Now Reading:
PRVI U HRVATSKOJ Međimurje dobilo Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu – župan Posavec: Ovaj je projekt obrazovna oluja sa sjevera
Full Article 4 minutes read

PRVI U HRVATSKOJ Međimurje dobilo Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu – župan Posavec: Ovaj je projekt obrazovna oluja sa sjevera

U multimedijalnoj dvorani Tehničke škole Čakovec u četvrtak je održana završna konferencija projekta “Regionalni centar strojarstva SJEVER – TŠČ”. Riječ je o projektu koji je za cilj imao stvaranje infrastrukturnih, tehnoloških i organizacijskih preduvjeta za kvalitetno strukovno obrazovanje te obogaćenu ponudu obrazovanje odraslih sukladno potrebama gospodarstva u području strojarstva u regiji.

Regionalni centar kompetentnosti je namijenjen učenicima srednjih škola koji pohađaju programe obrazovanja u sektoru strojarstva, odraslim polaznicima, strukovnim nastavnicima te poduzetnicima i gospodarstvu u regiji.

Kako je na samom početku objasnio ravnatelj Tehničke škole Čakovec, Dražen Blažeka začeci ovog projekta sežu još u 2012. godinu, a sve su uspjeli izrealizirati u svega tri godine te su tako prvi u Hrvatskoj završili taj objekt u roku. Naime, radovi su bili gotovi krajem 2021. godine, što ukazuje na to da je uloženo jako puno truda – naglasio je ravnatelj Blažeka.

Zahvalivši na pomoći svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, dodao je kako se treba konstantno raditi na tome da rad u školi bude izazov i nagrada, a ne sekundarni izbor te pozvao i Ministarstvo da im u tome pomogne jer kako je rekao, strukovne škole teško dolaze do stručnog kadra.

– Na tržištu se nastavljamo boriti i nastojimo imati dovoljno interesantnih sadržaja koji će poticati učenike zainteresirane za elektrotehniku, računalstvo i strojarstvo, pri upisivanju – kazao je ravnatelj.

Završnoj konferenciji ovog vrijednog projekta prisustvovao je i međimurski župan Matija Posavec naglasivši pritom kako je on obrazovna oluja sa sjevera te da vjeruje da će Tehnička škola Čakovec zadržati svoj vodeći status u regiji, ali u Hrvatskoj.

– Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole ovdje u Čakovcu, mjesto je gdje svijet obrazovanja definitivno postaje bolji odnosno gdje se mijenja na bolje. To je mjesto gdje učenici postaju vrhunski majstori i gdje imaju na raspolaganju svu infrastrukturu, opremu i suvremene prostore. Ovdje također poduzetnici mogu dobiti dodatnu edukaciju, a djelatnici također stvaraju dodatne kompetencije. Ovo je prvi regionalni centar završen u Hrvatskoj i mi smo pokazali kako možemo pametno i uspješno koristiti EU fondove i kako možemo u jednom, relativno kratkom vremenu učenicima omogućiti dodatno stjecanje znanja – pojasnio je župan Posavec te poručio:

– Naravno, mi nećemo na tome stati. Nastavljamo s daljnjim ulaganjem u obrazovanje, kako u osnovnoškolsko tako i u srednjoškolsko, ali i u visoka učilišta. Ovo je definitivno još jedan primjer dobre prakse koji iz Međimurja ide prema Hrvatskoj – kazao je župan.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 29.999.995,76 kuna odnosno 3.981.683,68 eura, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Mihaela Pancer Zadravec, voditeljica projekta objasnila je kako je projekt obuhvaćao rekonstrukciju i dogradnju regionalnog centra kompetentnosti i njegovo opremanje te edukaciju.

– Bilo je vrlo izazovno provesti sve u roku, kako zbog pandemije, tako i zbog rata u Ukrajini. Dobili smo više od 1600 kvadrata novih prostora, a rekonstruirana je i zgrada postojeće školske radionice. Uređeno je osam praktikuma, a deveti je u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin koja je partnerska škola u projektu – rekla je.

Kao izaslanik predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića predstavljanju ostvarenih rezultata projekta nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Stipe Mamić. Tom je prilikom istaknuo kako strukovno obrazovanje čini 70 posto našeg srednjoškolskog obrazovanja i prepoznato je kao iznimno važno. Ukupno je u Hrvatskoj proglašeno 25 regionalnih centara kompetentnosti za koje je europskim programima predviđeno skoro 1,7 milijardi kuna.

Gotovo svi projekti su u nekoj fazi aktivnosti, međutim ovaj u Čakovcu završen je prvi, što svakako zaslužuje posebne čestitke. Cilj je da vaši programi budu moderniji i suvremeniji, da se nastavnici dodatno educiraju i pružaju učenicima i budućim generacijama još kvalitetnije obrazovanje. Cilj je također da ti učenici kada završe obrazovanje i pronalaze svoje mjesto na tržištu rada, budu zapošljivi i imaju kvalitetno plaćena zanimanja, a da poslodavci budu zadovoljni onime što im mi iz sektora obrazovanja šaljemo – rekao je državni tajnik Mamić.

Napomenuo je i kako je Ministarstvo svjesno problema na tržištu rada vezanih uz deficitarna zanimanja pa su zbog toga osigurali izdašne stipendije upravo za to područje. Najavio je da će taj natječaj biti raspisan i sljedeće akademske godine, a nada se da će interes biti sve veći, što je već sada primjetno.

jmiklauzic/www.sjever.hr
09.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.