Now Reading:
Zločinačka organizacija po Zagrebu krala automobile i preprodavala dijelove – sve orkestrirao 44-godišnjak, a policija pronašla i oružje
Full Article 2 minutes read

Zločinačka organizacija po Zagrebu krala automobile i preprodavala dijelove – sve orkestrirao 44-godišnjak, a policija pronašla i oružje

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, krađe u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja isprave, priopćili su iz PU zagrebačke.

Naime, sumnja se kako je 44-godišnjak organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela krađe, na način da je u zajedničko djelovanje povezao tri osobe (41-, 21-,26-godišnjaka) te druge za sada nepoznate osobe.

-44-godišnjak je, odredivši kao cilj djelovanja stjecanje nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, u razdoblju od veljače do 5. travnja 2023. godine, na području Zagreba povezao u zajedničko djelovanje spomenute osobe radi otuđenja i rastavljanja većeg broja osobnih automobila, a potom i radi daljnje preprodaje njihovih dijelova – izvijestila je zagrebačka policija.

Sumnja se kako su 44-godišnjak i sukladno njegovom nalogu 26-godišnjak, dogovarali prodaju dijelova otuđenih osobnih automobila, a po postignutom dogovoru s krajnjim kupcima, 41-godišnjak bi pronalazio i otuđivao osobne automobile po nalogu 44-godišnjaka.

Kako bi otuđio osobne automobile 41-godišnjak je prikladnim predmetom razbijao stakla automobila te određenim preinakama i uz pomoć prikladnih elektroničkih uređaja, vozila stavljao u pogon te potom na ista stavljao nepripadajuće, prethodno otuđene registarske oznake da bi ih u konačnici odvozio na dogovorene lokacije sukladno uputi 44-godišnjaka. Nakon opisanog, 44-godišnji i 21-godišnji osumnjičeni su otuđene osobne automobile rastavljali na dijelove, a potom su ih trebali prodati sukladno ranije dogovorenim narudžbama.

U naumu ostvarivanja nepripadne materijalne koristi spriječili su ih policijski službenici koji su pronašli četiri otuđena osobna automobila u vrijednosti oko 38.800 eura, dok još tri osobna automobila osumnjičene osobe nisu uspjele otuđiti.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeno je više pretraga osoba, doma i drugih prostorija te osobnih automobila kojom prilikom je pronađeno više mobilnih telefona, oružja, streljiva, više komada registarskih pločica, kao i više komada elektroničkih uređaja koju su pripadali otuđenim vozilima.

Policijski službenici nastavljanju kriminalističko istraživanje nad oduzetim predmetima te će o svemu utvrđenome obavijestiti nadležno državno odvjetništvo. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

www.sjever.hr
06.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.