Now Reading:
PRAKTIČNE VJEŠTINE U hrvatske škole stiže novi predmet koji bi djecu trebao pripremiti za svakodnevicu
Full Article 2 minutes read

PRAKTIČNE VJEŠTINE U hrvatske škole stiže novi predmet koji bi djecu trebao pripremiti za svakodnevicu

Praktične vještine jedan je od novih predmeta koji će se od jeseni poučavati u školama odabranim za eksperimentalni program Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uz Svijet i ja, Informacijske i digitalne kompetencije, Društvo i zajednica te Prirodoslovlje.

Glavna je svrha predmeta, čija satnica prema nacrtu kurikuluma iznosi 35 sati godišnje, poboljšanje psihomotoričkog razvoja djece kroz iskustveno učenje u konkretnim situacijama uz razvijanje niza životnih vještina potrebnih za uspješno funkcioniranje u brojnim okružjima, piše Dnevnik.hr.

Poučavat će se u prva četiri razreda osnovne škole, a obuhvaća tri domene: Stvori i djeluj, Tehnika oko nas i Kvaliteta života.

Domena Stvori i djeluj, stoji u nacrtu, obuhvaća praktični rad učenika na izradi tvorevina od dostupnih materijala uz korištenje različitih tehnika rada (primjerice: rezanje, spajanje, savijanje, modeliranje, oblikovanje).

Dio Tehnika oko nas odnosi se na upoznavanje tehnike i tehnologije, a učenici će se upoznati s priborom, alatima i uređajima kojima se koriste te razviti vještine korištenja i jednostavnih popravaka istih.

Domena Kvaliteta života usmjerena je na razvoj osnovnih vještina brige o sebi i drugima. Učenici će tu demonstrirati korištenje pribora, alata i uređaja za održavanje osobne higijene i higijene prostora, načine pružanja prve pomoći, načine organiziranja i provođenja svog vremena te pripremanja hrane.
U sklopu tog dijela posebna pozornost posvetit će se edukaciji učenika za sudjelovanje u prometu u različitim ulogama: kao pješak, putnik u osobnom automobilu i javnom prijevoznom sredstvu te vozač bicikla, romobila ili rola, piše Dnevnik.hr.

Učenici će upoznati primjere i mogućnosti održive potrošnje, štedljivosti i ulaganja novca te važnost racionalne potrošnje novca.

foto: arhiva
sjever.hr/dnevnik.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.