Now Reading:
Novi Marof domaćin saborskom Odboru za poljoprivredu – Jenkač: Zaključci sa sjednice će sigurno rezultirati kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom
Full Article 3 minutes read

Novi Marof domaćin saborskom Odboru za poljoprivredu – Jenkač: Zaključci sa sjednice će sigurno rezultirati kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom

Grad Novi Marof bio je domaćin 92. tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora održane u četvrtak u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin” kojoj su nazočili i predsjednica Odbora Marijana Petir te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Jedna od tema sastanka bila je nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, kao i opasnost za zdravlje potrošača zbog stavljanja patvorina meda na tržište.

Novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač naglasio je kako su teme sjednice od velikog značaja za sektor pčelarstva, ali i za cjelokupnu poljoprivredu.

-Stigli su nam predsjednici Hrvatskog i Županijskog pčelarskog saveza, kao i predsjednici naših lokalnih udruga koji su saborskom Odboru za poljoprivredu, a i državnom tajniku iznijeli svoje prijedloge, viđenja te probleme na terenu. Uvjeren sam da će zaključci rezultirati još boljom i kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom, posebice u sektoru pčelarstva – izjavio je Jenkač.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir smatra da je sektor pčelarstva izuzetno važan jer su pčele najvažniji oprašivači, a bez oprašivanja nema niti proizvodnje hrane. Upravo zbog toga je to i česta tema na sjednicama Odbora, a ovoga je puta bilo riječi i o problemima i izazovima s kojima se udruge pčelara susreću. Kao jedan od velikih problema ističu se patvorine meda.

-Prema izvješću državnog inspektorata, čak 44 posto uzoraka je bilo nesukladno. To je problem i za pčelare, ali je problem i za nas potrošače jer se često događa da potrošači misle da kupuju nešto što je zdravo i dobro, a ustvari kupuju „mačka u vreći”. Mi kao Odbor čvrsto stojimo iza pčelarskog sektora i smatramo da je izuzetno važno i potrebno nagraditi oprašivačku ulogu pčela te tražimo da se uvede potpora po pčelinjoj zajednici, kako bi se ta oprašivačka uloga pčela adekvatno vrednovala – poručila je Petir.

Smatra kako je potrebno pčelare uvrstiti u program ruralnog razvoja za izgradnju punionica i kušaonica, ali i da ih treba i financijski podržati.

-Mislimo da je jako važno da se pčelare sasluša i da se čuje da i oni imaju određene potrebe. U tom smislu imamo otvoren i intenzivan dijalog s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim pčelarskim savezom, kao i s pčelarima iz cijele Hrvatske te vjerujem da korak po korak idemo u realizaciju tih ciljeva – zaključila je Petir.

Državni tajnik Tušek ističe kako njegovo ministarstvo ima odličan dijalog sa saborskim Odborom za poljoprivredu.

-Upravo ta komunikacija rezultirala je rastom sektora te se u mandatu ove vlade broj pčelara povećao za dvije tisuće, a broj pčelinjih zajednica za 110 tisuća. Nadamo se da će sjednica doprinijeti tome da još bolje artikuliramo specifične izazove te da ćemo i dalje pronalaziti načine kako bi poduprli ovaj sektor koji je važan, ne samo zbog gospodarske važnosti proizvodnje meda, već i zbog poljoprivrede općenito – rekao je Tušek.

Naglasio je da Ministarstvo poljoprivrede podržava razne inicijative koje idu u smjeru bolje zaštite pčelarskoga sektora te da će poljoprivredni proizvođači, konkretno pčelari, na godišnjoj razini imati 60 posto više sredstava nego u prethodnom pčelarskom razdoblju..

Na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu raspravljalo se i o najavljenoj izmjeni europske Direktive o medu, kao i o provedbi inspekcijskih nadzora i kontrole meda na terenu, što je iznimno važno za sprječavanje stavljanja patvorina meda na tržište.

sjever.hr
16.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.