Now Reading:
Zločinačka organizacija po Zagrebu krala automobile i preprodavala dijelove – sve orkestrirao 44-godišnjak, a policija pronašla i oružje
Full Article 2 minutes read

Zločinačka organizacija po Zagrebu krala automobile i preprodavala dijelove – sve orkestrirao 44-godišnjak, a policija pronašla i oružje

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, krađe u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja isprave, priopćili su iz PU zagrebačke.

Naime, sumnja se kako je 44-godišnjak organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela krađe, na način da je u zajedničko djelovanje povezao tri osobe (41-, 21-,26-godišnjaka) te druge za sada nepoznate osobe.

-44-godišnjak je, odredivši kao cilj djelovanja stjecanje nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, u razdoblju od veljače do 5. travnja 2023. godine, na području Zagreba povezao u zajedničko djelovanje spomenute osobe radi otuđenja i rastavljanja većeg broja osobnih automobila, a potom i radi daljnje preprodaje njihovih dijelova – izvijestila je zagrebačka policija.

Sumnja se kako su 44-godišnjak i sukladno njegovom nalogu 26-godišnjak, dogovarali prodaju dijelova otuđenih osobnih automobila, a po postignutom dogovoru s krajnjim kupcima, 41-godišnjak bi pronalazio i otuđivao osobne automobile po nalogu 44-godišnjaka.

Kako bi otuđio osobne automobile 41-godišnjak je prikladnim predmetom razbijao stakla automobila te određenim preinakama i uz pomoć prikladnih elektroničkih uređaja, vozila stavljao u pogon te potom na ista stavljao nepripadajuće, prethodno otuđene registarske oznake da bi ih u konačnici odvozio na dogovorene lokacije sukladno uputi 44-godišnjaka. Nakon opisanog, 44-godišnji i 21-godišnji osumnjičeni su otuđene osobne automobile rastavljali na dijelove, a potom su ih trebali prodati sukladno ranije dogovorenim narudžbama.

U naumu ostvarivanja nepripadne materijalne koristi spriječili su ih policijski službenici koji su pronašli četiri otuđena osobna automobila u vrijednosti oko 38.800 eura, dok još tri osobna automobila osumnjičene osobe nisu uspjele otuđiti.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeno je više pretraga osoba, doma i drugih prostorija te osobnih automobila kojom prilikom je pronađeno više mobilnih telefona, oružja, streljiva, više komada registarskih pločica, kao i više komada elektroničkih uređaja koju su pripadali otuđenim vozilima.

Policijski službenici nastavljanju kriminalističko istraživanje nad oduzetim predmetima te će o svemu utvrđenome obavijestiti nadležno državno odvjetništvo. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

www.sjever.hr
06.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.