Now Reading:
Stjepan Jaković i dalje će voditi UDVDR Bedekovčina, jednu od najaktivnijih braniteljskih udruga u Zagorju
Full Article 4 minutes read

Stjepan Jaković i dalje će voditi UDVDR Bedekovčina, jednu od najaktivnijih braniteljskih udruga u Zagorju

Jedna od najaktivnijih braniteljskih udruga na području Krapinsko-zagorske županije – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina, u nedjelju je održala izborno-izvještajnu skupštinu na kojoj je odlučeno da će dužnost predsjednika i dalje obnašati Stjepan Jaković.

Udruga je osnovana 1997. godine od kada neprekidno radi,a trenutno ima 101 člana, od kojih ih je 55 aktivnih.

-Redovito sudjelujemo na svim druženjima branitelja širom Hrvatske, pa tako svake godine posjećujemo Vukovar i Škabrnju. Ove godine obilježavamo 32. godišnjicu Domovinskog rata, a 28. svibnja organizirat ćemo i 24. sportske igre branitelja, na koje će, kao i uvijek, doći branitelji iz cijele Hrvatske – rekao je Jaković.

Sve aktivnosti Udruge uglavnom financiraju Ministarstvo branitelja, Krapinsko-zagorska županija i Općina Bedekovčina, ali članovi udruge aktivni su i u prijavi projekata i samo ove godine prijavili su ih već šest.

-Moram istaknuti da imamo odličnu suradnju i s Općinom Bedekovčina i s Krapinsko-zagorskom županijom i zajedno sudjelujemo na projektima. Ono što bih želio posebno naglasiti je da bi se branitelji trebali više družiti i iako svake godine imamo psihoterapijske radionice, trebalo bi ih biti još više. Ova će godina biti dosta zahtjevna, prije svega zbog organiziranja sportskih igara branitelja na kojima se lani okupilo čak 26 udruga, ali uz pomoć koju imamo, sve ćemo sigurno uspješno realizirati – kazao je Jaković.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban vrlo je zadovoljan radom Udruge koja se, ističe, angažira u svakoj aktivnosti na području općine.

-Uvijek su spremni pomoći u svemu, ali i mi smo tu za njih uvijek kad zatreba. Kao načelnik dostupan sam im za sve njihove zahtjeve i potrebe, tu sam da im dam podršku u ovim mirnodopskim vremenima – rekao je Ban.

Sportske igre branitelja na koje dolazi 500-tinjak ljudi velik je događaj za Udrugu, ali i Općinu.

-Već tradicionalno, kod naših branitelja na našem jezeru organizira se natjecanje s velikim brojem aktivnosti. Dolaze ekipe iz cijele Hrvatske, to je mjesto postalo prepoznatljivo i omiljeno pa nam dolaze branitelji iz cijele Hrvatske, tako da se svake godine natječu članovi brojnih udruga. No osim za sport, to je i lijepa prilika za ugodno druženje – dodao je Ban.

Izborno-izvještajnoj skupštini UDVDR Bedekovčina nazočio je i pukovnik Žarko Miholić, ratni zapovjednik 103. brigade.

-Ova je udruga jedan od vrsnih primjera na koji način treba funkcionirati takva udruga. Uključili su u to ne samo sami sebe, da bi evocirali uspomene i da bi se družili, nego i cijele svoje obitelji. Projekti na kojima rade i na kojima prolaze, uključujući i sve ostale udruge koje im se priključuju, su jedinstven primjer kako i u koju svrhu udruge branitelja iz Domovinskog rata trebaju funkcionirati – naglasio je Miholić.

Čestitke na dosadašnjem radu, ali i zahvalu na sjajnoj suradnji u proteklih desetak godina te na svim zajedničkim projektima, članovima Udruge uputio je župan Željko Kolar.

-To je jedna od udruga koja je aktivna na mnogim poljima i to, usudio bih se reći, svih 365 dana u godini i u sve uključuju cijele svoje obitelji. Njihove aktivnosti idu u tri smjera; jedan je smjer briga o samim braniteljima, drugi je širenje istine o Domovinskom ratu, a treće je uključivanje branitelja u sve sfere društvenog života. Kao što su branitelji dali svoj najveći ulog u stvaranju samostalne Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, tako je izuzetno bitno da sudjeluju u ovom mirnodopskom dijelu, da svojim primjerom, primjedbama i prijedlozima obogaćuju svakodnevni život sredine u kojoj žive, a ova udruga to savršeno radi – naglasio je župan.

Dodao je da je važna i činjenica da članovi udruge svoj prostor koji imaju cijelo vrijeme ustupaju i ostalim udrugama.

-Treba istaknuti i da uključuju djecu u sportske aktivnosti, sjajno surađujući s mnogim školama, ne samo na području Krapinsko-zagorske županije, nego s područja čitave Hrvatske. Veselim se našoj budućoj suradnji za koju sam siguran da će biti izvrsna kao i dosadašnja – zaključio je Kolar.

a.kučić/sjever.hr
26.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.