Now Reading:
PRAKTIČNE VJEŠTINE U hrvatske škole stiže novi predmet koji bi djecu trebao pripremiti za svakodnevicu
Full Article 2 minutes read

PRAKTIČNE VJEŠTINE U hrvatske škole stiže novi predmet koji bi djecu trebao pripremiti za svakodnevicu

Praktične vještine jedan je od novih predmeta koji će se od jeseni poučavati u školama odabranim za eksperimentalni program Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uz Svijet i ja, Informacijske i digitalne kompetencije, Društvo i zajednica te Prirodoslovlje.

Glavna je svrha predmeta, čija satnica prema nacrtu kurikuluma iznosi 35 sati godišnje, poboljšanje psihomotoričkog razvoja djece kroz iskustveno učenje u konkretnim situacijama uz razvijanje niza životnih vještina potrebnih za uspješno funkcioniranje u brojnim okružjima, piše Dnevnik.hr.

Poučavat će se u prva četiri razreda osnovne škole, a obuhvaća tri domene: Stvori i djeluj, Tehnika oko nas i Kvaliteta života.

Domena Stvori i djeluj, stoji u nacrtu, obuhvaća praktični rad učenika na izradi tvorevina od dostupnih materijala uz korištenje različitih tehnika rada (primjerice: rezanje, spajanje, savijanje, modeliranje, oblikovanje).

Dio Tehnika oko nas odnosi se na upoznavanje tehnike i tehnologije, a učenici će se upoznati s priborom, alatima i uređajima kojima se koriste te razviti vještine korištenja i jednostavnih popravaka istih.

Domena Kvaliteta života usmjerena je na razvoj osnovnih vještina brige o sebi i drugima. Učenici će tu demonstrirati korištenje pribora, alata i uređaja za održavanje osobne higijene i higijene prostora, načine pružanja prve pomoći, načine organiziranja i provođenja svog vremena te pripremanja hrane.
U sklopu tog dijela posebna pozornost posvetit će se edukaciji učenika za sudjelovanje u prometu u različitim ulogama: kao pješak, putnik u osobnom automobilu i javnom prijevoznom sredstvu te vozač bicikla, romobila ili rola, piše Dnevnik.hr.

Učenici će upoznati primjere i mogućnosti održive potrošnje, štedljivosti i ulaganja novca te važnost racionalne potrošnje novca.

foto: arhiva
sjever.hr/dnevnik.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.