Now Reading:
Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj iduće godine obilježava veliku 160. godišnjicu – zamjenica Zagorec: Vi ste jedna od najbitnijih sastavnica sustava civilne zaštite
Full Article 3 minutes read

Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj iduće godine obilježava veliku 160. godišnjicu – zamjenica Zagorec: Vi ste jedna od najbitnijih sastavnica sustava civilne zaštite

DVD 1. hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu koji sljedeće godine obilježava velikih i značajnih 160 godina svog djelovanja, održao je u prostorijama vatrogasnog doma u Varaždinu svoju 159. redovnu izvještajnu – izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo, pa će tako umjesto dosadašnjeg predsjednika Mirka Sveteca, dužnost predsjednika obnašati Radovan Martinec, a njegovog zamjenika Roman Veršić.

Svetecu se društvo odužilo dodijelivši mu povelju „počasnog predsjednika“, a on je u svom obraćanju emotivno i ponosno istaknuo kako mu je bila velika čast i odgovornost obnašati dužnost predsjednika društva u kojem djeluju pošteni, časni i korektni vatrogasci.

Na skupštini su podnesena mnogobrojna izvješća koja su jednoglasno i prihvaćena, dok je dosadašnji zapovjednik Mladen Rogina nabrojio sve aktivnosti koje je prošle godine društvo provelo, od niza intervencija na terenu, edukacija članova, te nabavke potrebne vatrogasne opreme.

Dužnost zapovjednika nakon ove skupštine vršiti će Jurica Buden budući da je dosadašnji zapovjednik Rogina odstupio zbog mnogih obaveza koje obavlja.

Skupštini su nazočili i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj kao i predstavnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Marijan Videc.

Zamjenica Zagorec istaknula je kako joj je velika čast nazočiti skupštini 1. hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu koje je prvo dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano na području Republike Hrvatske.

-Drage vatrogaskinje i vatrogasci, pripadnost vatrogasnoj obitelji shvaćate na profesionalan i odgovoran te častan način, a nošenje vatrogasne uniforme čini vas ponosnim dok se građani istovremeno uz vas osjećaju sigurnima što je vrlo važno u današnjim vremenima. Prije nekoliko dana obilježili smo Dan civilne zaštite, kako međunarodni, tako i nacionalni, pa bih i ovom prilikom željela istaknuti činjenicu kako su vatrogasci jedna od najbitnijih sastavnica sustava civilne zaštite te zaštite i spašavanja koji je danas posebno važan jer nažalost izazova i prijetnji ne nedostaje, od požara i poplava preko klimatskih promjena i pandemije koronavirusa do pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine. U svim tim situacijama vi ste se zajedno sa ostalim službama vodili načelima humanitarnog i ujedinjenog djelovanja. Sljedeće godine obilježiti ćete lijepu, okruglu obljetnicu i znam da su pripreme već polako počele, no uz ovaj vaš entuzijazam, znanje, poletnost i energiju ne sumnjam u uspjeh – rekla je zamjenica Zagorec.

Gradonačelnik Bosilj također je uputio čestitke naznačivši kako će se gradska uprava aktivno uključiti u organizaciju velike, jubilarne obljetnice te je pritom izrazio sreću i zadovoljstvo što na području Grada Varaždina djeluje jedno ovakvo organizirano društvo koje u svom radu pokreće humanost i plemenitost.

Novoizabrani predsjednik Martinec je prisutne informirao kako su pripreme za obilježavanje 160 godina rada društva već praktički počele.

-Čeka nas zaista puno posla, no radujemo se tom obilježavanju. Siguran sam da će to biti jedna lijepa svečanost u kojoj ćemo prikazati našu bogatu povijest. Planova imamo puno, ali uz ovakve članove znam da će sve biti riješeno, poput nabavke ove opreme koju smo dobili zahvaljujući bespovratnim sredstvima, a projekt za to je pisao naš član – zaključio je Martinec.

www.sjever.hr / varazdinska-zupanija.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.