Now Reading:
Predstavljen je bogat program ovogodišnjeg Urbanova bez granica! Posavec: Budite i vi dio lijepe međimurske priče
Full Article 4 minutes read

Predstavljen je bogat program ovogodišnjeg Urbanova bez granica! Posavec: Budite i vi dio lijepe međimurske priče

I ove se godine sredinom svibnja u Štrigovi održava ključni međimurski festival vina – Urbanovo.

Urbanovo je važna vinska manifestacija zbog koje se mijenja imidž međimurskih vina i pozitivno doprinosi kvalitetnijem brendu Međimurja kao vinske destinacije.

Samom Festivalu Pušipela koji je vrhunac Urbanovog prethodi Međunarodno ocjenjivanje vina (28. i 29. travnja) te Urbanovo gurman tjedan (5.-14. svibnja), a Urbanovo završava Otvorenim podrumima (19.-20. svibnja). Tijekom Festivala Pušipela održat će se i otvorenje izložbe „Vino na granici, vino na meji“, Wine & gastro urban night show, Wine & run, vinske radionice i vinski kviz, poručeno je na predstavljanju programa u Vinskoj kući Knehtl – Medenjak

Festival je otvoren za javnost, uz kupnju ulaznice u iznosu od 20eura, a radno vrijeme sva tri dana je od 12 do 19 sati, a Urbanovo organizira udruga „Hortus Croatiae“ čiji je odnedavni predsjednik mladi vinar Robert Horvat.

-Novi sam predsjednik udruge Hortus Croatia i preda mnom je dugi put, ali se trudim davati najbolje od sebe. Moja je želja da svi zajedno radimo na zajedništvu vinara i vinogradara, međusobnom pomaganju i podupiranju. Savezništvo i međusobno uvažavanje dovest će nas do svakog našeg cilja, a to je stvaranje vrhunskih vina, prepoznatljivih na svjetskoj vinskoj karti – rekao je Horvat i za kraj, posluživši se vinskim rječnikom, dodao:

-Kao što vinska loza ne može davati vrhunsko vino bez da se zadovolje svi uvjeti njezinog razvoja, tako ni naša udruga ne može prosperirati ako se ne uključe svi njezini članovi.-

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, ističe kako su svi vinari okupljeni oko jednog cilja, a to je prezentacija i promocija i međimurskih vina, ali i gastronomije, turizma, gospodarstva i međimurskih prirodnih ljepota.

-Naši domaćini su sinonim za svakog međimurskog vinara, a to je da su to skromni ljudi koji svojim žuljevima, vrijednim rukama stvaraju svjetski poznati i priznati proizvod koji osvaja svjetski priznate nagrade – poručio je župan.

Županija partner ovogodišnjeg izdanja Urbanova jest Šibensko-kninska županija, a župan Posavec poziva sve posjetitelje diljem Hrvatske i Europe da budu dio priče Urbanova bez granica.

-Od ranijih godina pokušavamo objediniti i okupiti cijelu Hrvatsku. Imali smo već i naše prijatelje iz Dalmacije, Istre, Slavonije, sjeverne Hrvatske, a sad je na redu Šibensko-kninska županija. Budite i vi dio lijepe međimurske priče – izjavio je Posavec.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije naglašava Urbanovo kao najznačajniji festival vina i vinske kulture u ovom djelu Hrvatske.

-Dobro je da govorimo o tom pojmu, kulturi uživanja u vinu jer festival je prije svega to – dio naše kulture života i kroz godine je izraslo u jedan događaj kojim se ponosimo svi ovdje u Međimurju. Lijepo je čuti kada vas već sada iz mnogih dijelova Hrvatske zovu i pitaju hoće li dobiti pozivnicu – rekao je Grula.

Jurica Cesar, predsjednik Državnog arhiva u Međimurju napominje kako ovo nije prvi put da Državni arhiv sudjeluje na Urbanovu sasvojim programima i izložbama.

-Nakon izložbe riječkoga i osječkog arhiva, Državnog arhiva u Šibeniku i Nacionalnog parka Krka, ove godine smo odlučili napraviti projekt koji smo tri godine radili u suradnji sa slovenskim arhivima, a to je međunarodni projekt Ziher 3.0 – Vino na granici – Vino na meji – rekao je Cesar, objasnivši:

-Riječ je o izložbi koja je na bazi slovenske pjesme: Iz zemlje u trs, iz trsa u grožđe, iz grožđa u bačve, iz bačve u flaše, iz flaše u čaše, iz čaše u glavu. Kroz jednu pjesmu, na izložbi smo pripremili i predstavili svo ono najzanimljivije gradivo koje čuvamo, a koji se tiču vina, vinogradarstva i uživanja u vinu i vinske kulture.-

md/sjever.hr
24.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.