Now Reading:
ČUDO ZVANO JANA KOŠČAK Nakon postavljanja još jednog svjetskog rekorda, Varaždinska županija mogla bi dobiti i olimpijku
Full Article 4 minutes read

ČUDO ZVANO JANA KOŠČAK Nakon postavljanja još jednog svjetskog rekorda, Varaždinska županija mogla bi dobiti i olimpijku

Nakon što je čudesna Varaždinka Jana Koščak u nedjelju postavila još jedan rekord i to onaj svjetski u petoboju za mlađe juniorke, na ovom vrhunskom uspjehu u ponedjeljak su joj čestitali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Župan Stričak poručio je kako je ovaj uspjeh daleko veći kada se uzme u obzir činjenica da je Jana odlična učenica Prve gimnazije Varaždin, jedne od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj.

-Oboriti svjetski rekord u atletici je čudo i pitanje je hoće li i kada više biti netko takav s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije. Odmah na početku mog mandata donijeli smo odluku kojom nagrađujemo naše najbolje učenike u znanju, a tom odlukom smo predvidjeli stipendije do kraja njihovog školovanja. Na idućoj sjednici Županijske skupštine ćemo tu odluku dograditi s uspjesima u sportu – najavio je Stričak.

Dodao je i kako učenici Varaždinske županije to zaslužuju jer je biti odličan i u školi i na sportskim terenima zaista zahtjevno, a iza toga stoji puno rada, truda i odricanja.

-Varaždinska županija je ove godine povećala za 60 posto iznos za stipendije, a za šport smo ove godine izdvojili 120 posto više sredstava. Vjerujem da naši mladi, prvenstveno učenici, to zaslužuju – zaključio je.

Jana je objasnila kako je rezultat koji je u nedjelju postigla najbolji svih vremena u kategoriji do 18 godina. Ona je, naime, u petoboju za mlađe juniorke postigla 4585 bodova, a osim toga, odlična je bila i u skoku u vis.

-Dosta često me poistovjećuju s Blankom Vlašić zbog čega sam ponosna što sam jučer skočila 190 centimetara u vis, a ona je u mojim godinama skakala 183. Makar sam ove godine skočila i 191 centimetar što mi je osobni rekord, ali zadovoljna sam i s ovim i nadam se još boljim rezultatima – rekla je Jana.

Priznaje kako je za ove rezultate potrebno jako puno truda, pa tako već 10 godina trenira gotovo svaki dan, a u zadnje četiri godine dva do tri sata dnevno.

-Ulažem jako puno truda, na treninzima je jako teško, no imam jako dobru ekipu i trenera koji me vode i kroz rezultate i natjecanja, a i sve ostalo u životu – kazala je mlada nada varaždinske atletike.

Nakon dvotjednog odmora i prošlogodišnje titule prvakinje Europe U18 kreće na pripreme za Prvenstvo Europe do 20 godina koje će se održati u Jeruzalemu, a pred njom su i Prvenstva Balkana te miting brončane lige u Grčkoj.

Njezin trener Patrik Koščak najavio je kako bi Varaždinska županija sljedeće godine mogla dobiti olimpijku.

-Varaždinska županija će nakon dugo vremena imati olimpijca na Ljetnim Olimpijskim igrama, a već samo po sebi puno govori da se jedna 16-godišnjakinja plasira na OI. Dakle, nije još ispunila kvotu, ali svi preduvjeti su stvoreni da se to dogodi, a kad dođe tamo onda naravno kreće borba za nešto i ozbiljnije – rekao je Koščak.

Da Atletski klub Sloboda odlično radi, ne potvrđuju samo Janini rezultati koja je trenutno prva u svijetu i u skoku u vis, dalj, petoboju, preponama, osma u bacanju kugle te sedma u svijetu u seniorskoj kategoriji, već imaju i Janka Kišaka kao drugog u svijetu.

-Atletika je egzaktni sport, brojke vam sve govore. Izmjerite sve ili odštopate, sve je tu jasno. Postoje svjetske tablice koje govore. Vjerujemo da će se lijepi sportski rezultati nastaviti i sljedeće godine – poručio je Koščak.

tklopotan / www.sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.