Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u 2022. za obrazovanje izdvojila 88,5 milijuna kuna – za 2023. sredstva su povećana na 145,4 milijuna kuna
Full Article 5 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u 2022. za obrazovanje izdvojila 88,5 milijuna kuna – za 2023. sredstva su povećana na 145,4 milijuna kuna

U prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u ponedjeljak je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni realizirane aktivnosti županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu u 2022. godini, s osvrtom na planove za 2023. godinu.

Kako je na samom početku istaknula zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek sredstva predviđena za realizaciju aktivnosti tijekom 2022. godine bila su nešto veća od 88 milijuna kuna, a najveći dio sredstava – 84 milijuna kuna, odnosi se na obrazovanje, dok je za kulturu izdvojeno tri milijuna kuna, za sport 1,45 milijuna kuna te za tehničku kulturu 80 tisuća kuna.

– Krapinsko – zagorska županija je nešto malo manje od 24 milijuna kuna izdvojila iz vlastitog proračuna. Oko 20 milijuna kuna uloženo je u dopunski standard i to su prije svega naša vlastita sredstva. Velik dio sredstava odnosi se na investicijska ulaganja u osnovne i srednje škole, točnije tri milijuna kuna kao i za sufinanciranje prijevoza učenika, dok je pak za sufinanciranje radnih bilježnica osigurano 1,84 milijuna kuna te 2,1 milijuna kuna za učeničke i studentske stipendije – pojasnila je zamjenica Petek.

Trenutno su u provedbi projekt izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku gdje procijenjena vrijednost investicije iznosi 165,7 milijuna kuna te izgradnja Područne škole Laz Bistrički u vrijednosti 4,6 milijuna kuna i obnova Područne škole Gorjakovo u vrijednosti 724 tisuća kuna.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar podsjetio je kako je prilikom preuzimanja trećeg mandata napomenuo kako će se nastaviti s misijom i vizijom u kojoj su obrazovanje i zdravstvo prioritet.

– Danas mogu reći kako je prema podacima koje imamo, u posljednjih pet godina Krapinsko – zagorska županija prema izdvajanju iz proračuna svaki put bila među prve tri županije u Republici Hrvatskoj – rekao je župan Kolar dodavši kako je pripremljena i dokumentacija za osam sportskih dvorana i devet dogradnja škola.

Prema riječima župana očekuje se natječaj za osnovne i srednje škole te poseban natječaj za sportske dvorane. Za sportske dvorane župane je rekao da je pitanje koliko će Županija morati još svojih sredstava uložili za prilagodbu dokumentacije novom pedagoškom standardu.

-Nadam se da on neće ugledati svjetlo dana što se tiče sportskih dvorana, jer bi to značilo da trebamo imati 44 razredna odjela kako bi škola mogla imati dvodjelnu sportsku dvoranu, a takve škole u Zagorju nema – dodao je Kolar.

Pojasnio je i kako će se najveći projekt u obrazovnom sustavu, Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok završiti u ovoj godini te je potpisan i ugovor za gradnju sportske dvorane. Također, u međuvremenu je raspisan još jedan natječaj za potresnu obnovu Stubičkog Golubovca.

– Isto tako želimo prijaviti i obnovu dvorca kao cjelovitog kulturnog kompleksa, a to bi onda bilo još dodatnih 6 i 7 milijuna kuna ulaganja te bi on u toj varijanti 2024. godine i proradio – ustvrdio je župan te naveo koliko su cijene energenata u svim segmentima porasle.

– Nama bi decentralizirana sredstva u obrazovanju trebala služiti za materijalno tehničke uvjete pa da pokrijemo sve troškove koje imamo. Školama smo, koje nisu pokrile 11. mjesec i školama za 12. mjesec, platili 4,5 milijuna kuna dodatnih sredstava da bi pokrile sve režijske troškove – kazao je župan Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić-Slovenec kazala je kako je Županija nositelj projekta Baltazar čija vrijednost iznosi 3,6 milijuna kuna. Ujedno su osigurana dodatna financijska sredstva za povećanje plaća pomoćnicima u nastavi.

-U školskoj godini 2022./2023. osigurana su 143 pomoćnika u nastavi za 171 učenika – dodala je pročelnica.

Županija provodi i projekt Zalogajček koji osigurava školsku prehranu učenika u riziku od siromaštva. Ukupna vrijednost projekta je milijun kuna što je 100% osigurano iz europskih fondova. Projektom su obuhvaćena 994 učenika iz 32. osnovne škole
Provodi se i shema školskog voća i povrća. Cilj je da djeca od najranijih dana budu osviještena o važnosti konzumiranja voća i povrća. Također se provodi i školski medni dan u koji je uključeno 1006 učenika prvih razreda.

Nadalje, nastavlja se provoditi i Znanstveno-edukativno-zabavni centar ZEZ koji znanost približava javnosti i potiče maštu i kreativnost, a njegova procijenjena vrijednost iznosi 127 milijuna kuna.

Prema riječima pročelnice za kulturu, šport i tehničku kulturu osigurano je 4,53 milijuna kuna dok je za manifestacije od interesa za Krapinsko-zagorsku županiju dodijeljeno je 120 000 kuna., a to su Tjedan kajkavske kulture, 15 godišnjica glumačkog festivala u Krapini, Seljačka buna, 20. Tabor film festival i Dani Ksavera Šandora Gjalskog.

Pročelnica Smičić-Slovenec osvrnula se na 2023. godinu za koju je je za obrazovanje planirano 145,4 milijuna kuna ili 19,3 milijuna eura odnosno 40% županijskog proračuna.

– Bliži se kraju završetak izgradnje centra i izgradnja sportske dvorane u RCKT Zabok, završetak izgradnje zgrade područne škole OŠ Marija Bistrica, PŠ Laz, završetak sanacije zgrade područne škole Gorjakovo Osnovne Škole Pregrada – nabrojala je pročelnica.

Od projekata planirana je obnova zgrade područne škole Putkovec u Đurmancu, izrada Projektno tehničke dokumentacije za izgradnju nove zgrade Centra odgoja i obrazovanja Krapinske toplice, izgradnja sportske dvorane u OŠ Stubičke Toplice i izgradnja poligona i kupnja vozila C kategorije što je već i realizirano za Srednju školu Konjščina.

www.sjever.hr
20.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.