Now Reading:
Dok drugi politiziraju uoči sjednice Županijske skupštine, HNS iznosi konkretna rješenja
Full Article 4 minutes read

Dok drugi politiziraju uoči sjednice Županijske skupštine, HNS iznosi konkretna rješenja

U organizaciji Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, odnosno njene gradske organizacije Grada Varaždina, te Županijske organizacije Varaždinske županije, održana je medijska konferencija aktualnih tema nadolazeće 9. sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije.

Predsjednik Gradske organizacije HNS-a Varaždin i Interesnog odbora za znanost i obrazovanje 3. izborne jedinice, Igor Klopotan, osvrnuo se na najavu osnivanja III. gimnazije Varaždin.

– Podržavamo najavu osnivanja III. gimnazije Varaždin, smatramo da je taj projekt moguće ostvariti do kraja mandata, odnosno u sljedeće dvije godine i da je ga je moguće u potpunosti financirati iz Državnog proračuna, tako da lokalnu zajednicu neće financijski opteretiti. Obzirom na demografska kretanja i pad broja upisanih srednjoškolaca gotovo u cijeloj RH, ovo je dobar smjer da što više srednjoškolaca pripremimo za upise na visoka učilišta. Podaci pokazuju da unatoč padu broja srednjoškolaca, broj onih koji upisuju studij raste – naglasio je Klopotan.

Također, predložio je i rješenje o izvođenju IBDP programa na I. gimnaziji Varaždin.

– U Izmjenama i dopunama županijskog proračuna predložit ćemo rješenje u kojem bi županija u potpunosti preuzela financiranje IBDP programa u I. gimnaziji, budući da postoji dio učenika koji želi pohađati program, ali roditelji nisu u mogućnosti isto financirati. Dio koji plaćaju roditelji iznosi od 1.400 do 1.600 eura godišnje, razredi imaju od 12 do 19 učenika, a kada bi u potpunosti rasteretili roditelje mogli bi upisati do 24 učenika po razredu. Rebalansom bi riješili i manjak od 21.000 eura u 2021. godini i 18.000 eura u 2022. godini te pružili jednaku priliku svima da pohađaju taj oblik nastave. IBDP program se izvodi na engleskom jeziku, priznaje se na sveučilištima u svim državama, kao i kod nas, kao oblik državne mature, a učenici polažu ispite državne mature predmeta koji nisu obuhvaćeni unutar IBDP mature – predlaže Klopotan.

O temi školstva, nastavio je i predsjednik Kluba vijećnika HNS-a u Županijskoj skupštine, te gradonačelnik grada Lepoglave, Marijan Škvarić.

– Klub vijećnika HNS – a u Varaždinskoj županiji će podržati inicijativu Gradske organizacije HNS – a Varaždin, te će istu predložiti na uvrštenje u budućim Izmjenama i dopunama proračuna Varaždinske županije. Značaj ulaganja u obrazovanje, HNS je već prije isticao, posebice na polju produženog boravka. Ideja je da se od iduće školske godine promijeni način financiranja produženog boravka u školama, prije svega u raspodjeli troškova, pa bi trošak prehrane snosili roditelji, a ostale troškove dijele zajednički u istom omjeru Županija i gradovi i općine. Kako je do sada najveći dio troškova padao na  gradove i općine, to je bio veliki problem naći financijska sredstva, pa će se tako omogućiti financiranje većeg broja grupa u osnovnim školama.  Također, HNS-ov je prijedlog uvršten u proračun Varaždinske županije, a odnosi se na stipendiranje doktoranada, počevši od sljedeće akademske godine.

Marijan Škvarić osvrnuo se i na sutrašnju sjednicu Županijske Skupštine, te na najvažniji dokument koji se donosi ove godine, a determinirat će razvoj Županije u sljedećem desetljeću.

– Što se tiče 9. sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije, Klub vijećnika HNS – a će podržati Dnevni red po svim točkama. Naročito tu ističemo podršku donošenju „Plana razvoja Varaždinske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine“. Preko održanog javnog savjetovanja, te radom  6 tematskih radnih skupina, taj dokument omogućava usmjeravanje razvojnih procesa u županiji s ciljem poboljšanja uvjeta za održivi razvoj, za povećanje sveukupne županijske konkurentnosti te za postizanje bolje kvalitete života stanovnika Varaždinske županije. Naravno osnovno je da će se svi projekti nastojati financirati iz fondova EU – zaključuje Škvarić.

www.sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.