Now Reading:
U Varaždinu obilježen Dan Europe: “Koristi od članstva u Europskoj uniji vidljive su na svakom koraku!”
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu obilježen Dan Europe: “Koristi od članstva u Europskoj uniji vidljive su na svakom koraku!”

Dan Europe koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije, obilježen je i u Varaždinu postavljanjem štanda na Franjevačkom trgu, a na kojem građani imaju priliku dobiti relevantne informacije o Europskoj uniji.

Uz prigodno druženje građanima su podijeljeni i informativni te promotivni materijali, a zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec tom je prilikom naglasila kako je Hrvatska već gotovo 10 godina članica Europske unije, a ove smo godine ušli i u Schengenski prostor te je euro postao službena valuta u Republici Hrvatskoj.

Koristi od članstva u Europskoj uniji vidljive su na svakom koraku pa tako i u Varaždinskoj županiji. Od ulaganja u infrastrukturu, u zdravstvenu zaštitu, poboljšanja zdravstvenog sustava, provođenje niz projekata iz područja socijalne skrbi i civilnog društva do samog ulaganja u obrazovanje – rekla je zamjenica Zagorec dodavši kako se na području Varaždinske županije trenutno provodi, projektira ili je pred završetkom oko 40-ak kapitalnih projekata u iznosu većem od 300 milijuna eura.

– Ispred nas se nalazi nova financijska perspektiva koja je usvojena i gdje je Republika Hrvatska dobila 25 milijardi eura. Dakle postoje dva izvora financiranja, a to je višegodišnji financijski okvir, kao i Nacionalni plan oporavka i otpornosti i Varaždinska županija će se maksimalno potruditi kako bi sve dostupne mogućnosti koje nam daju Europski fondovi iskoristili. Tako trenutno provodimo projekt financiran europskim sredstvima, a to su dva regionalna centra kompetentnosti u poljoprivredi i medicini, a nedavno smo otvorili i Objedinjeni hitni bolnički prijem te je pred završetkom i Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama – pojasnila je zamjenica Zagorec.

Obilježavanje Dana Europe podržao je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj te je kazao kako se danas obilježava sjećanje na 50-tu godinu kada je osnivanjem Zajednice za ugljen i čelik napravljen zametak Europske unije kakvu danas poznajemo.

– Skoro sve naše osnovne škole sudjeluju u Erasmus projektima i mislim da je to izuzetno bitno. Povlačimo novce iz europskih fondova i za Grad Varaždin je najbitnije da ćemo do kraja ovog mjeseca potpisati ugovor za pristupanje ITU mehanizmu putem kojega ćemo dobiti 22 milijuna eura EU sredstava – rekao je Bosilj dodavši kako Grad ima velikih benefita od hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Budući je prošla godina proglašena godinom mladih, a ova europskom godinom vještina obilježavanju su se pridružili i učenici Osnovne škole Vinica, a koji su česti sudionici Erasmus projekata.

Upravo je to istaknuo i Franjo Rački, učenik 8. razreda OŠ Vinica, naglasivši kako se u njihovoj školi već duže vrijeme provodi Erasmus projekt naziva Mythomania In Open Air Museums.

– Ove godine smo posjetili Poljsku, Tursku, Estoniju, Španjolsku i Sloveniju. Kroz projekt upoznajemo razne legende te na temelju tih legendi izrađujemo kulise i likove, i nakon toga u aplikaciji STOP Motion Film. Nakon što to napravimo to međusobno predstavljamo u školama – rekao je Franjo dodavši kako im takvi projekti omogućavaju i učenje engleskog jezika te upoznavanje novog društva i novih prijatelja iz raznih dijelova svijeta.

jmiklauzic/www.sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.