Now Reading:
Planinari zlatarskog PD-a “Oštrc” u tradicionalnom noćnom usponu na “krov Hrvatskog zagorja”
Full Article 1 minutes read

Planinari zlatarskog PD-a “Oštrc” u tradicionalnom noćnom usponu na “krov Hrvatskog zagorja”

Zlatarsko Hrvatsko planinarsko društvo “Oštrc” poznato je po svojim planinarskim aktivnostima, a najnovija je noćni uspon na Ivanščicu.

Naime, tridesetak planinarki i planinara u subotu se okupilo do predvečerja u planinarskoj kući na Majeru, a zatim su s vodičima, Robertom Matekovićem i Ivicom Hanžekom, krenuli prema vrhu najviše zagorske planine (1060 metara).

– Vrijeme je bilo pravo zimsko sa snijegom i do 50 centimetara – rekao je Ivica Hanžek, predsjednik HPD-a “Oštrc”.

Prema vrhu Ivanščice penjalo se preko Beliga, a do vrha se stiglo za sat i 45 minuta. Planinarilo se oko šest kilometra. Nakon odmora u planinarskom domu na vrhu Ivanščice, gdje su zlatarske planinare dočekali prijatelji iz krapinskog PD-a „Strahinjčica“, u 22 sata slijedio je povratak do polazišta. Premda je bila noć, dio sudionika pri spuštanju s vrha Ivanščice posjetio je ruševine Oštrcgrada, gdje su ih Marija Sambol i Marija Možar, lepoglavske planinarke i članice „Oštrca“ ,dočekale logorskom vatrom i okrjepom.

Kako kaže Ivica Hanžek, tijekom noćnoga uspona na Ivanščicu prohodalo se oko 14 km za tri i pol sata. Valja naglasiti kako je noćni uspon na Ivanščicu postao tradicionalan.

www.sjever.hr
20.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.