Now Reading:
Novi Marof domaćin saborskom Odboru za poljoprivredu – Jenkač: Zaključci sa sjednice će sigurno rezultirati kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom
Full Article 3 minutes read

Novi Marof domaćin saborskom Odboru za poljoprivredu – Jenkač: Zaključci sa sjednice će sigurno rezultirati kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom

Grad Novi Marof bio je domaćin 92. tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora održane u četvrtak u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin” kojoj su nazočili i predsjednica Odbora Marijana Petir te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Jedna od tema sastanka bila je nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, kao i opasnost za zdravlje potrošača zbog stavljanja patvorina meda na tržište.

Novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač naglasio je kako su teme sjednice od velikog značaja za sektor pčelarstva, ali i za cjelokupnu poljoprivredu.

-Stigli su nam predsjednici Hrvatskog i Županijskog pčelarskog saveza, kao i predsjednici naših lokalnih udruga koji su saborskom Odboru za poljoprivredu, a i državnom tajniku iznijeli svoje prijedloge, viđenja te probleme na terenu. Uvjeren sam da će zaključci rezultirati još boljom i kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom, posebice u sektoru pčelarstva – izjavio je Jenkač.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir smatra da je sektor pčelarstva izuzetno važan jer su pčele najvažniji oprašivači, a bez oprašivanja nema niti proizvodnje hrane. Upravo zbog toga je to i česta tema na sjednicama Odbora, a ovoga je puta bilo riječi i o problemima i izazovima s kojima se udruge pčelara susreću. Kao jedan od velikih problema ističu se patvorine meda.

-Prema izvješću državnog inspektorata, čak 44 posto uzoraka je bilo nesukladno. To je problem i za pčelare, ali je problem i za nas potrošače jer se često događa da potrošači misle da kupuju nešto što je zdravo i dobro, a ustvari kupuju „mačka u vreći”. Mi kao Odbor čvrsto stojimo iza pčelarskog sektora i smatramo da je izuzetno važno i potrebno nagraditi oprašivačku ulogu pčela te tražimo da se uvede potpora po pčelinjoj zajednici, kako bi se ta oprašivačka uloga pčela adekvatno vrednovala – poručila je Petir.

Smatra kako je potrebno pčelare uvrstiti u program ruralnog razvoja za izgradnju punionica i kušaonica, ali i da ih treba i financijski podržati.

-Mislimo da je jako važno da se pčelare sasluša i da se čuje da i oni imaju određene potrebe. U tom smislu imamo otvoren i intenzivan dijalog s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim pčelarskim savezom, kao i s pčelarima iz cijele Hrvatske te vjerujem da korak po korak idemo u realizaciju tih ciljeva – zaključila je Petir.

Državni tajnik Tušek ističe kako njegovo ministarstvo ima odličan dijalog sa saborskim Odborom za poljoprivredu.

-Upravo ta komunikacija rezultirala je rastom sektora te se u mandatu ove vlade broj pčelara povećao za dvije tisuće, a broj pčelinjih zajednica za 110 tisuća. Nadamo se da će sjednica doprinijeti tome da još bolje artikuliramo specifične izazove te da ćemo i dalje pronalaziti načine kako bi poduprli ovaj sektor koji je važan, ne samo zbog gospodarske važnosti proizvodnje meda, već i zbog poljoprivrede općenito – rekao je Tušek.

Naglasio je da Ministarstvo poljoprivrede podržava razne inicijative koje idu u smjeru bolje zaštite pčelarskoga sektora te da će poljoprivredni proizvođači, konkretno pčelari, na godišnjoj razini imati 60 posto više sredstava nego u prethodnom pčelarskom razdoblju..

Na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu raspravljalo se i o najavljenoj izmjeni europske Direktive o medu, kao i o provedbi inspekcijskih nadzora i kontrole meda na terenu, što je iznimno važno za sprječavanje stavljanja patvorina meda na tržište.

sjever.hr
16.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.