Now Reading:
Župan Koren na otvorenju najmodernije zvjezdarnice u Hrvatskoj: Zvjezdarnica je jedna od točaka koja će biti zanimljiva i turistima i svima koji ovdje žive
Full Article 2 minutes read

Župan Koren na otvorenju najmodernije zvjezdarnice u Hrvatskoj: Zvjezdarnica je jedna od točaka koja će biti zanimljiva i turistima i svima koji ovdje žive

U sklopu projekta SPARK vrijednog tri milijuna kuna i sufinanciranog iz EU fondova, u Križevcima je u četvrtak otvorena najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj.

Projekt SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca, pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Voditelj projekta Andrej Dundović zahvalio je mnogima koji su sudjelovali u projektu, istaknuvši europska sredstva bez kojih zgrada ne bi bila realizirana, a koja je zamišljena kao svojevrsni spomenik ideje kozmosa i inspiracija za nove generacije.

Svečanosti je nazočio i župan Darko Koren, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Uputio je čestitke svima koji su pomagali u realizaciji ovog projekta koji će donijeti značajne iskorake na znanstvenom području.

-Dobio sam čast da vas pozdravim i u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a pozdravljam vas i u ime Koprivničko-križevačke županije. Radostan sam i zbog činjenice da živim u ovom gradu i ovaj projekt će zasigurno značiti mnogo. Križevci su grad povijesti, kulture, mnogih detalja i posebnosti od sv. Marka Križevčanina, Štatuta, katedrale, a zvjezdarnica je jedna od točaka koja će biti zanimljiva i turistima i svima koji ovdje žive – rekao je Koren.

Kozmološki centar jedinstven je na nacionalnoj razini, ali i šire, ne samo zbog moderne i tehnološki sofisticirane zgrade zvjezdarnice koja mijenja vizuru grada, već i zbog astronomske kupole od pet metara – najdojmljivijeg dijela zgrade koja je ujedno i domaći proizvod kakav inače mogu proizvesti samo desetak tvrtki u cijelom svijetu.

foto: prigorski.hr
sjever.hr/kckzz.hr
20.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.