Now Reading:
Slovenski ministar Jevšek posjetio Grad Varaždin i najavio intenzivniju suradnju: Na raspolaganju nam je više od 40 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Slovenski ministar Jevšek posjetio Grad Varaždin i najavio intenzivniju suradnju: Na raspolaganju nam je više od 40 milijuna eura

Slovenski ministar za koheziju i regionalni razvoj Aleksander Jevšek, na inicijativu saborske zastupnice i prve članice Hrvatskog sabora iz redova slovenske nacionalne manjine Barbare Antolić Vupore, u utorak je posjetio Grad Varaždin i sastao se s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem te njegovim zamjenikom Miroslavom Markovićem, a sastanku je prisustvovala i sama zastupnica Antolić Vupora.

Čelni čovjek Grada Varaždina objasnio je kako je ovo bila prilika za razmjenu iskustava u povlačenju europskih sredstava te najavu skorog otvaranja natječaja za Interreg program putem kojeg će i hrvatskoj i slovenskoj strani biti na raspolaganju značajna sredstva.

-Mi surađujemo s Murskom Sobotom, Grad Ptuj nam je grad prijatelj i imamo u planu nekoliko projekata vezanih uz zelenu infrastrukturu i određenu gastronomsku ponudu, tako da smo razgovarali o mogućnostima na koji način da prijavimo te projekte. Bilo nam je izuzetno bitno da dobijemo iskustva Slovenije, koja je puno duže od nas u Europskoj uniji, na koji način se te stvari rade i kako ćemo biti što efikasniji – naglasio je Bosilj.

Inače, prije nego što je preuzeo slovensko Ministarstvo za koheziju i regionalni razvoj, Jevšek je bio gradonačelnik Murske Sobote pa je s varaždinskom stranom podijelio iskustva jedinice lokalne samouprave u povlačenju europskih sredstava.

Istaknuo je kako je svaki puta kada dođe u Varaždin oduševljen budući da je riječ o, kako kaže, prekrasnom gradu s brojnim događanjima. Prisjetio se vremena kada je bio na čelu Murske Sobote i činjenice da je velik broj Prekmuraca dolazio na manifestacije u Varaždin.

-Danas sam se u Zagrebu sastao s vašim ministrom za regionalni razvoj i fondove Europske unije, a jedna od glavnih tema bili su Interreg projekti Slovenija – Hrvatska. Vodeći je partner Slovenija i na raspolaganju nam je više od 40 milijuna eura. Natječaj za ta sredstva bit će raspisan 24. ožujka, a na natječaju će sudjelovati općine s jedne i druge strane granice – najavio je Jevšek.

ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem dogovorio je da će u idućim tjednima zajedno obići realizirane projekte kako bi na taj način dali podršku novom ciklusu Interreg programa.

-Ljudi s jedne i druge strane granice koji rade na Interreg projektima postali su posebni prijatelji, dobro se poznaju i surađuju i zato su ti projekti tako uspješni – pojasnio je.

Istaknuo je i kako Varaždin odlično surađuje s brojnim slovenskim gradovima, a hrvatski ulazak u Schengen će, ocijenio je, tu suradnju dodatno intenzivirati.

-Ne treba mnogo govoriti o tome što to znači za ljude koji svaki dan prelaze granicu, za gospodarstvoindustriju, za razvoj na obje strane granice. Stoga sam vrlo sretan što smo se danas ovdje dogovorili da ćemo neke projekte pokušati planirati i realizirati zajedno, za dobrobit građana s jedne i druge strane granice – zaključio je Jevšek.

tklopotan / www.sjever.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.