Now Reading:
KAMENOLOM NAŠ SVAGDAŠNJI: “Kamenolom u Siljevcu ponovno diže tenzije, a odluka je na ministarstvu, ne županiji”
Full Article 4 minutes read

KAMENOLOM NAŠ SVAGDAŠNJI: “Kamenolom u Siljevcu ponovno diže tenzije, a odluka je na ministarstvu, ne županiji”

S obzirom da su se ovih dana u javnosti u Zagorju pojavili letci kojima se poziva župana Željka Kolara da stopira projekt kamenoloma u Siljevcu, on se u ponedjeljak ponovo očitovao o cijeloj priči iako je osobno mišljenja da su letci poslani na “krivu adresu”.

-Ako moramo birati između Parka prirode Ivančica i kamenoloma, onda ćemo mi izabrati Park prirode. Ja ne znam može li to biti jasnije i preciznije. Međutim, ja ne odlučujem o tome hoće li to biti park prirode ili kamenolom. Krapinsko-zagorska županija nema u prostornom planu kamenolom Siljevec, on ne postoji. On postoji u prostornom planu Općine Budinščina i na temelju toga je Ministarstvo gospodarstva dalo mogućnost potencijalnom investitoru da napravi istražene radnje na predmetnoj lokaciji iako je mi nemamo u prostornom planu – kazao je Kolar.

Naveo je i da će eventualna dozvola za rad kamenoloma stići od nadležnog ministarstva.

-A kako će Ministarstvo koje je vezano uz zaštitu okoliša s jedne strane dati suglasnost i preporučiti Park prirode, a s druge strane dati mogućnost otvaranja kamenoloma, to ja ne znam. Nisam taj stručnjak, niti ta adresa koja će o tome odlučiti. Činjenica jest da postoje parkovi prirode i u Hrvatskoj, ali i u Europi gdje unutar parka prirode postoji kamenolom koji radi pod određenim uvjetima i posebnim uvjetima zaštite prirode. Ako nadležna ministarstva, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo graditeljstva odluče da to na Ivančici može biti onda će biti, u suprotnom neće – mišljenja je župan.

Ujedno je po tko zna koji puta ponovio da se u izmjene županijskog prostornog plana ide zbog projekata poput Lepoglavske spojnice i brze ceste Varaždin – Krapina, a ne zbog eventualne odluke oko potencijalnog kamenoloma Siljevec na području općine Budinščina što je Općina već ranije ugradila u svoj prostorni plan.

-Potencijalni investitor je 2019. godine podnio Krapinsko-zagorskoj županiji zahtjev za izmjenu prostornog plana za kamenolom Siljevec. Mi smo rekli da nama to nije prioritet, da zbog toga ne idemo u izmjenu prostornog plana. Kad se steknu uvjeti, kad Županijska skupština donese odluku da idemo u izmjenu prostornog plana da se može javiti isto kao i svaki drugi. Prošle godine smo donijeli tu odluku jer je definirana lokacija kuda će ići željeznica, Lepoglavska spojnica, definirala se brza cesta Varaždin – Krapina, dobili smo zahtjeve za neke regionalne pravce plinovoda i stekli su se uvjeti da idemo u izmjenu prostornog plana – pojasnio je Kolar dodajući da saborski zastupnik (Damir Habijan op.a.) uporno potencira i daje informacije u Saboru da se u izmjene prostornog plana isključivo išlo zbog kamenoloma.

Kolar je komentirajući inicijativu oko proglašenja Parka prirode Ivanščica rekao da ta inicijativa nije nova i da je još, napomenuo je zagorski župan, Ratko Čačić “potegnuo” tu priču 2000-tih, ali da se onda govorilo o regionalnom parku za što Kolar kaže da nije bilo zadovoljavajuće rješenje, ali i da tada ništa nije ovisilo o županiji već o nadležnim ministarstvima.

-Ja razumijem inicijativu, ja sam član ekološke udruge u Klanjcu, planinar sam otkad znam za sebe. Isto tako moram reći da imam dva kamenoloma, jedan na području Klanjca, jedan na području Tuhlja koji su manje od kilometar i 960 metara udaljeni, nego što je u Siljevcu udaljeno od prve kuće u Ivanečkoj Željeznici. Jasno je svakome da kroz Ivanečku Željeznicu, ako bi se eventualno tamo i kamenolom otvorio, nikada ne može ići promet i da on mora ići kroz šumu i direktno se spajati na državnu ili županijsku cestu – ponovio je Kolar budući da se u javnosti već dulje provlače pogrešne teze da bi potencijalni izvoz minerala išao kroz spomenuto ivanečko naselje.

Ponovio je da on jako dobro razumije i poznaje problematiku, ali i da ni o čemu ne odlučuje Županija.

-E, to što se jedan saborski zastupnik malo zaletio pa se sad pokušava izvlačiti iz toga, sebe i svoje prijatelje u ministarstvu ili svoje stranačke kolege u ministarstvu – e, to je već njegov problem. To nije moj problem – zaključio je Kolar ističući da je saborskoj zastupnici Benčić, koja je predsjednica saborskog odbora za zaštitu prirode, poslao svu dokumentaciju vezanu uz prostorni plan i odluku zbog koje se ide u izmjene prostornog plana.

s.kalajdžija / www.sjever.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.