Now Reading:
I ove godine ocjenjuje se najbolja uskrsna zagorska šunka! Započeo je 9. po redu Uskrsni sajam u Dubravici
Full Article 3 minutes read

I ove godine ocjenjuje se najbolja uskrsna zagorska šunka! Započeo je 9. po redu Uskrsni sajam u Dubravici

U velikom šatoru u Dubravici započeo je 9. po redu, tradicionalni Uskrsni sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga općine Dubravica i okolnih općina.

Uz prigodni program Puhačkog orkestra Rozga i Limene glazbe Rozga Sveta Ana, otvorenju sajma, u društvu načelnika Općine Dubravica Marina Štritof , prisustvovali su i Vladimir Šinko, direktor Turističke zajednice Savsko Sutlanska dolina i bregi te Ervin Kolarec, zamjenik zagrebačkog župana.

Štritof je objasnio kako je ovo deveti, tradicionalni Uskrsni sajam na kojem se okupljaju OPG-ovi i proizvođači kojih ima preko 180 na području općine. Međutim, sajam okuplja OPG-ovce i proizvođače iz okolnih općina i gradova, a danas su se predstavili i slovenski proizvođači.

Imamo jednu lijepu suradnju sa Slovenijom, pa nam je tako danas u posjet stigao i župan Općine Brežice Ivan Molan. Budući da smo ušli u Schengen i da imamo otvorene granice, sve više ćemo surađivati – rekao je Štritof.

Načelnik je naglasio kako je Općina Dubravica jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koja je gotovo samoodrživa.

-Imamo vrlo malo fiskalno izravnanje. Mislim da je to dovoljan podatak o razvoju i snazi ove općine, koliko god ona bila teritorijalno ili po broju stanovnika mala – istaknuo je Štritof.

Uskrsni sajam održan je u organizaciji Turističke zajednice područja Savsko-sutlanska dolina i brigi koja uz Dubravicu okuplja još tri općine, a u planu je, najavio je Štritof koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice, više zajedničkih manifestacija u budućnosti.

Šinko je poručio kako je odaziv na sajam iznimno velik, a po drugi puta će se održati ocjenjivanje šunke što polagano postaje tradicija sajma.

-Mi smo zaštitili naš brand zagorske uskrsne šunke. Ocjenjujemo je u kategoriji sušene i kuhane, a imamo i izložbu vina. Dodijelit ćemo 41 diplomu za najbolja vina našeg područja – izjavio je Šinko i zahvalio se svim udrugama i lokalnom stanovništvu koji su se uključili i pomogli u organizaciji sajma.

Nakon prigodnog programa, Šinko je najavio krunu ovogodišnjeg sajma – FIO SHOW Schengenskog prijateljstva jer upravo oni predstavljaju Schengensku zonu i prijateljstvo sa Slovencima.

Očekujemo više tisuća posjetitelja, vrijeme nam ide u korist i napravili smo odličnu medijsku podlogu tako da nema razloga da se ovaj brand ne čuje. Uspjeli smo uz veselje i zabavu objediniti jedan pravi, održivi turistički proizvod – zaključio je Štritof.

Kolarec je istaknuo zadovoljstvo što se već po deveti puta u Općini Dubravica održava tradicionalni Uskrsni sajam.

-Lijepo je vidjeti ove ljude koji vrijedno i marljivo rade kroz cijelu godinu i danas prezentiraju svoje proizvode. Sjajan je podatak da naša županija ima najviše obiteljskih gospodarstava u Hrvatskoj te da je svaki deseti nositelj mlađi od 40 godina – rekao je Kolarec.

Naglasio je kako Zagrebačka županija značajna sredstva izdvaja za poljoprivredu, a OPG-ovi i poljoprivrednici itekako koriste županijske subvencije.

md/sjever.hr
01.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.