Now Reading:
Habijan: HDZ nije kriv što nema proračuna, a Bosilj i Marković pucaju u prazno i propuštaju prilike za razvoj grada
Full Article 5 minutes read

Habijan: HDZ nije kriv što nema proračuna, a Bosilj i Marković pucaju u prazno i propuštaju prilike za razvoj grada

Saborski zastupnik i predsjednik gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan održao je konferenciju za medije ne bi li se osvrnuo na skorašnje izbore za varaždinsko Gradsko vijeće.

Ove izvanredne izbore, kaže, smatra kao priliku za Grad, ali i da će kampanja biti relativno kratka s obzirom da svi očekuju datum izbora.

-Mi u HDZ-u želimo biti što je više moguće konstruktivni i ne ići s negativnom ili destruktivnom kampanjom. U tom svijetlu, već sam i proteklog tjedna istaknuo nekoliko stvari gdje mislim da ova gradska vlast  propušta određene prilike za razvoj ovog grada – rekao je Habijan.

Kao jedan od primjera navodi Strategiju zelene infrastrukture „koja je bitna jer je podloga za sve one natječaje koje će raspisivati ministarstva”.

– Bez te strategije Grad Varaždin, nisam dobio odgovor, ali koliko vidim ne postoji, neće se moći javiti niti na jedan natječaj. Razgovarao sam s kolegama u Saboru i gradovima koji su naše veličine, pa čak i nekim mnogo manjim i redom svi imaju izrađene takve strategije i gotove projekte za prijavu na navedene natječaje. Nažalost, Grad Varaždin gubi i ovu priliku da iskoristi sredstva koja stoje na raspolaganju, da ne idemo na teret gradskog proračuna nego da koristimo sredstva koja su vrlo obilata i što se tiče fondova EU i državnog nivoa – pojasnio je te se osvrnuo na nedavno proveden natječaj koji se odnosi na sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama predviđen za jedinice lokalne samouprave i njihove projekte uređenja zelenih površina, biciklističke infrastrukture, pješačkih staza, sadnje drvoreda i uređenje parkovnih površina.

Ističe da koliko mu je poznato, Grad Varaždin nije iskazao interes na taj poziv, a radi se o 100 posto bespovratnim sredstvima.

Obraćajući se s mjesta nedavno srušene lipe na raskrižju Ulice Alojzija Stepinca i Ulice Augusta Cesarca osvrnuo se na projekt uređenja drvoreda upravo na prostoru Gradskog parka od kojeg se na kraju odustalo, a sredstva su ovog natječaja bila su idealna upravo za to.

To smatra još jednom propuštenom prilikom za Grad. Potom se osvrnuo na projekt izgradnje teniske dvorane putem natječaja koji se tiče regionalne diversifikacije i specijalizacije u razvoju turizma.

-Ja sam pogledao taj natječaj i moram priznati, obzirom da se radi o unaprjeđenju turističke infrastrukture i o poboljšanju turističke ponude da nisam siguran da je taj projekt koji je prijavljen u vrijednosti od, ako se ne varam 2,8, 2,9 milijuna eura će uspjeti zapravo se uklopiti u predmetni natječaj – komentirao je Habijan i dodao kako je slična teniska dvorana u  Mariboru napravljena za svega 800 000 eura.

Upravo taj natječaj, govori Habijan, 2. ožujka je zatvoren, a radi se o natječaju Ministarstva turizma u sklopu MPO-a vrijednosti gotovo 900 milijuna kuna, odnosno više od 120 milijuna eura. Glede razvoja turističke infrastrukture smatra da je potreban jedan pozitivan iskorak te postavlja pitanje što je s Gradskim bazenima koji vape za obnovom.

Osvrćući se na gradsku vlast koja se, kako ističe, već dva mjeseca žali kako sve stoji jer nema izbora kaže kako navedene prilike nemaju nikakve veze s Gradskim vijećem.

Umjesto da energiju troše na prozivanje svih, bilo bi bolje da je preusmjere na pripremu projekata kojih ima, kao i javnih poziva i natječaja. No, Grad Varaždin očito nije fokusiran na ono na što bi trebao biti, a to je razvoj grada. Moja poruka je da se njihove službe, u kojima je dovoljan broj zaposlenih, a ima i svakakvih kadrova koji su kao koalicijski partneri ušli u gradsku Upravu, da se usmjere na to da prate projekte, natječaje i javne pozive i da prijavljuju projekte kako bi ovaj grad doista išao prema naprijed. Sve ovo što gradonačelnik Bosilj i njegov kolega Marković ističu, nažalost je pucanj u prazno – opominje Habijan te dodaje kako se kao predsjednik HDZ-a i osobno zajedno s gradskim vijećnicima iz stranke ne osjeća odgovornim za ovu situaciju.

HDZ je od početka jasno rekao da je oporba i HDZ nije kriv za to što nema proračuna. Ovu situaciju gledam isključivo kroz činjenicu da Bosilj i SDP nisu uspjeli uvjeriti svoje koalicijske partnere, odnosno ekipu iz Budimo grad koja se sada raskolila, da podrže proračun. Mi ćemo nastaviti s pozitivnom kampanjom i konstruktivnom kritikom, doista nam nije namjera nikoga vrijeđati ni klevetati kao ni širiti bilo kakvu demagogiju i floskule – naglasio je te dodao kako ovih mjesec i pol dana moraju iskoristiti da ukažu na stvari koje nisu dobre.

Naposljetku je komentirao predsjednicu Gradskog vijeća Zdravku Grđan navodeći kako je pitanje je li riječ osobi koja svojevoljno poduzima neke korake ili samo sluša svog mentora aludirajući na bivšeg župana Čačića, koji je po njegovu sudu, zaslužan za ovu situaciju.

-To su pitanja na koja će on morati odgovoriti. To nije ništa neuobičajeno za politiku Reformista. To se vidi na državnoj razini. Oni uvijek kada vide neku priliku da bi nešto mogli „ušećariti”, a u ovom mandatu s ova dva mandata koja su dobili u Gradskom vijeću puno toga su uspjeli „ušećariti” i osigurati si određene pozicije. To je pitanje za njih, ja se doista nadam da neće imati tu priliku nakon što prođu ovi izbori, odnosno da neće participirati u Gradskom vijeću, a sigurno da birači to vide – zaključio je.

abrkic/sjever.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.