Now Reading:
Učenici Područne škole Gornja Poljana znaju koliko je važno čuvati okoliš – u goste im stigla i gradonačelnica Ratković kojoj su predstavili svoj hvalevrijedan projekt
Full Article 3 minutes read

Učenici Područne škole Gornja Poljana znaju koliko je važno čuvati okoliš – u goste im stigla i gradonačelnica Ratković kojoj su predstavili svoj hvalevrijedan projekt

Otpad zbrini, o potomcima brini! – naziv je to projekta kojim učenici četvrtog razreda Područne škole Gornja Poljana pod mentorstvom profesorice Dubravke Mihalić žele odgovoriti na i dalje prisutan problem zagađenja okoliša, a uskoro će ga predstaviti i na nacionalnoj razini.

Oni, naime, sudjeluju u projektu Građanin u sklopu kojeg uče kako kritički razmišljati i uočavati probleme u zajednici, a kao jedan od važnijih prepoznali su upravo zaštitu okoliša o čemu su razgovarali i sa samom gradonačelnicom Dragicom Ratković.

Učenici su proučavajući podatke o tome koliko je pojedinoj vrsti materijala potrebno da se razgradi u prirodi odlučili odgovoriti na još uvijek prisutan problem zagađenja te činjenicu da i dalje postoje neodgovorni pojedinci koji smeće bacaju u šume i rijeke.

-Proučavajući problem zagađivanja okoliša učenici su uočili da je problematika odvajanja otpada složena, nije jednostavna za rješavanje i da će trebati dosta vremena dok članovi zajednice ne prihvate činjenicu da je pravilno zbrinjavanje otpada temelj zdravlja ljudi i prirode u kojoj živimo. Postoji više mogućih načina rješavanja problema. Učenici su se odlučili za osmišljavanje akcije u koju bi se uključili njihovi roditelji i društvena zajednica, koju su nazvali: Otpad zbrini, o potomcima brini! – objasnila je Mihalić.

Akcija ima više aktivnosti, a jedne od najvažnijih su njeno predstavljanje i poticanje sugrađana na sudjelovanje u čišćenju zagađene okoline te promicanje svijesti o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada.

Nakon što su svoj projekt predstavili na Županijskoj smotri građanskog odgoja u Varaždinu, učenici Područne škole Gornja Poljana predstavit će ga i na Državnoj smotri koja će se krajem svibnja održati u Zagrebu.

Njihovu inicijativu pohvalila je i gradonačelnica Ratković koja je istaknula zadovoljstvo što su mladi s područja Grada aktivni članovi zajednice koji žele doprinijeti njezinom boljitku.

– Radi se o zaista hvalevrijednom i prijeko potrebnom projektu jer se, nažalost, još uvijek suočavamo sa zagađenjima i bacanjem otpada u prirodu. Drago mi je da su upravo mladi ti koji su prepoznali važnost očuvanja prirode i što će na to upozoriti kako svoje vršnjake, tako i one starije, ali i mlađe od sebe. Iznimno je bitno da zajedničkim snagama čuvamo naš okoliš, za sve nas, a posebno za generacije koje tek dolaze. Upravo to Grad raznim mjerama i aktivnostima, a posebno izgradnjom reciklažnog dvorišta nastoji postići – rekla je Ratković.

www.sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.