije loše s jedne strane zbog uravnoteženja kvalitete i vrste usluge – poručio je Milanović istaknuvši kako socijalni radnici za prosječnu plaću moraju davati sebe ljudima.

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa naglasila je kako je riječ o, iako izazovnom, jednom od najzahvalnijih poziva koji pruža priliku da život pojedinca promijene nabolje. Istaknula je važnost održavanja ove konferencije koja doprinosi unapređenju struke, razmjeni iskustava, predstavljanju novih spoznaja i dosega profesije te upoznavanju i raspravi o aktualnim temama.

-Tema ovogodišnje konferencije potiče nas da promislimo o identitetu i temeljnim dimenzijama socijalnog rada kao struke koja zagovara ljudska prava i promiče različitosti i pravednije društvo koje uključuje i integrira. Potiče nas na promišljanje o tome što socijalne radnike motivira i osnažuje da ustraju u promoviranju misije i načela socijalnog rada – rekla je Pletikosa.

Dodala je kako se resorno Ministarstvo, imajući u vidu aktualnu situaciju i stanje u sustavu socijalne skrbi, zalaže za realne i dostižne promjene.

-Vodeći se činjenicom da su socijalne usluge pravo svih građana, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi dodatno će se regulirati status roditelja njegovatelja kroz dizanje naknada i produljenje statusa, a ukinut će i institut zabilježbe na nekretninu – najavila je Pletikosa.

Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika poručila je kako bi socijalni radnici trebali djelovati preventivno, u dječjim vrtićima, školama, dispanzerima za mentalno zdravlje i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

-Odgovorni na najvišim razinama traže brza rješenja za kontrolu djece i mladih koji nose simptome i tako potencijalno ugrožavaju vlastitu i tuđu sigurnost. Iako je jasno da probleme treba rješavati odnosno da ih treba spriječiti, prevencija socijalnih problema godinama je samo poželjni pojam u nacionalnim strategijama i zakonima – rekla je Karačić.

Otvorenju konferencije prisustvovala je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je istaknula kako je Županija s velikim zadovoljstvom prihvatila pokroviteljstvo nad ovim događanjem.

-Socijalni radnici izuzetno su važan kotačić u našem društvu koji brine o marginaliziranim, socijalno ugroženim i ljudima u potrebi. I danas se socijalni radnici, kao i sve srodne struke, susreću s brojnim izazovima vezanim uz mentalno zdravlje, položaj i probleme koje imaju osobe koje su u potrebi u društvu – kazala je Petek.

U ponedjeljak se na konferenciji održavaju plenarna predavanja, poster prezentacije te radionica Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije – desetljeće dobre prakse u promicanju profesionalnog i etičkog razvoja djelatnosti socijalne skrbi, dok je u 20.30 na redu pub kviz socijalnih radnika.

Program u utorak započinje plenarnom panel raspravom ‘Zašto šutimo?’, a nastavlja se nizom radionica, dok će tema plenarnog predavanja u srijedu biti ‘Tko je kriv, a tko je prav? Ili: Tko je prvi počeo?’. Za srijedu je najavljen i okrugli stol pod nazivom ‘Smještaj beskućnika: jesmo li učinili dovoljno?’.

tklopotan / www.sjever.hr
22.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.