Now Reading:
Suradnja između Međimurske županije i Austrije kao njenog najvažnijeg gospodarskog partnera nastavlja se i dalje – Posavec: Želimo implementirati primjere dobre prakse
Full Article 4 minutes read

Suradnja između Međimurske županije i Austrije kao njenog najvažnijeg gospodarskog partnera nastavlja se i dalje – Posavec: Želimo implementirati primjere dobre prakse

Uoči otkrivanja biste dr. Rudolfu Steineru kod Međimurske palače turizma, župan Međimurske županije Matija Posavec i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini u ponedjeljak su zajedno sa suradnicima održali radni sastanak s veleposlanikom Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Josefom Markusom Wuketichom.

Zajedničkih tema je mnogo, a župan Posavec naglasio je kako primjere dobre prakse iz Austrije žele implementirati u Međimurju. Veleposlaniku su prezentirali sve ono što ih povezuje, a budući da je Republika Austrija i Hrvatskoj i Međimurju jedan od najvažnijih gospodarskih i kulturnih partnera, daljnje povezivanje regija i dviju zemalja itekako je bitno.

-Vežu nas i Zrinski i Frankopani i zamolio sam veleposlanika da napravimo korak više u toj suradnji te da u prigodi ovogodišnjeg obilježavanja 30. travnja, Dana Međimurske županije, a taj ćemo dan biti u Bečkom Novom Mjestu, da se bratime Grad Čakovec i Bečko Novo Mjesto. Radimo i na toj vezi, s obzirom da su tamo biste Zrinskih i Frankopana gotovo u centru grada – rekao je Posavec.

Osvrnuo se i na nedavni posjet austrijskom gradu Wiesingu koji je u obnovljivim izvorima energije i njihovom pravilnom korištenju primjer dobre prakse na europskoj razini što, kako kaže, žele implementirati i u Međimurju.

Austrijski gosti su prema brojnosti, druga skupina turista u Međimurskoj županiji i budući da se zaista turistički otvaramo, želja nam je da se još više promoviramo na austrijskom tržištu, osobito u svjetlu najave velike nagrade i certifikata koji bi trebali dobiti kao prva županija u Hrvatskoj – kazao je Posavec.

Međimurska županija i Grad Čakovec vode računa o svojim iseljenicima, pa je tako Županija bila partner na obilježavanju 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije te 30. godišnjice okupljanja Hrvata u Beču u Austrijsko-hrvatskoj zajednici za kulturu i sport.

-Svo to regionalno povezivanje, povezivanje gradova, nastupi na sajmovima, su ideja promocije Međimurja i suradnje s Austrijom koja nam je najvažniji gospodarski partner, a razgovarali smo i o prostoru Poslovnog parka i prihvaćanja austrijskih investitora koji su brojni na području Međimurske županije – objasnio je Posavec.

Naglasio je kako je radni sastanak bio prilika da otvore čitav niz tema, pa i onu dvostrukog oporezivanja građana.

-Želimo utjecati na vladu koja donosi konačne odluke, pa mi je drago da se i Veleposlanstvo Austrije u Hrvatskoj uključilo u tu priču i dalo nam podršku – zaključio je Posavec.

Veleposlanik Wuketich najavio je kako će austrijsko veleposlanstvo podupirati povezivanje gradova Čakovca i Bečkog Novog Mjesta.

-Austrijski turisti su druga najveća skupina stranih turista tu u Međimurskoj županiji i mislim da tu ima još potencijala i prostora za napredak. Međimurska županija ima dvije velike prednosti: blizina i ekološka certifikacija – to će biti interesantno turistima iz Austrije – naglasio je Wuketich.

Gradonačelnica Cividini zahvalila je austrijskom veleposlaniku na pruženoj ruci suradnje jer su u ovih godinu i pola koliko je na čelu Grada održali nekoliko sastanaka, a osvrnula se i na mogućnost potpisivanja povelje s Bečkim Novim Mjestom, gradom s kojim Čakovec ima povijesnu poveznicu.

-Današnji sastanak koji govori o zelenoj agendi Grada Čakovca, poziv je svim austrijskim turistima da dolaze u Čakovec, da se otvaramo prema njima kroz razne biciklističke ture, s obzirom da nam je Austrija udaljena svega 40-ak kilometara zračne linije – rekla je Cividni.

Dodala je kako upravo ta poveznica mora biti temelj dobre suradnje i razvoja turizma.

-Osim turizma, riječ je i o poslovnoj suradnji, kroz korištenje različitih izvora energije za sve naše stanovnike, no o svemu tome moramo još puno razgovarati, a ovakvi sastanci tome pridonose – zaključila je Cividini.

tklopotan / www.sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.