Now Reading:
Tko su najbolji, a tko najgori vozači? Provjerite na kojem mjestu su Hrvati
Full Article 2 minutes read

Tko su najbolji, a tko najgori vozači? Provjerite na kojem mjestu su Hrvati

Stručnjaci za osiguranje automobila – Compare the Market, objavili su listu od 50 zemalja u kojima su najbolji i najgori vozači diljem svijeta. Među kriterijima za listu su bili svijest o prometu, opasnosti u prometu, kvaliteta cesta i vožnja u alkoholiziranom stanju.

Osam od deset zemalja koje su po provedenom istraživanju proglašeni državama s najboljim vozačima i najsigurnijim zemljama za vožnju su europske države, dok je na vrhu ljestvice ipak jedna azijska zemlja, prenosi N1.

Stručnjaci iz Compare the Market utvrdili su kako se najbolji vozači nalaze u Japanu. Uzimajući kriterije prema kojima je rađena lista, Japan se po kvaliteti svojih cesta nalazi na četvrtom mjestu, dok razina alkohola u krvi kod vozača u ovoj zemlji iznosi 0,03 g/dl. Na drugom mjestu nalazi se Nizozemska, a slijede Norveška, Estonija, Švedska, Austrija, Švicarska, Španjolska, Singapur i Portugal koji zatvara top 10.

Hrvatski vozači i hrvatske ceste, kao što vidite, nisu u top 10, a nisu niti u top 20. Po kvaliteti svojih cesta i vozača, Hrvatska se nalazi na 22. mjestu. Prema stručnjacima, Hrvatska ima osam smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a naše ceste dobile su ocjenu 5.6 (Singapur s najkvalitetnijim cestama je dobio ocjenu 6.5).

Od naših susjeda, prema istraživanju su Slovenci i Mađari bolji od Hrvata, dok je Srbija na 27. mjestu, a BiH se nalazi na 38. mjestu. Zemlja s najgorim vozačima na svijetu je Tajland, s 32 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika.

Foto ilustracija
sjever.hr/n1info.hr
14.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.