Now Reading:
Suradnja između Međimurske županije i Austrije kao njenog najvažnijeg gospodarskog partnera nastavlja se i dalje – Posavec: Želimo implementirati primjere dobre prakse
Full Article 4 minutes read

Suradnja između Međimurske županije i Austrije kao njenog najvažnijeg gospodarskog partnera nastavlja se i dalje – Posavec: Želimo implementirati primjere dobre prakse

Uoči otkrivanja biste dr. Rudolfu Steineru kod Međimurske palače turizma, župan Međimurske županije Matija Posavec i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini u ponedjeljak su zajedno sa suradnicima održali radni sastanak s veleposlanikom Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Josefom Markusom Wuketichom.

Zajedničkih tema je mnogo, a župan Posavec naglasio je kako primjere dobre prakse iz Austrije žele implementirati u Međimurju. Veleposlaniku su prezentirali sve ono što ih povezuje, a budući da je Republika Austrija i Hrvatskoj i Međimurju jedan od najvažnijih gospodarskih i kulturnih partnera, daljnje povezivanje regija i dviju zemalja itekako je bitno.

-Vežu nas i Zrinski i Frankopani i zamolio sam veleposlanika da napravimo korak više u toj suradnji te da u prigodi ovogodišnjeg obilježavanja 30. travnja, Dana Međimurske županije, a taj ćemo dan biti u Bečkom Novom Mjestu, da se bratime Grad Čakovec i Bečko Novo Mjesto. Radimo i na toj vezi, s obzirom da su tamo biste Zrinskih i Frankopana gotovo u centru grada – rekao je Posavec.

Osvrnuo se i na nedavni posjet austrijskom gradu Wiesingu koji je u obnovljivim izvorima energije i njihovom pravilnom korištenju primjer dobre prakse na europskoj razini što, kako kaže, žele implementirati i u Međimurju.

Austrijski gosti su prema brojnosti, druga skupina turista u Međimurskoj županiji i budući da se zaista turistički otvaramo, želja nam je da se još više promoviramo na austrijskom tržištu, osobito u svjetlu najave velike nagrade i certifikata koji bi trebali dobiti kao prva županija u Hrvatskoj – kazao je Posavec.

Međimurska županija i Grad Čakovec vode računa o svojim iseljenicima, pa je tako Županija bila partner na obilježavanju 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije te 30. godišnjice okupljanja Hrvata u Beču u Austrijsko-hrvatskoj zajednici za kulturu i sport.

-Svo to regionalno povezivanje, povezivanje gradova, nastupi na sajmovima, su ideja promocije Međimurja i suradnje s Austrijom koja nam je najvažniji gospodarski partner, a razgovarali smo i o prostoru Poslovnog parka i prihvaćanja austrijskih investitora koji su brojni na području Međimurske županije – objasnio je Posavec.

Naglasio je kako je radni sastanak bio prilika da otvore čitav niz tema, pa i onu dvostrukog oporezivanja građana.

-Želimo utjecati na vladu koja donosi konačne odluke, pa mi je drago da se i Veleposlanstvo Austrije u Hrvatskoj uključilo u tu priču i dalo nam podršku – zaključio je Posavec.

Veleposlanik Wuketich najavio je kako će austrijsko veleposlanstvo podupirati povezivanje gradova Čakovca i Bečkog Novog Mjesta.

-Austrijski turisti su druga najveća skupina stranih turista tu u Međimurskoj županiji i mislim da tu ima još potencijala i prostora za napredak. Međimurska županija ima dvije velike prednosti: blizina i ekološka certifikacija – to će biti interesantno turistima iz Austrije – naglasio je Wuketich.

Gradonačelnica Cividini zahvalila je austrijskom veleposlaniku na pruženoj ruci suradnje jer su u ovih godinu i pola koliko je na čelu Grada održali nekoliko sastanaka, a osvrnula se i na mogućnost potpisivanja povelje s Bečkim Novim Mjestom, gradom s kojim Čakovec ima povijesnu poveznicu.

-Današnji sastanak koji govori o zelenoj agendi Grada Čakovca, poziv je svim austrijskim turistima da dolaze u Čakovec, da se otvaramo prema njima kroz razne biciklističke ture, s obzirom da nam je Austrija udaljena svega 40-ak kilometara zračne linije – rekla je Cividni.

Dodala je kako upravo ta poveznica mora biti temelj dobre suradnje i razvoja turizma.

-Osim turizma, riječ je i o poslovnoj suradnji, kroz korištenje različitih izvora energije za sve naše stanovnike, no o svemu tome moramo još puno razgovarati, a ovakvi sastanci tome pridonose – zaključila je Cividini.

tklopotan / www.sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.