Now Reading:
Svečano obilježen veliki jubilej! Dom zdravlja KZŽ slavi 20 godina rada; Župan Kolar: Pripremili smo set mjera za liječnike koji bi se zaposlili na području županije
Full Article 4 minutes read

Svečano obilježen veliki jubilej! Dom zdravlja KZŽ slavi 20 godina rada; Župan Kolar: Pripremili smo set mjera za liječnike koji bi se zaposlili na području županije

Krapinska Festivalska dvorana u petak je bila mjesto obilježavanja velike obljetnice Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije. Naime, u prisustvu mnogobrojnih gostiju upriličena je svečanost povodom 20. godišnjice rada ove važne zagorske zdravstvene institucije.

Samo obilježavanje započelo je tradicionalnim, 14. po redu Sajmom zdravlja, koji su pod motom “Zdravlje za sve” organizirale patronažne sestre Doma zdravlja i na kojem su građani mogli dobiti savjete o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Okupljenima u Festivalskoj dvorani na samom se početku obratila ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan, koja je između ostalog poručila da pacijenti mogu i u budućnosti očekivati maksimalan trud svim zaposlenika Doma zdravlja po pitanju pružanja adekvatne zdravstvene skrbi.

– Svi smo upoznati s činjenicom da nema dovoljno liječnika i mi se stvarno trudimo. Najavljen je i program subvencija iz Županije, tako da pokušavamo dati adekvatne i najbolje uvjete rada u ambulantama i vjerujem da će nam se ipak liječnici javiti – rekla je Dogan otkrivši kako trenutno najviše nedostaje liječnika obiteljske medicine.

– Imamo tri liječnika obiteljske medicine na specijalizaciji, dvije su kolegice na porodiljnom i vratit će se ove godine. Problem imamo i s pedijatrijom i sreća je što se dvije kolegice vraćaju sa specijalizacije, a tu su i ambulante u Bedekovčini i Donjoj Stubici koje će dobiti novog liječnika. Problem je i ginekologija jer su dvije kolegice na specijalizaciji pa ćemo još malo pričekati da se vrate – pojasnila je Dogan te prokomentirala i mjere Županije kojima će se liječnicima osiguravati stanovi odnosno automobili kako bi se zaposlili u zdravstvenim ustanovama na području županije.

Sve mjere pozdravljamo i vjerujem da ćemo se i mi kao Dom zdravlja u cijelu priču uključiti i odgovoriti na izazove koji su pred nama. Vjerojatno jedino na taj način možemo privući liječnike da dođu raditi u našu županiji – kazale je Dogan te na kraju zahvalila svim zaposlenicima Doma zdravlja na trudu i posvećenosti radu.

Za velikih 20 godina rada čestitku zaposlenicima Doma zdravlja uputio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, napomenuvši pritom kako je tradicija primarne zdravstvene zaštite na području Krapinsko – zagorske županije puno duža.

– Mi smo prije 20 godina spojili šest domova zdravlja koji su bili locirani po sjedištima bivših općina u jedan, što će sada u Hrvatskoj morati neki napraviti nakon donošenja novog zakona. Možemo reći da smo bili 20 godina ispred vremena – naglasio je župan Kolar zahvalivši tadašnjoj županici Vlasti Hubicki, prvom ravnatelju Doma zdravlja te svim onim ljudima koji su sudjelovali u toj reformi kao i svim zaposlenicima, i onima koji su u mirovini i oni koji danas rade i pružaju zdravstvenu uslugu stanovnicima.

Objasnio je isto tako, kako je loša zdravstvena politika dovela do toga da imamo problema s manjkom doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i kako ovaj zakon neće biti dovoljan da se riješe problemi koji su se nagomilali.

– Ono što mi imamo u planu je da ćemo na neki način poništiti financijski jaz između onih doktora koji rade u privatnim ordinacijama i onih koji rade unutar Doma zdravlja. Naime, velika je razlika u primanjima, a radi se jedan te isti posao. Ako to neće riješiti ovaj zakon i pravilnik, mi smo spremni unaprijed, da tu razliku koja bi eventualno ostala pokrijemo i s druge strane da motiviramo ljude da dođu raditi u naš Dom zdravlja – objasnio je župan te najavio set mjera koje su u pripremi, a odnose se na kupnju stana, automobila ili pomoć kod otplate kredita potencijalnim budućim liječnicima koji bi se zaposlili na području županije.

Svečano obilježavanje velikog jubileja bila je i prilika za dodjelu zahvalnica bivšim zaposlenicima Doma zdravlja za njihov dugogodišnji rad, a u ime nagrađenih okupljenima se obratio doktor Ivan Šantek.

– Drago mi je što ste se sjetili i nas, koji smo svoj radni vijek odnosno život posvetili radu u našem Domu zdravlja te zaštiti zdravlja stanovnika Krapinsko – zagorske županije. Radili smo na svim frontovima da bi zdravstvo u našoj županiji, posebice naš Dom zdravlja kvalitetno obavljao svoju dužnost. Nadam se da će i naši mlađi kolege nastaviti tim putem i želim da cvijeta, živi i raste Dom zdravlja na dobrobit svih stanovnika naše županije – zaključio je Šantek.

jmiklauzic/www.sjever.hr
31.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.