Now Reading:
OVAKO SE ČUVA ŽIVOTINJSKI SVIJET: Kako bi spasili vodozemce, gimnazijalci su zasukali rukave i na cesti između Koprivnice i Đelekovca postavili zaštitne ograde!
Full Article 2 minutes read

OVAKO SE ČUVA ŽIVOTINJSKI SVIJET: Kako bi spasili vodozemce, gimnazijalci su zasukali rukave i na cesti između Koprivnice i Đelekovca postavili zaštitne ograde!

Postavljanjem zaštitnih ograda na prometnici Koprivnica – Đelekovec u srijedu je započela akcija čiji je cilj spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec.

U akciji koju je organizirala i koordinirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije sudjelovalo je 28 učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica.

Sudionike akcije i njihove profesore pozdravio je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te pohvalio njihovu zainteresiranost za očuvanje prirode i sudjelovanje u akcijama koje mogu tome pridonijeti.

Zaštitne ograde postavljene su uz lijevu stranu prometnice Koprivnica – Đelekovec i to u dužini od jednog kilometra, a ogradu čine 30-ak centimetra visoke onduline ploče koje su vodoravno postavljenje jedna uz drugu te pričvršćene metalnim zaobljenim šipkama zabijenima u tlo. Uz ploče, na razmaku od 10-tak metara, iskopane su rupe u koje su stavljene kante koje služe da u njih padaju žabe, koje će se nakon toga prenositi preko ceste u baru.

Budući da su vodozemci jedna od najugroženijih skupina životinja, a upravo je lokacija prometnice Koprivnica – Đelekovec mjesto koje je žabama kao jednoj vrsti vodozemaca pogodno mjesto za razmnožavanje, no njihov je prelazak preko te frekventne prometnice iznimno opasan, na ovaj se način nastojalo pridonijeti očuvanju barem jedne vrste vodozemaca, u ovom slučaju žaba.

Ova akcija odvijat će se tijekom ožujka i travnja, a njeno trajanje ovisit će o vremenskim prilikama i temperaturi zraka.

Iz Koprivničko-križevačke županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode pozivaju sve zainteresirane da se uključe u nastavak akcije, a više informacija dostupno je ovdje.

www.sjever.hr / kckzz.hr
16.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.