Now Reading:
Župan Posavec poručio međimurskom HDZ-u – Ne možete braniti neobranjivo. Morate naučiti da u politici na prvom mjestu moraju biti građani, a tek onda sve ostalo!
Full Article 14 minutes read

Župan Posavec poručio međimurskom HDZ-u – Ne možete braniti neobranjivo. Morate naučiti da u politici na prvom mjestu moraju biti građani, a tek onda sve ostalo!

Nakon što je međimurski HDZ u subotu poslao priopćenje u kojem je postavio pitanje je li maćeha Županijskoj bolnici Čakovec država ili Županija – nije se dugo čekalo na odgovor župana Matije Posavca. Priopćenje iz ureda međimurskog župana prenosimo u cijelosti:

Kao naknadno probuđena pamet, nakon zimskog sna u kojem ni slova nismo čuli od međimurskog HDZ-a kad je trebalo reagirati, djelovati i štititi interese Međimurja, eto nam priopćenja kojeg potpisuje predsjednik međimurskog HDZ-a i čovjek koji je kandidaturu za župana Međimurske županije objavio tri godine prije lokalnih izbora, Ljubomir Kolarek. Priopćenje obiluje neistinama, paušalnim ocjenama, osobnim napadima i pokušaju da se opravda ono što zdrav razum opravdati ne može, a to je bespogovorna podrška da se upravljačka prava naše bolnice predaju u ruke državi i tako otmu iz utjecaja odlučivanja građana Međimurja, istih onih građana koji posljednjih dana objavljuju na društvenim mrežama čak i novčanice kojima su naši očevi i djedovi odvajali dio svoje plaće zarađene teškim radom, kako bi izgradili našu bolnicu.

Rekli bismo, ništa novo i neuobičajeno od međimurskog HDZ-a jer prljava kampanja njihova vodstva usmjerena protiv legitimno izabrane županijske vlasti traje već godinama, nije i neće stati i svjedoci su je svi građani Međimurja.

No ovoga puta, kako sto puta izrečena laž ne bi postala istina potrebno je reagirati na njihove teze:
Pa hajdemo redom:

Svoje priopćenje HDZ-ovci počinju: „Prije 7 dana izglasan je novi zakon o zdravstvenoj zaštiti. Najglasnije je odjeknula vijest da će opće bolnice biti u vlasništvu države, a ne više u vlasništvu županije“.
Razliku između vlasništva i osnivačkih prava treba znati svatko tko se bavi politikom, a osobito netko tko obnaša javne dužnosti. Vlasništvo je neotuđivo po hrvatskom ustavu i zakonima. I nitko ne govori o vlasništvu, pa čak ni taj Zakon. Govorimo o osnivačkim pravima, pravu odlučivanja, pravu kako na koji način će se razvijati naša bolnica, koji odjeli će raditi, u što će se ulagati, koje investicije i kojom dinamikom će se realizirati. Osnivačka prava su i vođenje ustanove kroz upravno vijeće, koje postavlja ravnatelja. Ali HDZ bi to morao znati jer se brže-bolje potrudio prije nekoliko dana već imenovati jednog člana upravnog vijeća u ime države, ni manje ni više nego visokog dužnosnika HDZ-a Međimurja. Vjerojatno je to samo slučajno. A kad govorimo o osnivačkim pravima, dosadašnja iskustva odnosa države prema Međimurju dozvoljavaju mi da budem skeptičan prema toj odluci. Što se investicija tiče, nadam se da se one neće realizirati dinamikom kako državna poduzeća grade npr. obilaznicu Čakovec-Varaždin. Volio bi da sam u krivu.

„Osim toga nitko bolnicu neće uzeti niti preseliti izvan Međimurja“. -Točno je da nitko zgradu neće seliti ali je pitanje hoće li pod argumentom nekih ušteda ili racionalizacije doći do spajanja odjela ili službi? Je l’ možete to garantirati?

„Vjerojatno ih također treba podsjetiti da je Milanovićeva vlada prva stavila bolnice pod državu“. – Kao prvo postoji razlika između sanacijskog upravljanja i preuzimanja osnivačkih prava promjenom Zakona. A drugo, upravo ta činjenica da su bolnice 2016. godine ušle pod sanaciju države i vraćene godinu i pol kasnije s još većim dugovima govori u prilog onome što cijelo vrijeme govorim, a to je da centralizacija sustava i preuzimanje od strane države neće donijeti nikakve uštede, ni išta bolje.

„Kakva je trenutna situacija? Država (HZZO i Ministarstvo zdravstva) je povećala uplate na račun bolnice za 2021. i 2022.g. za 100 000 000 kuna u odnosu na 2018.g. Godišnje 100 milijuna kuna?

Da. Sve se može vidjeti na službenim stranicama Međimurske županije pod godišnjem izvještajima ŽB Čakovec.“

Iz tih podataka proizlazi da je na godišnjoj razini našoj bolnici povećan prihod od 50 milijuna kuna (ako je za dvije godine sto milijuna kuna). S obzirom na to da prema službenim podacima Ministarstva zdravstva je hrvatskim bolnicama samo prošle godine isplaćeno dodatnih 5 milijardi kuna, to znači da je bolnica u Čakovcu dobila 1% tog iznosa, a prema odrađenom poslu, broju intervencija i broju zbrinutih pacijenata trebala je dobiti 3%. To znači da je naša bolnica zakinuta za čak 100 milijuna kuna godišnje. Ne shvaćam kako se možete time ponositi??

„Županija duguje bolnici 8,5 milijuna kuna. Budući da je to službeno izvješće koje je potpisao ravnatelj i prihvatila županijska skupština onda vjerujemo izvješću. Prema navedenom je jasno da župan voli upravljati sustavom koji plaća država. Novci se troše na zgrade i parkinge, a lijekovi se ne plaćaju. Kad se dugovi za lijekove nagomilaju onda se populistički digne glas da država ne valja i da su pacijenti ugroženi. Da li ih je ugrozila država ili nenamjensko trošenje novaca na zgrade i parkinge pod upravljačkom palicom vlasnika – županije?“

Međimurska županija je iz svog proračuna posljednjih godina uložila desetke milijuna kuna kroz rekonstrukciju odjela, nabavku opreme, obnovu zgrada i svega ostaloga. Samo za energetsku obnovu zgrada bolnice je obaveza županije preko 15 milijuna kuna koji se podmiruju. Dograđenu zgradu gdje je smještena radiologija, Županija je financirala sama. O kakvim je dugovima riječ? Prava istina je da je netko u HDZ-u opet paušalno čitao neke brojke ili potpuno nerazumijevajući financijsko poslovanje i administrativno i knjigovodstveno vođenje iskonstruirao neki zaključak koji nije točan.

Nadalje, predsjednik HDZ-a Međimurja postavlja u svom priopćenju i sljedeća pitanja pa evo odmah i odgovora na njih:

  1. Koji je stvarni interes držanja bolnice u vlasništvu županije?

Stvarni interes je da nešto što su gradili naši Međimurci, ostane u rukama lokalne samouprave a ne da našim zdravstvenim sustavom upravlja netko iz Zagreba.

  1. Možda veliki broj zapošljavanja, većinom nemedicinskog osoblja, financiranje izgradnje zgrada sa unaprijed definiranim izvođačima i cijenama?

Županijska bolnica Čakovec je jedna od bolnica s najboljim omjerom zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. Izvođači se unaprijed ne mogu definirati jer postoji javni natječaj. Npr. energetsku obnovu bolnice izvodi tvrtka iz Splita koja je već obnavljala kliničke bolničke centre. Kad je o EU fondovima riječ sve kontrole, svaku lipu, strogo nadzire Fond za energetsku učinkovitost i Središnja agencija za ugovaranje i financiranje EU fondova. (na čelu tih institucija su stranački kolege potpisnika priopćenja HDZ-a Međimurja). Ne samo da su do sada sva mišljenja pozitivna, već su i odobrena dodatna sredstva za radove koji se nisu predvidjeli dokle izvođači radova nisu skinuli dio krova zgrade.

  1. Druge županije uložile su u zdravstveno osoblje – sufinanciranje gradnje stanova, sufinanciranje kredita, edukaciju osoblja. Kod nas se ulaže u zidove i parkinge koji su vjerojatno isplativiji od ljudi i kvalitete rada.

Drugim županijama se odobrava nekoliko puta više novaca, država preuzima kredite (prije nekoliko mjeseci je država preuzela 200 milijuna kuna kredita županije za gradnju bolnice u Bjelovaru. Opća bolnica Varaždin dobiva točno tri puta više novaca nego ŽBČ Čakovec, a nije tri puta veća bolnica, s tri puta više osoblja ili kreveta). Zašto predsjedniče HDZ-a Kolarek niste pomogli na sličan način, pa da se županija rastereti tih obaveza te bi bilo sredstava i za ostale stvari?

  1. Župan ne spominje da je bolnica sa prvog mjesta po kvaliteti 2018.g. pala na 17. mjesto – isto javno dostupan podatak. To je najveći pad jedne bolnice po pokazateljima kvalitete.

To je netočan podatak i izmišljotina proizvedena u međimurskom HDZ-u kao rezultat i posljedica osvete zbog razrješenja bivšeg ravnatelja bolnice. Prava istina je izvješće Ministarstva zdravstva prema kojem su samo četiri bolnice u Hrvatskoj, od njih 22, obavile posao iznad limita. To su bolnice u Puli, Požegi, Zadru i Čakovcu. Odrađeni posao je najveći pokazatelj kvalitete a ne nečiji subjektivni dojam. Naša bolnica ima dvostruko manje bolničkih kreveta od hrvatskog prosjeka, no godišnje kroz sustav hospitalizacije (na 300 kreveta) prolazi oko 15 000 pacijenata, što je u ukupnom broju više od čak 9 hrvatskih županija. Kada taj broj usporedimo s brojem stanovnika u županijama, naša je bolnica među vodećima u zbrinjavanju pacijenata. Potvrđuje to i podatak da je iskorištenost bolničkih kapaciteta u Hrvatskoj 55%, a u Županijskoj bolnici Čakovec 78%. Broj obavljenih svih usluga je godišnje oko 1,3 milijuna.

  1. Europa daje velika sredstva za poboljšanje zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, ali i traži da vlasnik bude samo jedan – država.

To nije točno. Zašto su onda domovi zdravlja, Zavodi za javno zdravstvo, Zavodi za hitnu medicinu i specijalne bolnice ostale u osnivačkim pravima Županija??

  1. Na taj način je najbolja javna nabava, najbolja kontrola troškova i mogućnost organizacije rada za najkvalitetniji ishod liječenja. Svi traže reformu zdravstva – sad kad je reforma krenula, županija bi sebi ostavila novce i utjecaj, iako su dokazali da ne znaju zadržati kvalitetu.

Objedinjeni postupak javne nabave za sve bolnice u Hrvatskoj je država mogla napraviti i bez preuzimanja osnivačkih prava od županija. Ni do sada se nijedan ravnatelj bolnice, nijedno zapošljavanje nije moglo realizirati bez suglasnosti ministra zdravstva. Suglasnost za nabavku lijekova i opreme također prolazi nekoliko kontrolnih točaka. Ministarstvo zdravstva daje člana upravnog vijeća koji na raspolaganju ima sve informacije i sudjeluje u donošenju svih odluka vezanih uz poslovanje bolnice. Tim više, kada država imenuje svog člana u upravno vijeće u pravilu se radi o kadrovima kao što je slučaj da i danas imate člana upravnog vijeća od strane države, a to je vijećnik HDZ-a u skupštini Međimurske županije i visoki dužnosnik međimurskog HDZ-a.

HDZ Međimurja svoje priopćenje započinje i zaključuje riječima „Možda je sada jasnije tko je majka bolnice, a tko je maćeha.“ Iz cijelog tog Vašeg priopćenja, vidim jedno elementarno nepoznavanje teme zdravstva i paušalno, neistinito iznošenje brojki koji nemaju veze sa stvarnim svijetom. I te konstrukcije potpisuje čovjek koji sutra želi biti župan Međimurske županije. Vidim, također, da nastojite braniti neobranjivo. Ali ne morate se Vi referirati na mene osobno ili na županijsku vlast. Objasnite to građanima Međimurja. Objasnite zašto ste protiv jedne od najvažnijih ustanova u Međimurju, ustanove koja je simbol snage i zajedništva Međimurki i Međimuraca, istinskih vrijednosti koje se prenose generacijama.
I sami znate da su građani Međimurja prije stotinjak godina skupili glave i snage te su zajedničkim naporima potaknuli izgradnju i oformljivanje već tada prijeko potrebne bolnice. Pedeset godina kasnije to međimursko zajedništvo ponovno je nadjačalo sve izazove i prepreke te je  doprinosom građana Međimurja izgrađena nova zgrada bolnice.

Danas je Županijska bolnica Čakovec jedna od najmodernijih i opremljenijih u Hrvatskoj, a rezultati i statistika pokazuju da je jedna od najučinkovitijih i najproduktivnijih. U proteklim godinama uspjeli smo izgraditi novi Dom zdravlja, dograđeni su Zavodi za hitnu medicinu i Zavodi za javno zdravstvo, nabavljena oprema i vozila, uređeni odjeli, rekonstruirana kompletna interna s najmodernijom fizikalnom terapijom (samo za obnovu stare interne Županije je osigurala 15 milijuna kuna, obnavljaju se zgrade, uređuju se prilazni putevi, čak 63 liječnika je na specijalističkom usavršavanju, dolazi novo medicinsko osoblje). Ali, vjerujem da to sve možete vidjeti na svoje oči, a ako ne provozajte se malo kroz krug naših zdravstvenih ustanova.

Poštovani predsjedniče Kolarek, osobno poštujem Vašu snažnu želju i ambiciju da postanete župan Međimurske županije, jer ste već prošle godine najavili kandidaturu i to tri godine prije izbora. No osnovni preduvjet za biti župan je, prije svega, podrška građana. Ona ne dolazi slijepim slušanjem i bespogovornim dizanjem ruke oko svega što netko nametne u Zagrebu, nego lojalnošću građanima koji Vas biraju.

Funkcija župana podrazumijeva da štitite interese Vaših građana a ne da rasprodajete djedovinu. Funkcija župana nije laka jer ste na stalnoj vjetrometini, podložni udarcima sa svih strana, ali bez obzira na sve udarce morate izdržati, morate braniti svoj kraj, svoje ljude, štititi interese Međimurja pod bilo koju cijenu.

Nisu svi ljudi savršeni, svaki dan svi učimo, ali i Vas osobno i članove HDZ-a će ti isti članovi i dužnosnici HDZ-a u Zagrebu ili negdje drugdje više cijeniti ako vide u Vama da se borite za pravu stvar, da Vam je istinski stalo do nečeg što očekuje narod kojeg zastupate. I dajte već jednom shvatite da moje osobno protivljenje preuzimanju bolnice nije zbog nečijih osobnih interesa, već je to zaštita međimurskih vrijednosti, borba za ono što nama naša bolnica predstavlja – zajedništvo svih Međimuraca koje su je vlastitim žuljevima gradili. Ako tako olako i šutke prijeđemo preko toga, ako ne dignemo glavu i glas za naše ljude, za naše vrijednosti, što je sljedeće? Jer danas je to bolnica, sutra će biti nešto drugo.

Vi možete napisati još stotinu priopćenja, možete konstruirati stvari kako želite, možete i dalje nastaviti s vašom prljavom kampanjom prema meni osobno kako to radite već godinama. Ali zapamtite, da ja od ove borbe odustati neću. Budite uvjereni da, s obzirom na to da ovaj Zakon stupa na snagu iduće godine, ću i dalje gdje god to mogu snagom argumenata nastojati sporni članak promijeniti. Podnijet ćemo ocjenu ustavnosti članka Zakona, inicirat ćemo promjenu Zakona preko saborskih zastupnika, skupit ćemo potpise ako treba, i svaki puta kada ću imati priliku razgovarati s resornim ministrom ili predsjednikom Vlade, inzistirat ću i na toj temi.

Ja ću se dalje truditi i boriti, a Vi ako imate imalo empatije prema građanima koji bi Vam trebali biti na prvom mjestu onda nećete to sprječavati nego pomoći da se ispravi ova duboka nepravda prema našem kraju. Naravno da u svakom sustavu može bolje, i treba težiti boljemu, ima nekih stvari oko kojih sam i ja osobno nezadovoljan poput lista čekanja ili usluge koje se mogu poboljšati, ali opet ni to nisu argumenti kojima ćete opravdavati poteze koje podržavate.

Jednako tako Vas molim da kao predsjednik međimurskog HDZ-a odgovorite građanima Međimurja na pitanja zašto je već dvije godine u državnom proračunu osiguran dio iznosa za Centar za odgoj i obrazovanje, a nikako da se potpiše ugovor s ministarstvom pa da se konačno počne graditi? Već je i taj projekt mogao biti završen pa bi djeca s invaliditetom imala normalne uvjete u obrazovanju. Zašto 10 godina pričamo o državnom projektu obilaznice Čakovec-Varaždin? Gdje je most preko Mure u Murskom Središću? Gdje je, uostalom, obilaznica Preloga? Sve su to projekti koji su ingerenciji državnih poduzeća i, nažalost, županija nema utjecaj na njih. A deset godina već razgovaramo oko toga. Je li i zbog toga župan kriv? Kako onda vjerovati da će država prema našoj bolnici postupati s uvažavanjem i razumijevanjem, ako se običnih 7 km ravničarske ceste na prometno najfrekventnijem dijelu Međimurja ne može izgraditi? Zašto je riznicu Međimurja i obnovu starog grada Županija podnijela na svojim leđima bez pomoći države?

I upravo to Vam želim zaključno poručiti. Neka Vam na prvom mjestu budu građani, štitite i borite se za interese Međimurja. Jedino to će Vam se honorirati i jedino tada ćete postati respektabilna stranka u Međimurju.

www.sjever.hr 26.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.