Now Reading:
ČAROBNA OSMICA: Varaždin prvi grad u Hrvatskoj koji u sve svoje osnovne škole uvodi zdravu prehranu
Full Article 2 minutes read

ČAROBNA OSMICA: Varaždin prvi grad u Hrvatskoj koji u sve svoje osnovne škole uvodi zdravu prehranu

Realizacijom projekta zdrave prehrane pod imenom „Čarobna osmica“ Grad Varaždin će postati prvi grad u Republici Hrvatskoj u kojem će sve osnovne škole imati pravilno koncipiran sustav zdrave prehrane, a ujedno i educirane učenike, roditelje, nastavnike te osoblje koje rukuje hranom. Jedan je to od najvažnijih zaključaka nakon što su varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković obišli kuhinju II. osnovne škole, dobili informacije te provjerili kako se u osnovnim školama provode projekti uvođenja zdrave prehrane.

Nakon razgledavanja kuhinje i razgovora s kuharicama, ravnateljicom i stručnjacima za prehranu gradonačelnik Bosilj poručio je kako je ovdje prije bilo katastrofalno stanje, a Grad je u kuhinju uložio preko 250 tisuća kuna s ciljem da se ovaj projekt može provoditi.

-Još imamo malih problema u IV. osnovnoj školi koje ćemo riješiti tijekom ljeta, a dogradit ćemo i jedan dio VI. osnovne škole. Time će sve osnovne škole biti u potpunosti opremljene za provođenje projekta zdrave prehrane. Nama je bilo najvažnije osigurati zdravu prehranu djeci kad smo vidjeli koliko djece ima različitih bolesti uzrokovanih nepravilnom prehranom i da ih je gotovo 30 posto pretilo. Grad Varaždin je uz certifikat ministarstva znanja i obrazovanja prvi krenuo u takav projekt. Educirane su naše vrijedne kuharice. Projekt je proteklo polugodište zaživio i sad imamo odlične povratne informacije jer je preko 80 posto roditelja i djece zadovoljno. Zbog brzog tempa života i prehrambenih navika ima i onih koji su manje zadovoljni, ali je mislim da je ovo odličan projekt i jedna sjajna priča – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Njegove riječi potvrdilo je dvoje varaždinskih nutricionista, Anita Car i Davor Hostić koji su osmislili projekt „Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život“.

Projekt je verificiralo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a osmišljen je za djecu svih osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin. S njegovom se realizacijom krenulo u svibnju prošle godine, a u prvoj etapi provodile su se procjene raspoloživosti infrastrukture kuhinja svih osnovnih škola te edukacije kuhara i odgojno-obrazovnih djelatnika.

S obzirom da je edukacija ključni segment u ispunjavanju očekivanih ishoda, u drugoj etapi projekta koji je započeo s novom školskom godinom, edukacija po školama provedena je kod predstavnika Vijeća roditelja i odgovarajućeg broja učenika. Uz edukacije, provela su se i istraživanja o procjeni prehrambenih navika djece.

U svrhu provedbe programa Čarobna osmica iz proračuna je izdvojeno nešto više od 10 tisuća eura.

www.sjever.hr
13.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.