Now Reading:
U Čakovcu počeli Dani romske kulture: „Predrasude i diskriminaciju ne možemo ukinuti, ali možemo smanjiti”
Full Article 2 minutes read

U Čakovcu počeli Dani romske kulture: „Predrasude i diskriminaciju ne možemo ukinuti, ali možemo smanjiti”

Dvjema izložbama predstavljenima u utorak u prostorima Učiteljskog fakulteta u Čakovcu započeli su Dani romske kulture. Riječ je o izložbama „Tragovima romske kulture – Zaslužni među nama” te „Ljubi Roma – poruke mržnje na hrvatskim ulicama” kojima se nastoji Rome prikazati u drugačijem svijetlu i ukazati na diskriminaciju s kojom se i dalje suočavaju i to na javnim površinama.

Dani romske kulture održavaju se od 18. do 28. travnja u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA”, Ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Čakovcu s ciljem podizanja svijesti o važnosti njegovanja kulturne raznolikosti i nematerijalne kulturne baštine Roma.

Saborski zastupnik Kajtazi naglasio je kako vjeruje da će s ovim izložbama smanjiti predrasude prema Romima u Međimurskoj županiji, kao i da će i dalje raditi na jačem isticanju svog kulturnog nasljeđa, kako u Međimurju, tako i u ostalim hrvatskim županijama.

-Predrasude i diskriminaciju ne možemo ukinuti, ali sasvim sigurno možemo smanjiti – istaknuo je Kajtazi.

Dane romske kulture podržala je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini koja je naglasila kako je njihov Grad otvoren za sve, pa tako i za pripadnike nacionalnih manjina. Rekla je i da smatra da su Međimurci i Čakovčani jako dobro prihvatili Rome, a iako kaže da ima puno prostora za napredak, ujedno ističe da su ovakve izložbe i događanja jedan od koraka prema naprijed.

-Prihvaćamo i njihove drugačije kulturne običaje, a stvar je u tome da se oni moraju prilagoditi i našem načinu života i suživota u samom Gradu, ali i u Međimurskoj županiji – poručila je Cividini.

tklopotan / www.sjever.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.