Now Reading:
Učenici Područne škole Gornja Poljana znaju koliko je važno čuvati okoliš – u goste im stigla i gradonačelnica Ratković kojoj su predstavili svoj hvalevrijedan projekt
Full Article 3 minutes read

Učenici Područne škole Gornja Poljana znaju koliko je važno čuvati okoliš – u goste im stigla i gradonačelnica Ratković kojoj su predstavili svoj hvalevrijedan projekt

Otpad zbrini, o potomcima brini! – naziv je to projekta kojim učenici četvrtog razreda Područne škole Gornja Poljana pod mentorstvom profesorice Dubravke Mihalić žele odgovoriti na i dalje prisutan problem zagađenja okoliša, a uskoro će ga predstaviti i na nacionalnoj razini.

Oni, naime, sudjeluju u projektu Građanin u sklopu kojeg uče kako kritički razmišljati i uočavati probleme u zajednici, a kao jedan od važnijih prepoznali su upravo zaštitu okoliša o čemu su razgovarali i sa samom gradonačelnicom Dragicom Ratković.

Učenici su proučavajući podatke o tome koliko je pojedinoj vrsti materijala potrebno da se razgradi u prirodi odlučili odgovoriti na još uvijek prisutan problem zagađenja te činjenicu da i dalje postoje neodgovorni pojedinci koji smeće bacaju u šume i rijeke.

-Proučavajući problem zagađivanja okoliša učenici su uočili da je problematika odvajanja otpada složena, nije jednostavna za rješavanje i da će trebati dosta vremena dok članovi zajednice ne prihvate činjenicu da je pravilno zbrinjavanje otpada temelj zdravlja ljudi i prirode u kojoj živimo. Postoji više mogućih načina rješavanja problema. Učenici su se odlučili za osmišljavanje akcije u koju bi se uključili njihovi roditelji i društvena zajednica, koju su nazvali: Otpad zbrini, o potomcima brini! – objasnila je Mihalić.

Akcija ima više aktivnosti, a jedne od najvažnijih su njeno predstavljanje i poticanje sugrađana na sudjelovanje u čišćenju zagađene okoline te promicanje svijesti o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada.

Nakon što su svoj projekt predstavili na Županijskoj smotri građanskog odgoja u Varaždinu, učenici Područne škole Gornja Poljana predstavit će ga i na Državnoj smotri koja će se krajem svibnja održati u Zagrebu.

Njihovu inicijativu pohvalila je i gradonačelnica Ratković koja je istaknula zadovoljstvo što su mladi s područja Grada aktivni članovi zajednice koji žele doprinijeti njezinom boljitku.

– Radi se o zaista hvalevrijednom i prijeko potrebnom projektu jer se, nažalost, još uvijek suočavamo sa zagađenjima i bacanjem otpada u prirodu. Drago mi je da su upravo mladi ti koji su prepoznali važnost očuvanja prirode i što će na to upozoriti kako svoje vršnjake, tako i one starije, ali i mlađe od sebe. Iznimno je bitno da zajedničkim snagama čuvamo naš okoliš, za sve nas, a posebno za generacije koje tek dolaze. Upravo to Grad raznim mjerama i aktivnostima, a posebno izgradnjom reciklažnog dvorišta nastoji postići – rekla je Ratković.

www.sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.