Now Reading:
U Značajnom krajobrazu rijeke Mure poučna staza Čovjek i rijeka – Posavec: Naša Mura opjevana je u izvornim popevkama, ali i u novijim skladbama
Full Article 3 minutes read

U Značajnom krajobrazu rijeke Mure poučna staza Čovjek i rijeka – Posavec: Naša Mura opjevana je u izvornim popevkama, ali i u novijim skladbama

Programom je obilježen Međimurski dan rijeke Mure te godišnjica proglašenja zaštite Značajnog krajobraza Mure koji je Međimurska županija 2001. godine odlučila sačuvati kao prirodnu baštinu te jasno iskazala stav koliko nam je ova rijeka uistinu važna.

Svečanim otvorenjem poučne staze „Čovjek i rijeka“, u Križovcu, na Trgu međimurske prirode nastavljen je program Dana Međimurske županije te obilježen Međimurski dan rijeke Mure.

Ravnatelj Javne ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda Siniša Golub rekao je kako na najbolji način obilježavamo Međimurski dan rijeke Mure.

-Mura je riznica prepuna prirodnog blaga koje nastojimo sačuvati za nas i sve buduće generacije Međimuraca, ali i turiste i druge posjetitelje – kazao je ravnatelj te istaknuo kako posjetitelji na poučnoj stazi mogu istražiti u kakvom su odnosu čovjek i rijeka te se upoznati sa sadašnjim i prošlim uslugama ekosustava.

Centar Med dvemi vodam u Križovcu polazna je točka poučne staze “Čovjek i Rijeka” koja vodi do rijeke Mure. Poučnom stazom, šetači putuju u prošlost ljudi koji su živjeli uz međimurski dio obale Mure, hirovite i lijepe rijeke, opjevane  i u međimurskoj popevki. Staza se proteže od Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu do obale Mure i na njoj posjetitelje dočekuje deset poučnih postaja koje svjedoče o odnosu čovjeka i rijeke tijekom stoljeća. Staza je duga 1.500 metara i mogu je obilaziti svi koji vole provoditi vrijeme na otvorenom, od djece do rekreativaca i umirovljenika

-Glavna nit vodilja postavljanja staze bila je pridonijeti krajobrazu i zavičaju u kojem živim. Nadam se da će vas staza inspirirati te da ćete i dalje proučavati Međimurje – rekla je autorica staze Mateja Horvat iz Čakovca.

-Ono što danas obilježavamo je Međimurski dan rijeke Mure. Važnost događaja možemo sagledati promatramo li ga u svjetlu minulih događaja: Međimurska županija ovih dana slavi 30 godina postojanja i razvoja, a navršile su se 22 godine otkako je Skupština Međimurske županije, 18. travnja, proglasila Zaštićeni krajobraza Mure te je tim aktom zaštitila. To nam govori da se i u ranim godinama razvoja naše Županije, kada se razvijala infrastruktura, mislilo na zaštitu Mure i našeg prirodnog blaga uopće – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, te naglasio da je danas Mura prisutna na mnoge načine u javnosti, kao i u svijesti ljudi.

-Opjevana je i u skladbama novijeg datuma, kao i u našoj izvornoj popevki. A naš je zadatak da u budućnosti razvijamo prostor rijeke Mure uz pažljivo čuvanje prirode, no kao turistički prostor koji poziva na ugodno provođenje vremena – zaključio je župan.

Poučna staza „Čovjek i rijeka‟ sadrži sveukupno 11 interpretacijskih ploča s obrađenim temama: Istraži u kakvom su odnosu čovjek i rijeka, Na rubu riječne terase, Rijeka gradi domove, Prozor u prošlost, Od zrnca (pijeska) do (riječnog) otoka, Prije mosta bješe skela, Čovjek – tvorac brda i dolina, Križovske grabe u službi sporta, Grabe:v(L)ažno stanište, Jedinstvena pojava halda i Susret s crnim blagom.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
19.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.