Now Reading:
Najskuplja jaja u Europi su upravo u – Hrvatskoj!
Full Article 2 minutes read

Najskuplja jaja u Europi su upravo u – Hrvatskoj!

Hrvatska je, prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), na samom vrhu kad je u pitanju veleprodajna cijena jaja.

Ako se u sljedećim tjednima ne dogodi kakav preokret, građani Hrvatske bi ove godine za Uskrs mogli kupovati najskuplja jaja u Europskoj uniji, sugerira to usporedba veleprodajnih cijena konzumnih jaja u državama članicama.

U prošlom mjesecu, Hrvatska je imala najvišu prosječnu veleprodajnu cijenu jaja od svih članica Europske unije. Cijene jaja su u cijelom svijetu prošle godine snažno porasle, razlog tomu su cijene stočne hrane i energenata, a najviše je razlog tome ptičja gripa od koje je u prošloj godini stradalo više od 50 milijuna komada peradi u Europi.

Iz činjenice da je u Hrvatskoj veleprodajna cijena jaja najveća, dalo bi se zaključiti kako je Hrvatsku najviše pogodila ptičja gripa i kako je u Hrvatskoj najviše narasla cijena energenata i stočne hrane, što nije točno.

Iako su jaja u Hrvatskoj među prehrambenim proizvodima za koje domaća proizvodnja pokriva i do 90% potreba, cijene proizvoda su i dalje više nego što su u svim ostalim članicama Europske unije.

Primjerice, deset jaja u veleprodaji košta 1,8 ili 1,9 eura. Ista ta jaja u prodavaonicama, ako nije riječ o akciji ili robnoj marki trgovačkog lanca, koštaju od 3,12 do 3,18 eura, što znači da su od veleprodaje do trgovine troškovi distribucije, radnika i PDV-a od pet posto, te trgovačke marže dodali još 71 posto na veleprodajnu cijenu, donosi Novi list.

Foto: arhiva
sjever.hr/novilist.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.