Now Reading:
KAMENOLOM NAŠ SVAGDAŠNJI: “Kamenolom u Siljevcu ponovno diže tenzije, a odluka je na ministarstvu, ne županiji”
Full Article 4 minutes read

KAMENOLOM NAŠ SVAGDAŠNJI: “Kamenolom u Siljevcu ponovno diže tenzije, a odluka je na ministarstvu, ne županiji”

S obzirom da su se ovih dana u javnosti u Zagorju pojavili letci kojima se poziva župana Željka Kolara da stopira projekt kamenoloma u Siljevcu, on se u ponedjeljak ponovo očitovao o cijeloj priči iako je osobno mišljenja da su letci poslani na “krivu adresu”.

-Ako moramo birati između Parka prirode Ivančica i kamenoloma, onda ćemo mi izabrati Park prirode. Ja ne znam može li to biti jasnije i preciznije. Međutim, ja ne odlučujem o tome hoće li to biti park prirode ili kamenolom. Krapinsko-zagorska županija nema u prostornom planu kamenolom Siljevec, on ne postoji. On postoji u prostornom planu Općine Budinščina i na temelju toga je Ministarstvo gospodarstva dalo mogućnost potencijalnom investitoru da napravi istražene radnje na predmetnoj lokaciji iako je mi nemamo u prostornom planu – kazao je Kolar.

Naveo je i da će eventualna dozvola za rad kamenoloma stići od nadležnog ministarstva.

-A kako će Ministarstvo koje je vezano uz zaštitu okoliša s jedne strane dati suglasnost i preporučiti Park prirode, a s druge strane dati mogućnost otvaranja kamenoloma, to ja ne znam. Nisam taj stručnjak, niti ta adresa koja će o tome odlučiti. Činjenica jest da postoje parkovi prirode i u Hrvatskoj, ali i u Europi gdje unutar parka prirode postoji kamenolom koji radi pod određenim uvjetima i posebnim uvjetima zaštite prirode. Ako nadležna ministarstva, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo graditeljstva odluče da to na Ivančici može biti onda će biti, u suprotnom neće – mišljenja je župan.

Ujedno je po tko zna koji puta ponovio da se u izmjene županijskog prostornog plana ide zbog projekata poput Lepoglavske spojnice i brze ceste Varaždin – Krapina, a ne zbog eventualne odluke oko potencijalnog kamenoloma Siljevec na području općine Budinščina što je Općina već ranije ugradila u svoj prostorni plan.

-Potencijalni investitor je 2019. godine podnio Krapinsko-zagorskoj županiji zahtjev za izmjenu prostornog plana za kamenolom Siljevec. Mi smo rekli da nama to nije prioritet, da zbog toga ne idemo u izmjenu prostornog plana. Kad se steknu uvjeti, kad Županijska skupština donese odluku da idemo u izmjenu prostornog plana da se može javiti isto kao i svaki drugi. Prošle godine smo donijeli tu odluku jer je definirana lokacija kuda će ići željeznica, Lepoglavska spojnica, definirala se brza cesta Varaždin – Krapina, dobili smo zahtjeve za neke regionalne pravce plinovoda i stekli su se uvjeti da idemo u izmjenu prostornog plana – pojasnio je Kolar dodajući da saborski zastupnik (Damir Habijan op.a.) uporno potencira i daje informacije u Saboru da se u izmjene prostornog plana isključivo išlo zbog kamenoloma.

Kolar je komentirajući inicijativu oko proglašenja Parka prirode Ivanščica rekao da ta inicijativa nije nova i da je još, napomenuo je zagorski župan, Ratko Čačić “potegnuo” tu priču 2000-tih, ali da se onda govorilo o regionalnom parku za što Kolar kaže da nije bilo zadovoljavajuće rješenje, ali i da tada ništa nije ovisilo o županiji već o nadležnim ministarstvima.

-Ja razumijem inicijativu, ja sam član ekološke udruge u Klanjcu, planinar sam otkad znam za sebe. Isto tako moram reći da imam dva kamenoloma, jedan na području Klanjca, jedan na području Tuhlja koji su manje od kilometar i 960 metara udaljeni, nego što je u Siljevcu udaljeno od prve kuće u Ivanečkoj Željeznici. Jasno je svakome da kroz Ivanečku Željeznicu, ako bi se eventualno tamo i kamenolom otvorio, nikada ne može ići promet i da on mora ići kroz šumu i direktno se spajati na državnu ili županijsku cestu – ponovio je Kolar budući da se u javnosti već dulje provlače pogrešne teze da bi potencijalni izvoz minerala išao kroz spomenuto ivanečko naselje.

Ponovio je da on jako dobro razumije i poznaje problematiku, ali i da ni o čemu ne odlučuje Županija.

-E, to što se jedan saborski zastupnik malo zaletio pa se sad pokušava izvlačiti iz toga, sebe i svoje prijatelje u ministarstvu ili svoje stranačke kolege u ministarstvu – e, to je već njegov problem. To nije moj problem – zaključio je Kolar ističući da je saborskoj zastupnici Benčić, koja je predsjednica saborskog odbora za zaštitu prirode, poslao svu dokumentaciju vezanu uz prostorni plan i odluku zbog koje se ide u izmjene prostornog plana.

s.kalajdžija / www.sjever.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.