Now Reading:
Kajkavska večer u klanječkoj Osnovnoj školi
Full Article 2 minutes read

Kajkavska večer u klanječkoj Osnovnoj školi

Ususret Međunarodnom danu materinjeg jezika u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Klanjcu održana je književna večer posvećena kajkavskom narječju.

Zahvaljujući Hrvatskom zagorskom književnom društvu i Kulturnom centru Klanjec, klanječki su učenici u četvrtak svjedočili pravoj rapsodiji kajkavske poezije. Gostovali su pjesnikinja Vera Grgac, nova oliveatkinja smotre „Croatia redidiva ča-kaj-što“ i članica Društva hrvatskih književnika, Milan Husnjak, poznati klanječki veterinar i izvorni bednjanski govornik te Božidar Brezinščak Bagola, renomirani zagorski pjesnik, pisac i prevoditelj, član Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja, Hrvatskog filozofskog društva, Esperantskog društva i Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva.

Vera Grgac počastila ih je svojom bistrajnskom poezijom, oduševila entuzijazmom i ljubavlju prema kajkavskoj domačoj reči, a učenike iznenadila srdačnošću i strašću koje ulaže u održavanje kajkavskog narječja živim.

– Milana Husnjaka bilo nam je teško razumjeti, ali zvonkost bednjanskog govora iznenadila nas je jer ga, usprkos ne tako velikoj geografskoj udaljenosti, nemamo priliku čuti. Božidar Brezinščak Bagola, premda čest klanječki gost, po prvi put je gostovao u našoj školi i to kao ambasador humskog kajkavskog narječja čiji vokalno-akcentski odnosi imaju neke jezične crte atipične za hrvatske govore. Humski i bednjanski govor zaštićeni su kao nematerijalno kulturno dobro te su dva najzanimljivija, najsloženija i najarhaičnija govora kajkavskog dijalekta – ističu organizatori događanja te dodaju:

– Izuzetna nam je čast što su nas počastili svojim dolaskom te nadamo se potaknuli bar neke naše učenike na glasnije i češće korištenje dijalekta koji su naučili od svojih djedova, baka i roditelja. U moru korisnih savjeta i mudrih pogleda na svijet za kraj citiramo naše goste, gospodina Brezinščaka Bagolu: „Život je pjesma!“ i gospođu Grgac: „Čitajte i učite jer znanje vam nišče ne more vzeti!

Razgovor s gostima moderirala je školska knjižničarka Marica Lojen, a svojim zanimljivim pitanjima goste su oduševile članice školske novinarske skupine Ema Sinković, Ellen Bogović i Ana Pleško.

www.sjever.hr
17.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.