Now Reading:
Prvi međunarodni fašnik u povijesti Općine: Ovogodišnjoj fašničkoj povorci u Đurmancu pridružile se čak i maškare iz Češke i Slovačke
Full Article 2 minutes read

Prvi međunarodni fašnik u povijesti Općine: Ovogodišnjoj fašničkoj povorci u Đurmancu pridružile se čak i maškare iz Češke i Slovačke

U duhu tradicije, mnoštvo velikih i malih maskiranih sudionika 14. izdanja Fašnika u Đurmancu, šarenilom, pjesmom i plesom otjeralo je zimu, a s njome i sve loše što se dogodilo protekle godine.

Fašnička povorka s više od 80 veselih maškara prema dobrom starom običaju traktorima je krenula iz Hromca, a pridružila joj se čak i grupa gostiju iz Češke i Slovačke koja je bila na proputovanju ovim krajem.

Dolaskom u centar Đurmanca maškare su preuzele vlast u Općini, a vrhunac fašničkog slavlja bila je ceremonija čitanja optužnice, osuda te spaljivanje Fašnika, glavnog krivca za sve nedaće koje su prošle godine zadesile mještane tamošnjeg kraja nakon čega je uslijedila dobra zabava uz nezaobilazne krafne i piće.

Uoči središnjeg fašničkog događanja u Općini Đurmanec, mještani su imali priliku uživati u najveselijim i najmaštovitijim maskama – onima svojih najmlađih sumještana. Naime, u petak su šetnicom u Đurmancu prodefilirali dinosauri, kišni oblaci, smajlići, puževi i još mnoštvo drugih kreativnih maski. Uz male maškare iz Dječjeg vrtića Đurmanec koje su osim svojih maski okupljenim mještanima prikazali i svoja plesna i pjevačka umijeća, u povorci su bili i učenici Osnovne škole Đurmanec, a mali fašnik završio je onako kako i priliči – uživanjem u fritulama, toplom čaju i slatkišima.

Mnoštvo razigranih maski razveselilo je okupljene mještane i njihove goste, a zadovoljstvo nastavkom ove duge tradicije nije krio ni Damir Belošević, načelnik Općine Đurmanec.

-Nakon pandemijskih godina, nastavljamo s tradicijom Fašnika u Đurmancu, a drago mi je što mogu reći da se ove godine okupio puno veći broj sudionika nego u godinama prije pandemije koronavirusa. Tako su nam se u ovogodišnjoj velikoj fašničkoj povorci pridružile čak i maškare iz Češke i Slovačke pa je fašnik poprimio međunarodni karakter.  Koristim ovu priliku da zahvalim svim sudionicima koji su svojim angažmanom doprinijeli još jednoj uspješnoj fašničkoj povrci kao i Dječjem vrtiću Đurmanec i Osnovnoj školi na organizaciji malog fašnika – rekao je načelnik Belošević.

www.sjever.hr
20.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.