Now Reading:
Novoobnovljeno zdanje Vile Oršić postaje inkubator za razvoj istraživačkih potencijala – milijunskom investicijom FOI još jednom dokazao da je u samom vrhu hrvatskog obrazovanja
Full Article 4 minutes read

Novoobnovljeno zdanje Vile Oršić postaje inkubator za razvoj istraživačkih potencijala – milijunskom investicijom FOI još jednom dokazao da je u samom vrhu hrvatskog obrazovanja

Ovog utorka svečano je otvorena novoobnovljena Vila Oršić u Varaždinu. Riječ je o novom objektu, a čijom je sveobuhvatnom obnovom, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu proširio vlastite prostorne kapacitete te osigurao prostore namijenjene provođenju nastave i znanstvenih istraživanja studenata i nastavnika.

Naime, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu preuzeo je Vilu Oršić potpisom ugovora o pravu građenja 2020. godine, između Grada Varaždina i Fakulteta, a pojasnila je to sama dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep. Dodala je i kako je sama obnova trajala dvije godine, a ukupna investicija iznosi oko milijun eura te pojasnila:

– U trenutku kada smo se trebali odlučiti da li ćemo preuzeti Vilu, ova vrijedna povijesna građevina bila je stvarno u propadajućem stanju. Odlučili smo da ćemo je preuzeti i svim snagama potruditi se prikupiti financijska sredstva, kako bismo je obnovili i stavili u svrhu obrazovanja – rekla je Begičević Ređep napomenuvši kako je riječ o prostoru od 650 kvadrata, koji nažalost neće riješiti nedostatne kapacitete Fakulteta.

– Mi smo namijenili ovu Vilu za primjenu inovativnih koncepata učenja i poučavanja odnosno rad s našim IT tvrtkama partnerima. Danas se u samoj Vili nalazi Work-Based Learning učionica gdje naši partneri dolaze i prenose praktična znanja i iskustva našim studentima. Također, nalazi se i istraživački laboratorij i nekoliko seminarskih učionica koje ćemo koristiti u učenju i poučavanju naših studenata s ciljem prijenosa praktičnih znanja i iskustava – rekla je Begičević Ređep.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je kazao kako je danas izvrstan dan za Varaždinsku županiju, jer nakon svečanog otvaranja OHBP-a jednodnevne kirurgije u OBV, otvorena je i Vila Oršić.

– Njezinom obnovom zaštitili smo kulturno dobro, a ujedno smo je dali i na korištenje studentima – rekao je župan dodavši kako će kroz godinu, dvije biti još ovakvih primjera.

Župan je dodao kako se u Vinici obnavlja dvorac Opeka koji će biti dan na korištenje učenicima kao Centar kompetentnosti u poljoprivredi, a obnovit će se dvorac Šaulovec gdje će biti Europski talent centar – Centara izvrsnosti Hrvatske.

– Na ovaj način štitimo naša kulturna dobra, ali dajemo i svrhu određenim sadržajima, što je nama kao Županiji i najbitnije – ulaganje u obrazovanje i znanost – ustvrdio je župan Stričak.

Zadovoljstvo otvaranjem 200 godina stare zgrade u Varaždinu s novom funkcijom izrazio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. Naime, Vila Oršić postati će laboratorijski dio FOI-a, gdje će se raditi određene predinkubacijske pripreme te je, kako je objasnio Bosilj, FOI je nulti prioritet u ITU mehanizmu koji se potpisuje sljedeći mjesec.

-Vjerujem da ćemo prema ITU-a dograditi Vilu Oršić u predinkubacijski centar u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik dodavši kako će već u rujnu ove godine raspisati natječaj i kako će to biti još jedna investicija vrijedna gotovo 5 milijuna eura.

– Ova investicija koja je danas otvorena vrijedna je milijun eura i Grad Varaždin je sudjelovao sa 140 tisuća eura, a ono što je najbitnije je to da je Gradsko vijeće na svojoj zadnjoj sjednici prošle godine u studenom, na gradonačelnikov prijedlog, oslobodilo FOI plaćanja najma – kazao je Bosilj.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak naglasio je kako je ovo primjer spoja modernog obrazovanja i znanstvene djelatnosti s jednim historicističkim objektom, draguljem grada Varaždina i Varaždinske županije.

– Vjerujem da će ovaj objekt omogućiti puno bolji standard studentima za njihov svakodnevni rad i učenje te obrazovanje, ali i za stjecanje novih vještina i dodatne prostore za njihovu praksu. Fakultet organizacije i informatike i ovime pokazuje da spada u sam vrh visokoobrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj i vodi računa o potrebama tržišta rada, istovremeno njegujući tradiciju i čuvajući baštinu i kulturni identitet – rekao je Šušak istaknuvši kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poduprlo ovu investiciju s otprilike 343 tisuće eura.

jmiklauzic/www.sjever.hr
11.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.