Now Reading:
Hoće li ovo ubrzati obnovu? Sabor donio novi Zakon, evo što se njime mijenja
Full Article 2 minutes read

Hoće li ovo ubrzati obnovu? Sabor donio novi Zakon, evo što se njime mijenja

Hrvatski sabor većinom je glasova u petak donio novi Zakon o obnovi koji bi trebao pojednostaviti i ubrzati obnovu potresom pogođenih područja, uz zamjerke djela oporbe na dosadašnju obnovu, donosi tportal.

Prema novom zakonu, Fond za obnovu i Središnji državni ured pripadaju se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a prihvaćen je i HDZ-ov amandman kojim se pojednostavljuje postupak uklanjanja uništenih zgrada koje su izgubile svoju mehaničku otpornost i stabilnost u mjeri da njihova obnova nije moguća i kojim se smanjuje broj sudionika u postupku uklanjanja uništenih zgrada.

Novim pristupom samoobnovi građanima će se cijeli iznos potreban za obnovu ili gradnju zamjenske kuće uplaćivati prije početka radova. Ukida se izrada elaborata postojećeg stanja kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na srodnike, bračnog i izvanbračnog druga, životnog partnera. Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Građanima će se davati novčana pomoć za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući pomoćne i gospodarske te pomoć za troškove izrade projekta. Predviđa se stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava, a najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada. Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS – aplikacije.

www.sjever.hr / tportal.hr
17.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.