Now Reading:
Najskuplja jaja u Europi su upravo u – Hrvatskoj!
Full Article 2 minutes read

Najskuplja jaja u Europi su upravo u – Hrvatskoj!

Hrvatska je, prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), na samom vrhu kad je u pitanju veleprodajna cijena jaja.

Ako se u sljedećim tjednima ne dogodi kakav preokret, građani Hrvatske bi ove godine za Uskrs mogli kupovati najskuplja jaja u Europskoj uniji, sugerira to usporedba veleprodajnih cijena konzumnih jaja u državama članicama.

U prošlom mjesecu, Hrvatska je imala najvišu prosječnu veleprodajnu cijenu jaja od svih članica Europske unije. Cijene jaja su u cijelom svijetu prošle godine snažno porasle, razlog tomu su cijene stočne hrane i energenata, a najviše je razlog tome ptičja gripa od koje je u prošloj godini stradalo više od 50 milijuna komada peradi u Europi.

Iz činjenice da je u Hrvatskoj veleprodajna cijena jaja najveća, dalo bi se zaključiti kako je Hrvatsku najviše pogodila ptičja gripa i kako je u Hrvatskoj najviše narasla cijena energenata i stočne hrane, što nije točno.

Iako su jaja u Hrvatskoj među prehrambenim proizvodima za koje domaća proizvodnja pokriva i do 90% potreba, cijene proizvoda su i dalje više nego što su u svim ostalim članicama Europske unije.

Primjerice, deset jaja u veleprodaji košta 1,8 ili 1,9 eura. Ista ta jaja u prodavaonicama, ako nije riječ o akciji ili robnoj marki trgovačkog lanca, koštaju od 3,12 do 3,18 eura, što znači da su od veleprodaje do trgovine troškovi distribucije, radnika i PDV-a od pet posto, te trgovačke marže dodali još 71 posto na veleprodajnu cijenu, donosi Novi list.

Foto: arhiva
sjever.hr/novilist.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.