Now Reading:
Započele pripreme za uređenje okoliša crkve Uzvišenja sv. Križa u Radovcu – načelnik Korotaj obišao radilište
Full Article 2 minutes read

Započele pripreme za uređenje okoliša crkve Uzvišenja sv. Križa u Radovcu – načelnik Korotaj obišao radilište

Posljednjih godina intenzivirala se obnova kulturno povijesne graditeljske baštine na području općine Cestica. Obnavljaju se objekti crkvene arhitekture, kapela sv. Lovre u Lovrečanu, kapela Marijina uznesenja u Križanču, a crkve i objekti vezani uz župne crkve, Svete Barbara u Natkrižovljan, crkva Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu, kao i spomenici Trpećeg Isusa u Dubravi Križovljanskoj i u Kolarovcu.

U tijeku su radovi na obnovi pročelja župne crkve Uzvišenja Svetog Križa, a potom je u planu uređenje okoliša oko i ispred crkve. Kako se na površinu pred crkvom nadovezuje Trg Ivana Pavla Drugog, površina će se urediti u skladu s mišljenjem struke i u dogovoru s Općinom Cesticom.

Dosadašnja obnova i restauracija kulturno povijesnih spomenika graditeljske baštine odvijala se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Varaždinske biskupije i Općine Cestica, a pomoć su dali i vjernici sa spomenutog područja.

Svi radovi odvijaju se u skladu s mišljenjem stručnjaka Konzervatorskog odjela Varaždin, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u skladu s mišljenjem konzervatora napravit će se i projekt uređenja okoliša pred crkvom kao i Trga Ivana Pavla Drugog.

Kako bi se uređenje spomenutih površina izvelo u skladu s građevinskim normama i mišljenjem konzervatorske struke u utorak, 18. travnja 2023. godine, područje zahvata obišli su načelnik Mirko Korotaj i vlč. Zorislav Šafran, a pridružio im se Zdravko Ptiček, dipl. ing. arh koji je preuzeo obvezu izrade projektne dokumentacije.

sjever.hr/cestica.hr
24.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.