Now Reading:
ČUDO ZVANO JANA KOŠČAK Nakon postavljanja još jednog svjetskog rekorda, Varaždinska županija mogla bi dobiti i olimpijku
Full Article 4 minutes read

ČUDO ZVANO JANA KOŠČAK Nakon postavljanja još jednog svjetskog rekorda, Varaždinska županija mogla bi dobiti i olimpijku

Nakon što je čudesna Varaždinka Jana Koščak u nedjelju postavila još jedan rekord i to onaj svjetski u petoboju za mlađe juniorke, na ovom vrhunskom uspjehu u ponedjeljak su joj čestitali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Župan Stričak poručio je kako je ovaj uspjeh daleko veći kada se uzme u obzir činjenica da je Jana odlična učenica Prve gimnazije Varaždin, jedne od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj.

-Oboriti svjetski rekord u atletici je čudo i pitanje je hoće li i kada više biti netko takav s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije. Odmah na početku mog mandata donijeli smo odluku kojom nagrađujemo naše najbolje učenike u znanju, a tom odlukom smo predvidjeli stipendije do kraja njihovog školovanja. Na idućoj sjednici Županijske skupštine ćemo tu odluku dograditi s uspjesima u sportu – najavio je Stričak.

Dodao je i kako učenici Varaždinske županije to zaslužuju jer je biti odličan i u školi i na sportskim terenima zaista zahtjevno, a iza toga stoji puno rada, truda i odricanja.

-Varaždinska županija je ove godine povećala za 60 posto iznos za stipendije, a za šport smo ove godine izdvojili 120 posto više sredstava. Vjerujem da naši mladi, prvenstveno učenici, to zaslužuju – zaključio je.

Jana je objasnila kako je rezultat koji je u nedjelju postigla najbolji svih vremena u kategoriji do 18 godina. Ona je, naime, u petoboju za mlađe juniorke postigla 4585 bodova, a osim toga, odlična je bila i u skoku u vis.

-Dosta često me poistovjećuju s Blankom Vlašić zbog čega sam ponosna što sam jučer skočila 190 centimetara u vis, a ona je u mojim godinama skakala 183. Makar sam ove godine skočila i 191 centimetar što mi je osobni rekord, ali zadovoljna sam i s ovim i nadam se još boljim rezultatima – rekla je Jana.

Priznaje kako je za ove rezultate potrebno jako puno truda, pa tako već 10 godina trenira gotovo svaki dan, a u zadnje četiri godine dva do tri sata dnevno.

-Ulažem jako puno truda, na treninzima je jako teško, no imam jako dobru ekipu i trenera koji me vode i kroz rezultate i natjecanja, a i sve ostalo u životu – kazala je mlada nada varaždinske atletike.

Nakon dvotjednog odmora i prošlogodišnje titule prvakinje Europe U18 kreće na pripreme za Prvenstvo Europe do 20 godina koje će se održati u Jeruzalemu, a pred njom su i Prvenstva Balkana te miting brončane lige u Grčkoj.

Njezin trener Patrik Koščak najavio je kako bi Varaždinska županija sljedeće godine mogla dobiti olimpijku.

-Varaždinska županija će nakon dugo vremena imati olimpijca na Ljetnim Olimpijskim igrama, a već samo po sebi puno govori da se jedna 16-godišnjakinja plasira na OI. Dakle, nije još ispunila kvotu, ali svi preduvjeti su stvoreni da se to dogodi, a kad dođe tamo onda naravno kreće borba za nešto i ozbiljnije – rekao je Koščak.

Da Atletski klub Sloboda odlično radi, ne potvrđuju samo Janini rezultati koja je trenutno prva u svijetu i u skoku u vis, dalj, petoboju, preponama, osma u bacanju kugle te sedma u svijetu u seniorskoj kategoriji, već imaju i Janka Kišaka kao drugog u svijetu.

-Atletika je egzaktni sport, brojke vam sve govore. Izmjerite sve ili odštopate, sve je tu jasno. Postoje svjetske tablice koje govore. Vjerujemo da će se lijepi sportski rezultati nastaviti i sljedeće godine – poručio je Koščak.

tklopotan / www.sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.