Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dodijelila potpore poljoprivrednicima! Kolar: Tvrdnja da u poljoprivredi nema budućnosti kod nas ne vrijedi
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dodijelila potpore poljoprivrednicima! Kolar: Tvrdnja da u poljoprivredi nema budućnosti kod nas ne vrijedi

U Stubičkoj Slatini u Oroslavju svečano su dodijeljeni ugovori poljoprivrednicima koji su se javili na natječaj koji je provela Krapinsko – zagorska županija vrijedan više od 72,5 tisuća eura.

Poljoprivrednici će dobiti 50 posto sredstava osiguranih ugovorom odmah, a ostatak će dobiti nakon realizacije ugovora.

Natječaj je prvotno bio vrijedan 65 tisuća eura, a ukupno su zaprimljena 43 zahtjeva, od čega ih je 37 prešlo na natječaju. Kako je objasnila pročelnica za gospodarstvo, Sanja Mihovilić, zahtjevi su premašili iznos osiguran u startu pa je odlukom župana iznos povećan na 72.562 eura.

Mihovilić je istaknula i veliki interes za kupnju zemljišta i plastenika, ali i za podizanje višegodišnjih nasada te dodatno stjecanje znanja.

Župan Krapinsko-zagorske županije izdvojio je izvrsnost, specifičnost i autohtonost kao ključne stvari u prodaji proizvoda, ali i u bilo kojem drugom sektoru.

Kad kažu da nema budućnosti u poljoprivredi i OPG-ovima to se onda na nas očito ne odnosi. Svojom konfiguracijom zemljišta županija ne dozvoljava veliku proizvodnju na ogromnoj količini hektara, međutim, iz naših natječaja je vidljivo da se itekako možemo baviti određenom proizvodnjom, ekološkom proizvodnjom, da imamo sve više plastenika i ne da možemo biti konkurentni, nego da možemo biti izvrsni – poručio je župan Kolar.

Župan Kolar usporedio je županiju sa susjednim županijama. Prije su Varaždinci i Međimurci bili daleko uspješniji u proizvodnji bučina ulja, a sada tri godine zaredom pobjednik međunarodnog natjecanja Alpe Adria je s područja Krapinsko-zagorske županije.

-Mi ćemo nastaviti s brendiranjem Zagorja i prezentacijom proizvoda. Ove ćemo godine ponovno kroz natječaje povećati planirana sredstva koja su sada preko pola milijuna kuna, a za 10% na godišnjoj razini dižemo i bespovratna sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje – zaključio je Kolar.

Mladen Cesarec, domaćin današnjeg događaja čije bučino ulje postiže sjajne rezultate na svim natjecanjima, zahvalio se Županiji na svoj podršci koju poljoprivrednici dobivaju.

-Ove godine mi je 10 godina kako se bavim poljoprivredom i od samog početka Županija na čelu sa županom pruža veliku podršku što se tiče samog marketinga, ulaganja, potpore, mehanizacija, kupnja zemljišta. Manifestacija „100% zagorsko” je odličan skok za prodaju svog proizvoda – rekao je Cesarec.

md/sjever.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.