Now Reading:
Sedam saborskih zastupnika u Varaždinu raspravljalo o položaju žena u Hrvatskoj: Molitelji i klečavci ugrožavaju žene i njihova ustavom zajamčena prava
Full Article 4 minutes read

Sedam saborskih zastupnika u Varaždinu raspravljalo o položaju žena u Hrvatskoj: Molitelji i klečavci ugrožavaju žene i njihova ustavom zajamčena prava

Niz osoba iz javnog, političkog, društvenog i gospodarskog života te čak sedam saborskih zastupnika okupilo se u ponedjeljak u varaždinskoj Palači Herzer. Tamo je, naime, u organizaciji saborske zastupnice iz redova Reformista Natalije Martinčević održan Okrugli stol na temu „Položaj žena u Hrvatskoj danas”.

Uz zastupnicu Martinčević koja je ujedno bila i moderatorica, na okruglom stolu sudjelovale su zastupnice u Hrvatskom saboru Anka Mrak Taritaš, zastupnica Glasa, Dalija Orešković iz redova Centra, Urša Raukar Gamulin, zastupnica iz redova Možemo i Irena Šimunić iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati te Zdravka Grđan, dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina i Mirjana Kolarek-Karakaš, dosadašnja vijećnica u varaždinskom Gradskom vijeću, a prisustvovali su mu i zastupnici Dario Zurovec iz Fokusa i Željko Pavić iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Izrazivši zadovoljstvo što se na Okrugli stol odazvalo čak sedmero zastupnika, Martinčević je poručila kako je dobro poznato da žene danas u Hrvatskoj nisu ravnopravne.

-Ovaj okrugli stol je prilika da progovorimo o našem položaju u društvu općenito, ali i o sve važnijim i aktualnijim pitanjima kao što su molitelji i klečavci koji vrlo radikalno počinju nastupati u Hrvatskoj, da progovorimo o zdravstvenoj zaštiti žena, pravu na pobačaj koje se također nakon zakona 1978. počinje propitkivati, da progovorimo o statusu žena u obrazovanju, o položaju žena u obitelji i mijenjaju li se klasične uloge u obitelji i ide li to nabolje – rekla je Martinčević.

Saborska zastupnica Orešković poručila je kako su ovakvi okrugli stolovi potrebni, ne samo u Varaždinu nego i u cijeloj Hrvatskoj.

– Društveni dijalog je ovih dana potrebniji nego ikada ranije upravo zato što se pojavljuju neki novi politički fenomeni, a ne molitveni pokreti koji ne samo da ugrožavaju žene i njihova stečena i ustavom i zakonima zajamčena prava, već jedan svoj rigidni način interpretiranja vjere pokušavaju nametnuti kao obrazac razmišljanja, ponašanja i funkcioniranja čitavog društva – upozorila je Orešković.

Istaknula je kako su time, na neki način, napadnute vrijednosti čitavog društva, a ovakve tribine potrebne su kako bi kao društvo odredili kuda ide Hrvatska, ali i da se boljke započete još u vrijeme stvaranja samostalne i neovisne države kada je Crkvi dopušten pretjerano velik politički utjecaj stave u drugačije okvire u kojima se ničija vjera neće ograničavati, a istovremeno ni nametati drugima.

Zastupnik Zurovec istaknuo je kako nas povijest uči da je potrebno cijeniti slabiji spol i dati im jednaka prava. Naglasio je kako se danas pojavljuju problemi ekonomske prirode jer žene moraju balansirati između obitelji i karijere, a neke i politike.

-I dok se god taj nivo plaća, prihoda i svega ne izjednači mi ćemo imati i dalje situaciju kakvu imamo, a ona nije baš najbajnija. To nam se automatski očitava na sve, na određenu sigurnost, stres i sve ove ostale stvari koje su inače u sve većem i većem porastu, a i možemo vidjeti isto tako da se tu praktički ne poštuju nekakva osnovna prava – rekao je Zurovec.

Istaknuo je i nadu da će ovakvih tribina biti sve više s ciljem rasprave o temama koje muče javnost.

-Za mene recimo, kad sam doma u kući, ne postoji podjela na muški i ženski posao. Ja ako mogu pomoći svojoj supruzi, ja ću joj pomoći. Ja bih volio da se neke stvari konkretno izjednače koliko god ide tako da na koncu njoj bude lakše. Sigurno ima još muškaraca koji gledaju na takav način i nadam se da će toga biti čim više – dodao je Zurovec.

Istaknuo je i da bi trebalo poticati oslobođenje od poreznih nameta i uvođenje raznih drugih benefita za žene da bi ih se potaknulo, kako na poduzetništvo, tako i na bavljenje politikom.

tklopotan / www.sjever.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.