Now Reading:
Milanović obišao Obrtnički ulični sajam u Varaždinu i poručio: Dižem čašu za dan kada naši vrijedni obrtnici i stručnjaci neće imati razloga odlaziti preko granice!
Full Article 3 minutes read

Milanović obišao Obrtnički ulični sajam u Varaždinu i poručio: Dižem čašu za dan kada naši vrijedni obrtnici i stručnjaci neće imati razloga odlaziti preko granice!

U organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin ove subote u centru Varaždina održava se 15. po redu Obrtnički ulični sajam kojeg je obišao i sam predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Predsjednika Milanovića dočekali su čelnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, ali i brojni drugi saborski zastupnici, gradonačelnici, načelnici i čelnici političkih stranaka te je zajedno s njima obišao Obrtnički ulični sajam i vidio što sve vrijedni varaždinski obrtnici nude na svojim štandovima.

-Našim vrijednim obrtnicama i obrtnicima, vidim da ima puno žena, možda i većina među njima, želim niske poreze, dobre zarade i da vrlo brzo dođe dan kada naši obrtnici i stručnjaci neće više imati razloga odlaziti preko granice, u Sloveniju ili Austriju jer će zarađivati isto, a njihovi gazde, obrtnici, bit će im u stanju isplatiti te plaće i još zaraditi – rekao je Milanović dodavši kako za taj dan diže čašu.

Gradonačelnik Neven Bosilj napomenuo je kako obrtništvo u Varaždinu ima dugu i značajnu tradiciju. Upravo su obrt i trgovina u prošlosti bili glavne gospodarske djelatnosti, a Varaždin se oduvijek vezao uz obrtnike i obrtništvo koji su itekako doprinijeli razvoju Grada.

-Sada naše obrtnike ne čine samo majstori starih zanata, već i profesionalci u digitalnim tehnologijama, programeri, grafičari, konzultanti koji nam omogućuju da idemo u korak s vremenom, ali činjenica je da protekom tog vremena mnogim starim zanatima prijeti izumiranje. Danas mladi rijetko gdje mogu vidjeti stare zanate, a vi ulažete u to da se oni ne zaborave, da se naša djeca ne izgube u digitalnom dobu i modernom načinu života i da sačuvamo ove temeljne ljudske vrijednosti – naglasio je Bosilj.

Predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimir Bais pojasnio je kako danas posjetitelji sajma mogu vidjeti sve ono što obrtnici ovog kraja mogu, žele i ostvaruju koristeći moderne alate i znanja, ali i one stare, nikad zaboravljene.

-Ponosni na sve ono što su naši prethodnici činili u dugoj tradiciji postojanja obrta u Varaždinu i cijeloj Varaždinskoj županiji s pravom možemo reći da nastavljamo i razvijamo to nasljeđe prilagođavajući se prostoru i vremenu u kojem živimo – poručio je Bais.

Sajam se održava od 8 do 13 sati, a varaždinski će obrtnici na štandovima prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku – suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, domaće čajeve i sokove, ekološku kozmetiku, proizvode od buče, heljde, pira i još štošta drugo.

tklopotan / www.sjever.hr
01.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.